Безнаказаният преход е това, което уби Милен Цветков

19270
Безнаказаният преход е това, което уби Милен Цветков
Снимка: БГНЕС

Бързо забогатяване, мощен джип, охолство, за което никога не си се трудил, няма и да се трудиш. Образование в чужбина, за което винаги има нещо много характерно - когато се прибираш в България си безсмъртен. Улиците са ти тесни, алкохолът малко, парите се харчат заради самото удоволствие. Страната на чудесата, в която си получил всичко наготово. Някъде около абитуриентския бал статусът ти внезапно е започнал да се разминава с този на 99 % от всички останали. Още в класа е станало ясно, че "майка му и баща му са много богати"; споменава се с притихнал тон, смесващ възхищение, страхопочитание и обожание. Разбира се, опиянението от ранната церемония по сядането на трона на социалната стълбица не е достатъчно - то трябва да се форсира от наркотици и много приятели, разпознали общото между родителите си и започнали да харчат общото. Адреналинът на превъзходството над всичко не е достатъчен - необходимо е непрекъснато да бъде поддържан и подчертаван с високи скорости и висока токсикация. 

В този профил се вписва предполагаемият убиец на Милен Цветков и този профил е печално известен. Опитайте се да влезете в двете съзнания. Едното на човек, спрял на червено, в центъра на столицата, нищо неподозиращ, особено в този момент. Другото - напълно изтръпнало от амфетамин съзнание, изгубило предствата за място, скорост, опасност, отговорност. Трябва да предположа - това съзнание няма нищо общо с онова, което наричаме "нещастен случай", със струпването на твърде много рискове по случаен начин, които в някакъв момент прогърмяват в трагична засечка и водят до катастрофа. Не, това съзнание се възпитава, трупа, усвоява и напредва в безумието си. С всяка година става все по-зле, чувството за безнаказаност все по-голямо. Какви са глобите за превишена скорост? Може ли да ги сравним с тези с разходка в парка заради коронавируса? Каква щеше да бъде картината на жертвите, ако отдавна бяха спуснати превантивни високи наказания за всеки ненормалник? Дали пък е възможно натрупаното богатство на родителите и охолството на синчетата да става по незаконен начин? 

В голяма степен тази катастрофа е илюстративна за всичко онова, за което журналистиката правеше опит да разказва - за шибания преход и всичките му последствия. А това неминуемо водеше до следното: сваляне от ефир, удавяне в негледаем часови пояс, неща, които са се случвали на Милен неведнъж и с които може да свикне само човек, който има характер, доблест и онзи здрав непукизъм, който всички харесвахме. Преди няколко дни главният прокурор се обяви за Божия инструмент, а преди няколко седмици - за големият разследващ на Прехода. Как 22 годишно момче получава джип за над 120 000 лева, колко още са подобните случаи, обаче е незначителен въпрос. Преходът никога не се е разследвал - само се довършва, за да може да интронира докрай едни и да изчисти други. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com