Ботовете атакуват

12892
Ботовете атакуват

Шест от всеки десет посещения или разглеждания на която и да е страница в Интернет всъщност не са извършени от хора. Това показва ново изследване на Incapsula, цитирано от BBC.

Статистиката наистина е поразителна – оказва се, че 61.5% от влизанията на някоя страница се извършват от т.нар. ботове. Според Incapsula през тази година има ръст в това отношение от 21% спрямо миналата година, когато съотношението бот-човек е било почти 50 на 50.

ЕК ни даде "зелена светлина" за високоскоростния интернет

Европейската комисия даде "зелена светлина" на България за проекта за развитие на високоскоростен широколентов достъп от следващо пок...

В цялата ситуация обаче добрите новини са повече – оказва се, че този ръст на ботове се дължи главно на „добри” програми. „Добрите” ботове се използват от интернет търсачките, за да индексират съдържание, както и от компании, занимаващи се с онлайн анализи, които с помощта на ботове изчисляват рейтинга на даден сайт в мрежата. Има и ботове, които се използват за архивиране – те запазват съдържание, качено онлайн, преди да бъде изтрито.

Добрите новини не свършват дотук – според Incapsula използването на традиционни зловредни софтуерни продукти намалява. През тази година има 75% спад в автоматичното разпращане на спам връзки – най-вероятно заради усилията на Google в тази насока. Има и 10% спад в използването на ботове за хакерски атаки, включително зловреден софтуер за кражба на лични данни, на пароли за кредитни карти.

Все пак не всичко е розово – отчетен е 8% ръст на ботове, чиято цел е да заблуди антивирусни системи.  С 55% пък се е увеличило използването на ботовете, осъществяващи т.нар. DDoS атаки – претоварването на даден сървър чрез огромен брой заявки за влизане в една страница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com