Брекзита на Шрьодингер

10300
Брекзита на Шрьодингер
Снимка: iStock/Guliver

Сценариите за Brexit започват да влизат в налуден режим. Доналд Туск публично обяви, че в Ада трябвало да има специално място за искащите Brexit, Тереза Мей се превърна в някакво странно същество, на което хем отхвърлят споразумието, хем все пак трябва да измисли някакво, говори се от време на време за втори референдум, а някъде преди много време имаше един Найджъл Фараж, който вече е далечен призрак от миналото, дето само е разбъркал говната, а после е избягал там, където Туск така или иначе иска да го изпрати. В тези общи налудности сценариите за решаване на кризата изглеждат така: 

1. Безкрайни преговори

Просто Brexit се преговаря безкрайно. Преговаря се 2019-та, 2020-та, 2021-ва и така нататък. Годините си вървят, премиерите се сменят, винаги става ясно, че нещо там ще се договори, но може пък и да не. Сключват се Споразумения за Предпазния механизъм на Проектодоговора по Националния Консенсус и още три-четири реда подобни работи. Накрая вече хората свикват - влизаш в ситуацията на парчето Can't Let You Go на Rainbow, в която "не мога да те пусна, въпреки че всичко е свършило". 

2. Референдум, който да отмени референдума

Значи, първо се прави референдум, който да реши дали да има втори референдум, който да постави отново въпросите от първия референдум. Втория референдум за първия референдум гласува да има трети референдум, който повтаря първия. Резултатите от третия референдум учудващо се оказват същите като тези от първия. Но не унивай. За всичко това си има четвърти референдум, който би могъл да подложи на дебат евентуалния пети, който да повтори първия и третия и при евентуален неуспех да предизвика шести, който да предложи културно седмия. 

3. Причаква се Юнкер в ситуация на дълбок ишиас 

Тоя човек в момента е единственият шанс на Великобритания. Може и трябва да бъде причакан в ситуация на дълбок ишиас и докато трае ишиаса да му бъдат тикнати всякакви споразумения, които да разписва.  

4. Разиграва се на "тука има-тука нема"

В крайна сметка така или иначе Brexit е почти 50 на 50, а ние отдавна сме специализирали подобно разпределение на шансовете в локални тарикати, които добре владеят илюзията на равните вероятности. Излизането от ЕС може да се изиграе на най-обикновен битак в Горна Оряховица. 

5. Британската провинция получава право на разходки и по-леки наеми в Лондонското сити 

Това, че София не е България не е нищо в сравнение с това, че Лондон не е Англия. Необходимо е по-аграрните части да получат известни отстъпки и възможности за участие в живота на Лондонското сити. Така в тях постепенно ще проникнат така необходимите проевропейски настроения, които при преиграването на точка 2 да дадат резултат. 

6. Чака се Европейския съюз да се разпадне

В крайна сметка и това е вариант. Европейския съюз все някога, все пак, ще се разпадне. Тогава вече мечтаният Brexit ще изглежда много по-лесен за изпълнение. Макар че съществува и една зловеща възможност: да се потъне в абсурдизма на Шрьодингер и да се обсъжда дали да напуснеш нещо, което го няма. По подобен начин например ние обсъждаме дали да напуснем държавата. 

7. Оказва се, че Туск е прав и верно се отива в Ада за тая работа

А какво ако Туск е прав? Има си казани за всичко - убийства, кражби, бг политика и там някъде, между изневярата и гордосттта - казан за Brexit. Още Свети Петър те гледа с подозрително око, а като се приближаваш към него на голямата плазма в Чистилището върви кадъра, в който си пуснал бюлетина за излизането от ЕС. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com