Бъркате кой трябва да стане на сапун

21108
Бъркате кой трябва да стане на сапун
Снимка: БГНЕС

България може да пламне. Може наистина. Много хора не си дават сметка колко е страшно денят да започва със сутрешни блокове, предаващи на живо от бойни полета, на които допреди часове са се били и клали българи и цигани. Не си дават сметка колко e страшно да гледаш по телевизията тълпи хора, които крещат "Циганите на сапун, турците под ножа"... Хора, които се определят като "българи-юнаци".

Това ли ви е юнашкото? Да ритате и без това нестабилните основи, на които се крепи държавата?

25 души са задържани при полицейската акция в "Орландовци"*

25 души са задържани при специализирана полицейска акция в квартал "Орландовци". Ситуацията постепенно се нормализира след напрегната...

Това ли е българщината? Да щурмуваш като бесен къщи на хора, без да знаеш кой живее там, без да знаеш дали той е виновен за нещо? Просто ей така, защото e циганин. А всички цигани трябва да станат на сапун... Това ли е патриотизмът? Така ли ще си опазим държавата?

Да, на беззаконието и наглостта трябва да се противодейства. Факт е, че има цигански общности, които се чувстват недосегаеми, защото така им беше позволено. Защото идват избори наесен и защото идват избори по принцип. Винаги. И много цигани решиха, че могат да вършат престъпления и да нарушават закона.

Те обаче не са виновни. Както не сме виновни ние, когато бутаме стени и преустройваме тераси без разрешение от общината. Или когато караме с минимум 20 км над ограничението. Или когато си пушим най-невъзмутимо в кръчмата и дискотеката. Правим го, ЗАЩОТО НИ СЕ ПОЗВОЛЯВА.

Е, и циганите го правят, защото им се позволява.

Само че тази държава, както всяка нормална държава, събира данъци, за да финансира институции, които да съблюдават законът да не се нарушава. И когато той се нарушава, а същите тези институции не правят нищо, намираме виновника. ЕТО КОЙ Е ВИНОВЕН.

Политолог: Етническото напрежение едва ли ще се отрази на местния вот

Няма съмнение, че има партии, които имат интерес от етническо напрежение. Това далеч не означава, че подобни ситуации ще дадат отражени...

Управляващи, партии, общини, полиция, агенции и агенцийки - това са виновниците да има цигански проблем. Защото те умишлено или от мързел (но по-скоро първото) не правят нищо. Ето към кого трябва да бъде канализирано недоволството. Защото ако бръснатите глави, вместо да нападат като хуни циганските къщи, излязат на протест пред министерствата и партийните централи и започнат да хвърлят същите камъни, които хвърлят по циганите, може би ще постигнат нещо.

Защото не само циганите не ги е страх от властта. И властта не я е страх от народа и затова не смята за задължително да решава проблемите му.

Така че ако по нечии глави трябва да летят камъни, то това са главите на всички онези нагли политици и чиновници, които нарочно държат България като клокочещ казан, за да им затопля изборните победи.

Война с циганите е последното, което ни трябва. Само болни, безмозъчни или престъпно безотговорни мозъци могат да решат, че нещата ще се решат с бой.

Бой заслужава само онзи, който подклажда такова напрежение. Защото България не ни е дом само по избори. И ми писна да гледам как всеки път над нея надвисва опасност, защото някой трябва да купи едни гласове или защото някой е решил, че е голям мъж, ако пребие циганин.

Един от битите в "Орландовци" намеси имената на Бареков, Илия Илиев и Расате

Преди 20 дни в квартал „Бенковски” имаше същия инцидент, но тогава нямаше такова отразяване, каза Евгения Каменова, жител н...

Искаме или не, с циганите живеем заедно. И можем да живеем много спокойно и мирно, ако държавата си влезе в задълженията и започне да прилага закона. Или ако факторите, които пречат на това, бъдат обезсилени. При всички положения, мирът зависи от това да действаме умно. И да не се подаваме на провокации.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com