Сливенска митрополия призова прокуратурата да се самосезира за хомосексуалните брошури в ямболски училища

6686
Сливенска митрополия призова прокуратурата да се самосезира за хомосексуалните брошури в ямболски училища
Снимка: РИМ-Бургас

Сливенската митрополия излезе с официална позиция във връзка с разпространението на брошури с хомосексуално съдържание сред ямболските ученици. В нея се настоява прокуратурата да се самосезира по случая и да осъществи наказателно преследване срещу разпространителите.

В становището на Сливенска митрополия се казва: „В края на месец февруари 2019 година стана известно, че в 5 областни града в Република България, в т.ч. и гр. Ямбол, се разпространява брошура с позорни и безнравствени фотоси и с аморално съдържание, пропагандиращо хомосексуализма сред учениците. Тъй като гр. Ямбол се намира в диоцеза на Сливенска епархия, Сливенска митрополия не може да остане безразлична и безмълвна на тази антиморална хибридна агресия над деца. Сливенска митрополия, загрижена за моралните устои на православните християни и на православното християнско семейство в Епархията, остро осъжда разпространителите на тази брошура сред децата и призовава Прокуратурата да се самосезира”.

Д-р Бостанджиев за гей брошури: Това е очевидна провокация

"Това е е очевидна провокация да се създаде параноидна нагласа, че има лоши сили, които искат да ги зомбират и да наложат някакви извра...

В становището са посочени и конкретните текстове от Наказателния кодекс, приложими за конкретния случай - чл. 155 Б, ал. 1 и ал. 2, т. 2, които предвиждат до пет години лишаване от свобода за лица, склоняващи малолетни „да участват или да наблюдават действителни, виртуални или симулирани полови сношения между лица от еднакъв или различен пол или похотливо показване на човешки полови органи, содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм”, чрез възползване от създадена зависимост или надзор.

Сливенска митрополия декларира и безрезервното си одобрение на публикуваното в сайта на Българската православна църква, и по-късно свалено, Становище на Светия Синод относно Проекта на Национална Стратегия за детето 2019 – 2030 година.

Скандалът с хомосексуалните брошури се разрази в края на февруари, когато директори на ямболски гимназии, родители и медии реагираха остро на вулгарните визуални послания. По-късно стана ясно, че директорът на ямболската математическа гимназия дори се е принудил да унищожи част брошурите. Една от тях била озаглавена „Игра за напреднали” и обяснявала как правилно да се прави орален секс.

В други училища обаче нагледните материали не само стигнали до учениците, а и били оставени по коридорите и разпространявани от  осмокласниците сред по-големите ученици.

В 72 държави еднополовите връзки продължават да са престъпление

В 72 държави по света еднополовите връзки продължават да бъдат криминализирани, включително и 45, в които сексуалните отношения между...

Малко по-късно министърът на здравеопазването Кирил Ананиев определи брошурата, афишираща целувка на хомосексуална двойка, като провокация. И заяви, че ще започне разследване как тя е попаднала в училищата. Ананиев се оправда, че министерствата на здравеопазването и на образованието се опитват да съберат вече разпространените брошури, „за да не достигнат до децата, които са невинни и нямат нищо общо с този проблем”. По думите му скандалните нагледни материали са част образователна програма, финансирана по линия на Глобалния фонд на ООН.

Интересно е да се отбележи, че изработените брошури е трябвало да преминат през предварителен контрол в двете министерства – МЗ и МОН. И едва след това да бъдат предоставени на районните здравни инспекции (РЗИ), „за съхранение".

Пет от здравните инспекции обаче - Монтана, Видин, Ямбол, Кърджали и Хасково, решили да ги разпространят в училищата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com