70 години пасивна агресивност

10901
70 години пасивна агресивност
Снимка: Getty Images

На днешния ден се навършват 70 години, откакто САЩ пускат атомна бомба над японския град Хирошима. Повече от 70 000 души загиват на място, а до края на 1945 г. умират още толкова. Три дни по-късно следва и бомбардировката над Нагазаки. Ужасяващите атаки ускоряват края на Втората световна война и до днес американците ги наричат „необходимо зло“. Нито един президент на САЩ не е посещавал Хирошима и Нагазаки и не се е срещал с оцелели, въпреки че японските власти са отправяли многобройни покани.

Ние, европейците, сме свикнали да слушаме за жестокостите на германците през войната, но тези на японците не им отстъпват. Пословична е агресията спрямо Китай, Корея и целия югоизточен азиатски регион. И все пак не тя им навлича бомбена атака, а дързостта да унижат една велика сила на нейна територия.

70 години след атомната бомба: прости ли Япония?

Преди 70 години на днешната дата – 6 август 1945 година – САЩ се решават на крачка, която човечеството още не познава и коя...

Помните ли филма „Пърл Харбър“ с Бен Афлек? Холивудизирана и леко сладникава версия на събитията. Една от сцените винаги ми е била много забавна – в нея японски военен поздравява генерала си с атаката над базата, а генералът отговаря с примирен тон нещо от сорта на:“ Ех, боя се, че само раздразнихме един гигант...“.

Японците са действали с имперско самочувствие по време на войната и това е последното, което би си помислил някой от тях след нападението. Но била ли е атаката срещу тях оправдана? По това време американците просто са търсели бърз и ефективен начин за отмъщение, без да ги интересува дългосрочния разрушителен ефект. А са можели да използват други ресурси срещу Япония – японският флот вече е бил почти унищожен, над градовете е имало редовни въздушни удари, страната е изнемогвала. Избрали са обаче онзи метод, който никога няма да ни позволи да забравим на какво са способни.

През тези 70 години светът и се е променил, и не е. Все още има войни, макар и неофициални. Президентът Обама уж лобира за свят без ядрени оръжия. Сега страхът е не толкова, че държавите ще ги използват една срещу друга, а че може да попаднат в ръцете на терористи. Няма обаче изгледи скоро да заживеем в безядрен свят. Няма и да има. Големите са твърде страхливи, твърде обръгнали към агресията, твърде "големи" за това. А ядрените оръжия са най-добрата пасивна заплаха. Можем само да се надяваме, че човечеството никога няма да деградира отново дотолкова, че да се появи повод за използването им.

Автор: Деница Райкова

Избухва атомната бомба над Хирошима

На 6 август 1945 година е извършена атомната бомбардировка над японския град Хирошима. Тогава американският бомбардировач с име В-29 &b...

На снимката: Японският премиер Шиндзо Абе се покланя пред мемориала в Хирошима, посветен на жертвите на бомбардировката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com