Заделя ли кметът на Ямбол 6,5 дка от парк „Боровец“ за хотела си?

8601
Заделя ли кметът на Ямбол 6,5 дка от парк „Боровец“ за хотела си?
Снимка: Сдружение "Бъдеще за Ямбол"

Съществува реална опасност заради частни интереси градът да загуби завинаги 6.5 дка от един от емблематичните си паркове - "Боровец". Причината е обособяването на парцел с такава площ, който се придава към ресторанта, собственост на кмета Валентин Ревански, написаха от сдружение "Бъдеще за Ямбол" до медиите.

Въпросното сдружение е създадено по средата на миналия месец и в него членуват бившият кмет на Ямбол Георги Славов и трима съветници - адв. Георги Георгиев (ГЕРБ), Стоян Стоянов (Атака) и Ивайло Симеонов (Земеделски съюз “Ал. Стамболийски“). Припомняме, че Георги Славов бе дълги години кмет на Ямбол от ГЕРБ – от 2007 до 2019 г., а понастоящем е областен координатор на „Републиканци за България“ – партията на Цветан Цветанов. На местните избори през 2019 г. ГЕРБ издигна друг кандидат за кмет. След това Георги Славов напусна партията и се яви като независим, но не стига дори до балотаж, като взе 12,93% от гласовете. 

(Кадър от първата изява на сдружението, направен от вестник "Време")

Според сдружението, ако ОбС (Общинският съвет) гласува предложение, направено от зам.-кмета Енчо Керязов да се одобри проект за Подробен устройствен план (ПУП) – План за регулация и застрояване (ПРЗ) на парк „Боровец“ и частично изменение на улична регулация, ще се узакони „това посегателство“. Местният парламент вече го одобри с 20 гласа „За“, 11 „Против“, 3 „Въздържали се“ и трима неучаствали в гласуването.

(Част от приетото решение)

С въпросния ПУП-ПРЗ се образува нов квартал по плана на град Ямбол – Първи градски район. С присъединяването на съседни улици и големи площи се образуват нови осем урегулирани поземлени имота.

Първият от тях е за парк, озеленяване, трафопост, обществено обслужване и инженерна инфраструктура. Вторият – за инженерна инфраструктура. Третият -  за обществено обслужване и хотел. Четвъртият, петият и шестият – за инженерна инфраструктура. Седмият – за инженерна инфраструктура и монументално-декоративен елемент с височина 60 метра. Осмият - за сеизмична станция. С плана се създават две нови улици, двупосочна велоалея и др.   

(Нови площи се присъединяват към парка, за да станат част от бъдещия Първи градски район)

От сдружението „Бъдеще за Ямбол“ описват механизма „за удовлетворяване на този чисто частен интерес, ощетяващ града“.

Първата стъпка според тях е изработването и приемането на един на пръв поглед безобиден документ - Подробен устройствен план (ПУП) на парк "Боровец". Той обаче е изключително важен, защото това е планът, който урегулира по изцяло нов начин територията на парка - какво е нейното предназначение, какви имоти се обособяват, какво може да се строи там.

(Паркът в Общия устройствен план на община Ямбол)

По съществуващите документи това е горска територия, предвидена изцяло за озеленяване, за отдих, спорт и други подобни дейности. Сградите в парка са телевизионната кула, сеизмичната станция, водохранилище, хотел „Боровец“ и ресторант на кмета Ревански.  

(Хотелът на кметското семейство)

Новото устройствено планиране отделя 6.5 дка от парка и се обособяват в нов имот, вече не за озеленяване, а за хотелски комплекс, с възможност до 60 процента от терена да бъде застроен.  

(Параметри на застрояването)

Според „Бъдеще за Ямбол“ новообособеният терен може да бъде ползван изключително и само от собственика на хотела и впоследствие да бъде закупен без търг или конкурс.

„При всички положения обаче, ако планът бъде приет, Ямбол ще загуби безвъзвратно тази част от парка, която се превръща в частна собственост. Има още няколко факта, които навеждат на мисълта, че всичко това е схема за превръщането на един апетитен общински терен със статут на парк в частна собственост. Планът е обявен тихомълком, никой в Ямбол не разбра, че се прави подобно нещо. Нямаше публично оповестяване, публичен дебат и обществено допитване, нямаше дори и от любимите на местната власт анкета-допитване на гражданите във Фейсбук. Предложението пък е внесено в ОбС в последния момент и на сесията в най-отпускарския месец август от зам.-кмета Енчо Керязов. Очевидно е, че кметът иска формално да се дистанцира, уж че не е той вносител на предложението, обслужващо собствения му интерес. А самият план предвижда още десетки изменения, повечето от които напълно излишни, вероятно за да се прикрие истинската му цел“, сочат в своето становище от сдружението.

Те смятат, че апетитите на кмета към този терен личат и от факта, че в момента, без да е негова собственост, имотът е заграден с незаконна според тях ограда и от години се ползва единствено от неговата фирма без правно основание.

„А би трябвало да е достъпен за всички граждани. За това не е платен нито лев на общината. По цените на действащата наредба за ползване на общински терени, по която плащат всички търговци, кафенета, ресторанти и др., за всичките тези години дължимата сума вероятно е шест цифрена. На този фон показното даряване на кметската заплата изглежда направо смешно. На всичко отгоре в тези три години откакто е кмет, г-н Ревански е имал служебното задължение да контролира и събере от своята си фирма тези дължими на града милиони, нещо което не е сторил и до сега“, обобщават от сдружението.

(Територията на парка сега, преди да се пресъединят към него нови територии)

Кметът присъства при обсъждането на този казус, но не взе думата нито веднъж. Никой обаче и не се обърна пряко към него с директни въпроси относно намеренията му като цяло за парк „Боровец“ и конкретно за този терен.

Адв. Георги Георгиев изказа критично мнение, но нито веднъж не спомена деликатните подробности, които бяха осветлили преди общинското заседание. Пред колегите си той каза, че е обидно такъв важен документ да бъде неглижиран, че никой не е разбрал за този ПУП, макар формално процедурата да е спазена.

„В един съседен нам град - Стара Загора, за плана за парк „Бедечка“ имаше над 2000 постъпили предложения. Тук няма нито едно, което означава, че никой не е разбрал, че има такъв план“, допълни Георгиев. Според него е нарушена нормативната разпоредба в няколко пункта, един от които е, че за подробния устройствен план няма екологична оценка.  Освен това, допълни той, тъй като теренът на парк „Боровец“ е горска територия, това предполага, че първо трябва да  бъде променено предназначението му.

Според председателя на комисията по ТСУ към ОбС Ивайло Христов (партия „Пряка демокрация“, от която е избран и градоначалникът – б.р.) в Плана за интегрирано развитие на общината се предвижда изработване на ПУП на парк „Боровец“ като задължителна предпоставка за неговото развитие.

„Следва да се отбележи, че на територията се намират сгради, строени преди повече от 50 години, поради което следва да се обособят като самостоятелни урегулирани поземлени имоти. Останалата част е територия, предвиждана за зелени и водни площи, места за отдих, панорамни и изгледни площадки, спортни и различни други функционалности“, каза Христов.

По думите му за предназначението на територията на парка е водена кореспонденция с отговорните институции, да се удостовери по безспорен начин аргументирано, че тя не е горска.

„Но дори и да е такава, промяна на предназначението не е необходима за целите на настоящата процедура - създаване на ПУП. Такива би следвало да се инициират при евентуално бъдещо строителство, а не спрямо съществуващото. Изработеният ПУП-ПРЗ е изцяло според предвижданията на Общия устройствен план, приет през 2016 г.“, подчерта Христов. Той каза също, че изготвеният ПУП е разгледан от Общинския експертен съвет за устройство на територията, в който участват представители на всички заинтересовани институции, и бил приет без забележки.  

„Задълбахме в тема, по-скоро свързана със законосъобразност, в която не съм убеден, че сме компетентни всички, още повече че комисията по законност не е гледала този материал. След нашата институция има други, които са призвани да се произнасят относно законосъобразността. Областният управител в неговата величествена същност, ако одобрим това предложение, ще прецени дали то е законосъобразно“, подчерта Георги Миланов (ГЕРБ).

Заради повишения обществен интерес по темата Actualno.com направи своя проверка по темата.

Справка в Имотния регистър показа, че „Сакарела“ ООД е придобила през май месец 2010 г. хотела като актив и самата фирма ЕТ „Перфект видео – Невена Йорданова“ (освен с това название, в същата база данни търговецът се води и като ЕТ „Перфект видео – Продан Йорданов“ – б.р.).

В договора за покупко-продажбата пише, че сделката е на стойност 160 000 евро – кредит, отпуснат на купувача от „Алфа банк“. Към онзи момент хотелът се е състоял от три сгради, съответно с по 310 кв. м, 183 кв. м и 383 квадратни метра площ.

Поземленият имот към онзи момент се е състоял от ресторант-кухненски блок и хотел с осем стаи и един апартамент. Заедно със сградата купувачът е придобил и отстъпеното право на строеж върху 720 квадратни метра.

Видно от Кадастрално-административната информационна система и до днес земята под хотела е собственост на общината. Тя е публична общинска собственост и без промяна общината няма право да я продава. Това може да стане само с решение на Общинския съвет, с което да се промени статутът ѝ в частна общинска собственост.

(Площта, върху която е изграден хотелът, е публична общинска)

(Площта на самия хотел)

Дружеството „Сакарела“ до ноември месец 2019 г. – непосредствено след местните избори в Ямбол, е било притежание на семейство Стоянка и Валентин Ревански в съотношение 1500/3500 дяла. Тогава частта на кмета е прехвърлена между съпругата му и сина им.

Месец след като Ревански става кмет нотариус е вписал на фирмата новообособени три имота в парк „Боровец“ с констативен акт, издаден по документи. Единият е с площ 549 кв. метра, другият – 216,9 кв. м, а третият – 408 кв. метра.

Видно от сайта на община Ямбол обявлението за изработен проект за ПУП – ПРЗ на парк „Боровец“ и частично изменение на улична регулация е от 11-ти юли тази година. В него изрично пише, че той планът е придружен от схема на преместваемите обекти по чл. 56 от ЗУТ, сборна план схема на подземните комуникации, схема за водоснабдяване, канализация и електроснабдяване. Изложен е бил за разглеждане в стая 203 на общината.

Към днешна дата публични са два документа за парка – планът за регулация и планът за застрояването му.

(Това ще е територията на хотела в новия ПУП-ПРЗ)

От плана за застрояване става ясно, че към хотела на кмета е предвидено изграждане на детски кът и басейн. Около него е очертана значителна площ, но нейните параметри не са описани на картата. Така обособена площ в парка липсва в кадастъра към днешна дата. Заложено е в приетия вече подробен устройствен план това да стане занапред.    

(Детски кът и водна площ са предвидени за изграждане до хотела)

(Нови имоти, които се обособяват в територията на парка)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЯМБОЛ:

Ямбол готви референдум заради лагера на бойната група на НАТО край Кабиле

Учениците в Ямболско минават на онлайн обучение до края на седмицата

Обявиха грипна епидемия в област Ямбол, учениците обаче остават в клас

Кметът на Ямбол и жена му опитват да вземат със схема общински имот

Бърз влак блъсна и уби мъж край Ямбол

По халат и с шампоан: Мъж отиде да се изкъпе във ВиК Болярово

Свалиха националния флаг от хълма "Боровец" - било много студено (СНИМКИ)

Валентин Ревански спечели убедително нов мандат в Ямбол

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Ямбол

Президентът открива незаконен пилон със знаме в Ямбол?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com