X
 
 

България няма вина за македонските евреи

6379 29
photo of България няма вина за македонските евреи
Премиерът Борисов премина през нова политическо-историческа турбуленция - този път заради посещението си в Скопие, за да почете паметта на депортираните в лагерите на смъртта македонски евреи.

Факт е, че отношенията между София и Скопие се затоплят все повече и тази безпрецедентна визита е поредното доказателство. Може би поради тази причина у нас се появиха упорити слухове, че сме на косъм да "предобрим" работата, поднасяйки извинения за убитите 11 000 евреи от Беломорието и Македония. Логично, тези спекулации породиха напрежение и в експертните, и в политическите среди. Борисов дори беше предупреден от своите партньори - патриотите.

НФСБ: Борисов да не се извинява за съдбата на евреите от Македония

Националният фронт за спасение на България, чийто лидер е вицепремиерът Валери Симеонов, призова премиера Бойко Борисов да не се извиня...

Бурните реакции са разбираеми. Малко са толкова безспорните и исторически несравними доказателства за човечността и смелостта на цял един народ като епопеята със спасяването на българските евреи. Страната си с право се гордее, че с титанични усилия и на обществото, и на политическия елит, е успяла да защити дълбоко вкоренения си хуманизъм и толерантност, запазвайки живота на еврейското си население.

Винаги обаче разни зложелатели са се опитвали да хвърлят върху тази гордост едно срамно петно - мъртвите 11 000 македонски евреи. Обвинението, че страната ни носи отговорност за тяхната смърт е изключително унизително и несправедливо и признанието, че имаме вина, действително щеше нечестно да помрачи светлия образ на историческия ни подвиг.

Защото България НЯМА ВИНА за депортираните евреи от Тракия и Македония.

По време на война, на битки и печелене на територии, на натиск, несигурност и липса на пълна информация, никой не е мислел за нещо толкова прозаично като смяната на гражданството. Поради тази причина македонските евреи не са били български граждани и българският цар не е имал правомощия над тяхната съдба. България е направила постъпки да спре депортациите, но без правно основание и юрисдикция е била безсилна. Оставаме настрана фактът, че никой не е знаел накъде отиват в действителност влаковете, защото по време на войната Полша е абсолютно непристъпна територия, от която излизат единствено ужасяващи откъслечни слухове, на които първоначално никой не вярва. Дори българските пратеници на властта, която решава да провери къде на практика отиват евреите, са били жестоко унизени на границата от германските войски. България прави всичко възможно да сортира, да се погрижи и да възстанови финансово имотите на македонските евреи, защото никой не е предполагал, че те няма да се върнат.

Радев: Спасяването на българските евреи е безпрецедентен акт

В най-мрачните години на Европа и нацизма, България извърши едно от най-светлите си постижения със спасяването на своята еврейска общ...

Затова не е честно да обвиняват страната ни в жестокост и сътрудничество с нацистите. България вечно ще скърби за загубените животи от братските македонски територии, но въпреки усилията си, тя е била безсилна.

Ето защо Борисов беше прав днес да не поднася извинение за депортираните. Защото ако можеше, България би спасила всички евреи на света. Това обаче никога не е зависело от нея.

Автор: Десислава Любомирова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

29 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 15 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Истината я оставете на историците. Тук спорите за нещо, което е дотолкова политизирано, че няма да има абсолютно необорима теза. Хайде малко да отдалечим фокуса извън депортацията. Хайде, някой от тук познавачите да каже как е възможно народ, който е изтърпял и преживял тези нечовешки престъпления, сега в 21 век да прави същото, но с други. Как може да се убиват хора на улицата, само защото са раз виж още ›› лични, друговерци? Къде е поуката от войните и моралът да застанеш срещу собствените си страхове. Сега отново има зъб за зъб, око за две. Този изстрадал народ има свои закони, където се признават само своите, едноверците и само нашите. Къде е разликата? Защо не се говори за това. Хайде да спрете своя рев и да престанете да ровите кокалите на клетниците. Тъжно е, че винаги сочите другите,докато вие самите не сте намерили отговор на въпросите, които търсите.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 14 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Въпреки че няма вина за депортирането на евреите от Тракия и Македония, България е платила жестоко висока цена след окупацията на Червената армия през 1944 гогина. Безследно изчезналите, осъдените на смърт от Народния съд и загиналите в комунистическите концлагери българи са над 300000 (триста хиляди). За тях няма паметници, няма музеи, никой не се извинява за тяхната жестока смърт.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Колективната безотговорност 13 Колективната безотговорност преди 10 месеца Профил на трол?
  По случая въпросът е за ВИНАТА на българските управници за техните противоправни и мародерски действия и актове и ОТГОВОРНОСТТА, която би трябвало ПЕРСОНАЛНО да поемат (вкл. и солидарна МАТЕРИАЛНА) без да се опитват да ги прехвърлят върху целия народ! Противоправно е БЕЗОБРАЗИЯТА да се вършат от една патриотарстваща политиканстваща СГАН-ШАЙКА (царедворска, номенклатурно-комунистическа, ченгесаро-м виж още ›› илиционеро-фатмнашка), която щяла да поеме ПОЛИТИЧЕСКАТА ОТГОВОРНОСТ (т.е. ПОЛИТИЧЕСКАТА БЕЗОТГОВОРНОСТ), а реалната ОТГОВОРНОСТ (вкл. МАТЕРИАЛНАТА) и ВИНА да се прехвърлят на народа, обществото, данъкопладците, ... Така се заобикаля и нарушава правния принцип за ИНДИВИДУАЛНОСТ на ВИНАТА и на ОТГОВОРНОСТТА като се прехвърля към комунистическия принцип за КОЛЕКТИВНАТА БЕЗОТГОВОРНОСТ! Затова и разполагащата с хазната политикастваща патриотарска СГАН (с БКП-кръщелно http ://bit.ly/2kcpUBZ ) е толкова активно "възмутена" по въпросите за ВИНАТА и ОТГОВОРНОСТТА, защото сами вършат във властта мародерство и поемат само политическата безотговорност ("вината с мезетата", както цинично се изрази БКП-номенклатурчика Филип мани-се-БОКО!), а моралната и материалната отговорност я прехвърлят на обществото, народа и данъкопладците! В Румъния в момента поне половината от управлявалите пред последните 25 години са в затворите и с конфискувани имоти и активи! А в България патриотарсващите КРАДЦИ прехвърлят отговорността за краденето си на обществото и се считат за законни собственици на откраднатото! Кхан-Аспаруховия ГЕПИ-МАНТАЛИТЕТ (с боен вик ГЕПИ-И-И-И) е В ОСНОВАТА на българската катун-"държавност" - през деня трябва да се ГЕПНЕ нещо за да може да се заспи спокойно вечерта с чувството за изпълнен "държавнически" и патриотарски дълг!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • До БГ зложелателитенонимен 12 До БГ зложелателитенонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Да, вярно е, че под натиска на Третия райх подконтролните му държави са принудени да създадат антисемитски закони и органи. Въпросът е, че в България те на практика са общо взето симулативни. Питам, има ли държава, подконтролна на Третия райх, от която да няма депортирани евреи ? Няма, нали ? Даже Френското правителтво е принудено да прави депортиране на евреи. А има ли държави, които спасяват вси виж още ›› чки свои поданици от евтейски произход ? Единствено България и Дания ! И факт ли е, че българските евреи като никои други по света тъгуват за България и я обичат и досега като своя родина-майка? Факт е ! А чувствата "не се доказват и измерват" с никакви документи !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 11 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Абсолютно вярно ! Не България инициира и осъществява изтреблението на евреи, а нацисткият режим на Германия, който не оповестява на никой каква е истинската цел на създаваните от него "трудови" концентрационни лагери. За разлика от повечето съюзни и окупирани страни, които изпълняват безпрекословно германския ултиматум за предоставяне на еврейските им граждани, българското правителство п виж още ›› олага максимални усилия да осуети това.И което е най-впечатляващо - за разлика от много други народи, като например Румъния, Словакия,Унгария,Хърватска и др.,които участват в геноцида на техни евреи,българското гражданско общество възстава срещу тоеа категорично ! Определени руско-сръбски кръгове се опитват от край време да вменяват на нашия народ чувство за вини, които са типични именно за техните собствени държави !
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Пропагандата на сърбите, точно които са истинските нациски убийци на Балканите,манипулира от край време народа и евреите на Скопие ! Да не говорим за агресивнив шовинизъм на Кремъл, който стои зад тях !
  : 8 !
 • Борислав Дичев 11.2 Борислав Дичев преди 10 месеца Профил на трол?
  През 1941 - 1943 г. управляващите в България са приели, че в страната има "еврейски въпрос" и той трябва да бъде "всестранно решен". Всички действия на изпълнителната и законодателната власт са в тази посока, включително умишленото и противозаконно лишаване на еврейското население от новите земи да получи българско поданство. В Наредбата за поданството е казано, че лицата, к виж още ›› оито не желаят да получат българско поданство, следва в 6-месечен срок да напуснат новите земи. От тази възможност евреите съзнателно и преднамерено са изключени, за да се изпълнят инструкциите по предстоящата депортация, дадени на Александър Белев по време на известната конференция в Гросен ам ван Зее в началото на 1942 г. В нито една страна, окупирана или сателитна на Германия, нацистите не са могли да извършат депортоцията без сътрудничеството на местните власти. И са го получили. Не е етично да прехвърляме собствената си част от отговорностите и да ги прехвърляме дугиму. Не става дума за това днес да спорим кой носи вина и кой не, а за историческите факти, които са безспрони и не бива да си заравяме главите в пясъка пред тези факти.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ДуПеСе да се закрие 10 ДуПеСе да се закрие преди 10 месеца Профил на трол?
  Сърбофашистите пак се готвят да избиват българи в Македония.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • с Белене ще наваксаме и без да извозваме хората 9 с Белене ще наваксаме и без да извозваме хората преди 10 месеца Профил на трол?
  kasparov.ru/material.php?id=5AA6471D4D6D1 Неотдавна и Григор Лилов изнесе подобна информация, от собствени източници ,че в Белоярската АЕЦ имало тежка авария , с човешки жертви, което е довело до паническо разпродаване на жилищата в близкият град Заречний, което е довело до рязко обезценяване на имотите там. А както се вижда вече няколко години путлеристките “атомни” учЕни не могат да пуснат ава виж още ›› риралият дефектен енергоблок, който е с мощност по-голяма от взривеният в Чернобил. А …. и нашите рублояди , начело с винету, искат да монтират подобни ядрени цъкащи бомби в Белене…….?!?!…..
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Това е психопата Циклоп ! Тъп запъртък .
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Още през лятото на 1940 г. българският вътрешен министър Петър Габровски изпраща Александър Белев в Германия да изучава „еврейския проблем“. Именно този Белев малко по-късно помага при написването на проекта на Закона за защита на нацията, за да се „защити“ България от евреите, и става български комисар по еврейските въпроси. През януари 1941 г. „Законът за защита на нацията“ е внесен в Народното виж още ›› събрание и гласуван. С него между другите дивашки изстъпления се отнема правото на евреите да членуват в политически партии, да бъдат избирани на каквито и да е позиции в държавата, да заемат такива в спорта, академията и т. н.; на евреите им е забранено да работят в администрацията или да служат в армията. Нямат право да започват нов бизнес, а са длъжни да работят в трудови лагери. От друга страна, трябва да продават своите имоти на неевреите, и то на 50 % от пазарната цена през 1932 г. (или иначе казано за жълти стотинки). Еврейските деца не могат да бъдат приемани в учебните заведения. Евреите нямат право да притежават радио или телефон у дома, а хранителните дажби за евреите ще бъдат част от дажбите за българите. Всички еврейски съюзи и организации се забраняват. Евреите над десет годишна възраст са длъжни да закупят от държавата и да носят жълта еврейска Давидова звезда на своите дрехи. Съгласно различните постулати на антиеврейското законодателство са забранени браковете между евреи и българи, както и упражняването на определени професии и притежаването на дялове в компании и акционерски дружества. На евреите е наложен полицейски час. Евреите могат да купуват хляб само от определени фурни, а са определени и улици, забранени за тях. Мъжете от 18 до 55-годишна възраст са длъжни по 6-7 месеца в годината да работят в трудови лагери. През 1941 г. българските власти заставят всички живеещи в градовете евреи да се регистрират, а на техните магазини и домове се поставя надпис „еврейски магазин“ и „еврейски дом“. Голяма част от имуществото им е насилствено национализирано срещу държавни облигации. Движимата и недвижимата им собственост са масово разпродавани, като средставата се внасят в техни сметки в Българската народна банка, от които те могат да теглят само с разрешението на властите. По-късно и това им право е отнето, а държавата започва да използва средствата от сметките, без да иска съгласието на формалните собственици. Корупцията и кражбите при това вземат масови размери. През 1941 г. е наложен еднократен данък върху собствеността на евреите в размер от 20% (а при имущество над 3 милиона – 25 %). Събраната така сума достига 1.4 милиарда тогавашни лева, равни на една пета от преките данъци, събирани от държавата по това време. Този данък, както и кратките срокове за неговото изплащане довеждат до фалит и затваряне на множество еврейски предприятия. Лятото на 1941 г. българският външен министър Иван Попов подготвя списък с имената на българските евреи, живеещи и учещи в Германия и окупираните от нея територии и го предава на нациститие. Официалната спогодба между България и Германия, с която България се отказва от своите граждани и ги предава на нацистите, довежда до тяхното изтребване. Мнозина български студенти-евреи в Париж са избити от нацистите на база на официалния български донос. Най-малко за 140 български евреи е известно, че са били депортирани од Франция в Полша и оттам към... вечността. През януари 1942 г. германските представители на конференцията във Ванзее заявяват, че са готови да депортитат 48 000 евреи от България и че българското правителство е дало своето съгласие за това. Предвижда се, че до лятото на същата година България официално ще приеме пълната депортация на всички евреи в своите граници и ще бъде готова да конфискува цялото им имущество. С тази цел през май 1942 г. евреите в България са заставени да декларират цялото си имущество пред Българската национална банка.... librev.com/index.php/--/1753-2012-08-27-18-24-21
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Под натиска на Третия райх европейските държави въвеждат подобни закони и политически органи. Въпросът е, че в България общо взето те са на практика симулативно. Факт ли е,че българските евреи обичат и досега България като своя родина-майка ! Факт е ! А чувствата не "се доказват" с документи !
  : 7 !
 • Анонимен 8.2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Много ми е интересно как са реагирали тогава еврейските общности и как реагират сега на геноцида над българите например през 1913 г. и др.години в Беломорието , Македония, Западните покрайнини , извършени от турските, гръцките и сръбските власти? По тези въпроси пазят пълно мълчание.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  За какво българите са толкова НЕРВНИ, когато цял свят знае, че България има СПАСЕНО евреите от стара България (въпросът е КОЛКО Е ЦЕНАТА, която евреите са платили на българската държава) и че евреите от ново освободените "български" територии са депортирани в Треблинка от фашистка България (от този факт не може да избяга никой, дори и милата Деси). Който иска да види дали това е вярно, и виж още ›› нтернет е пълен с такива факти и то от български източници, а същите тези факти ги няма в българските учебници по история. Амин.
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Kak nekoi spasiha a ne znaea na kade ste hodat a drugi ne i kak ne sorabotvaha s germancite a beha tam upravnici ebati historijata blgarska
  : 12 !
 • Анонимен 7.2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  7.1 Ти говедо ли си или си добитък ?
  : 10 !
 • Анонимен 7.3 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  А какво да каже тогава една Румъния, която вместо да депортира евреи ги избива на място ? И то забележете колко - 250 хиляди евреи !
  : 5 !
 • Анонимен 7.4 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  А какво да каже тогава една Америка (САЩ) ... Геноцидът извършен над коренното население на Америка......... Геноцид – „съзнателното и системно изтребване на етническа или национална група“. Официалното му приемане стана от общото събрание на ООН през 1946 година. Забележете, година след Втората Световна. Нима преди това западните нации не бяха отговорни за геноциди в много по-големи и зверски виж още ›› мащаби (СЪЩО КАТО БЪЛГАРИТЕ КЪМ МАКЕДОНЦИТЕ В ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ) ?! Най-показателното е, че САЩ отказват ратифицират Конвенцията на ООН за геноцид. И това не е чудно. Много аспекти на геноцида са „реализирани“ спрямо коренното население на Северна Америка. Този момент от американската история рядко се преподава в училищата на САЩ и Канада (СЪЩО КАТО БЪЛГАРИЯ). Причината е ясна: в резултат на „най-дългия холокост“ в историята на човечеството, са избити 95 от общо 114-те милиона местни индианци, живели на територията на днешните САЩ и Канада, пишат световни медии. Според книгата на Д. Стенард „Американският холокост“, издадена през 1992 г. от „Оксфорд юнивърсити прес“ тази цифра е дори повече от 100 милиона.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Баси наглостта! Точно пък Борисов да отдава почит!? До като неговата партия и правителство унищожават 7 млн. българи!
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Тъпунгер червен!
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Слави Трифонов към кмета на Стара Загора...

Шоуменът Слави Трифонов публикува във Фейсбук профила си подигравателен коментар за кмета на Стара Загора Живко Тодоров (ГЕРБ), който з...

Последно в Актуално