X
 
 

Цветанов и оставката му: Като реч за Оскар

13646 37
photo of Цветанов и оставката му: Като реч за Оскар
Снимка: БГНЕС
Напрежение сред журналистите, пуканки пред камерите, а по БНТ дават как Катето Евро готви. Идва Цветанов - дошъл си е от Америка. Беновска е там и Ива Николова също - значи ще е интересно. А липсата на Диков се усеща - няма кой да прекъсне чобански Цветанов и да му обясни, че все пак трябва да каже и нещо смислено. Отношението към журналистите беше твърде забавно: Цветанов например започна да ги увещава да гласуват за ГЕРБ или вероятно да представят политическата кампания, така че хората да гласуват за ГЕРБ - в сложния му поток на съзнанието така и не се разбра.

И сякаш от Америка Цветанов донесе още нещо - реч за Оскарите. Този човек прекара около половин час да благодари на всички до трето коляно: то не бяха лидери, политици, депутати. Липсваха само бум на конфети, падащи листа от рози и тържествена музика, която да акомпанимира оставката от Народното събрание, която е общо взето чиновническа и няма да попречи на Цветанов да остане в онова, което някои наричаме "Голямата политика", а ние бихме нарекли зверската тъпотия. Постоянно се говореше за "Каузата ГЕРБ", а ние все пак не сме тъпанари, за да не се сетим, че ако едно нещо вероятно ти носи 4 пъти по-ниска цена на най-големия ти крупен разход в живота, може пък да не е само кауза. 

Цветанов си подаде оставката по същия начин, по който го направи Валери Симеонов. Накратко идеята беше: "Абе ясно ми е, че трябва да я подам, но все пак да напомня, че съм много голям пич и като цяло това го правя само за парлама". 

Първият важен въпрос от журналистите бе този на Полина Паунова, която попита все пак, макар да е законно, дали пък не е твърде странно човек от неговия ранг да си купува имот на 4 пъти по-ниска цена. Цветанов директно зачеркна този въпрос и го обяви за "несериозен". Несериозно е наистина това - лидер на партия да минава метър, когато пазарът на имоти отдавна се надува в брутален балон. Впрочем, как верно ще продължи тоя пазар? Щом Цветанов е на няколкостотин евро, от какъв зор ние да си купуваме на 1500, на 2000, на 2500, на 3000? 

Втори важен въпрос, от Actualno.com - укриване на данъци ли е да купуваш и продаваш имот на данъчна оценка? Не можел да каже Цветанов, защото не купувал така. Малей, ами ако на данъчна купуваше, на 300 ли отиваше? Или "Артекс" щяха да му плащат? А можеше да каже така, принципно, но язък, не се сети за принципите в това питане. Иначе толкова говори за морала преди това ...

По-нататък: отношенията с Борисов. Питат Цветанов - подадохте ли си оставката под натиск. Ебаси тъпия въпрос - какво по-точно се очаква да каже Цветанов - "Да, Борисов яката ме натисна тоя човек и аз ща не ща си я подадох тая кирлива оставка". Вместо това притежателят на хубави имоти заяви, че двамата били на сериозна възраст, а не тийнейджъри, че да става дума за натиск. Това е много интересно - натискът е понятие само от ранното юношество? Бедни Цветанов, защо не **** в детската градина? 

Друг любим момент беше този, в който Цветанов обясни, че тези скандали обикновено сполетявали хората във високите върхове на политиката. Един вид високите дървета ги брули бурята, па ниските храсти там се превиват, и той, гордо изправен исполин на честта, пада под ударите на почти природни закони. 

Според Цветанов тая работата с апартаментите също отклонявала истинския дебат за европейския парламент. Това как по-точно да се разбира - значи има едни стотици хиляди хора, които просто страшно искат да говорят за Европейския парламент, но видиш ли Апартаментгейт бил просто ловък маньовър, който да разсее ангажираните с европейска тематика широки маси, които да си наврат гагата в апартаментите на Цветанов. Каква неприятност...

Кулминацията дойде, когато журналистка попита този достоен човек според него дали сделката му, макар и законна, е морална. А той отвърна: "Вие всичко, което сте правили в живота си, морално ли е". Един вид абе всички сме малко мръснички, който е безгрешен, нека пръв да хвърли камък. Това действително е вярно. Само че май е по-добре да не си онзи, който хвърля камък, а онзи, който удобно стои в апартамента с вграден псалм и камъкът безпомощно отскача от енергийната му защита. 

Обаче и това даже не е това, което е. Защото Цветанов не си взел апартамента заради псалма с енергийната защита, ами "по други причини". Не са данъчни, не са незаконни, не са и божии - е няма как, взел го е, защото му е хубаво! Ама на вас няма ли да ви е хубаво 4 пъти по-ниско? Не? Щом е "не", тогава защо съществува политикът Цветан Цветанов, дори и в оставка, а не посъдимият Цветан Цветанов?

Автор: Райко Байчев, в съавторство с Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 25 потребители
 • Анонимен 23 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Цветанов, както и другите, са убедени, че са изгонени незаслужено! Няма капка срам, идиотът! Това се видя от тъпото му изявление по БТВ снощи! Видите ли, аз токова много правя за България, че да лапам апартаменти, просто ми се полага! Далеч не е само той, всички партийни върхушки са такива! Самозабравянето им е пълно! Само гледайте, когато паднат от власт, какви неща ще станат ясни! Свят ще ни се виж още ›› завие!
 • Анонимен 22 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  БСП др(И)аскачите са жестоко объркани от хода на ГЕРБ и за това днес са толкова нагли и безпомощни в коментарите си. ББ и ЦЦ ще смачкат БСП на изборите за Европарламент и ще затворят устата на г-жа Лъжа и "безпартийната" Молиьончева!
 •  ciklop50 22.1 ciklop50 преди 7 месеца Профил на трол?
  22. Колко си жалък тъпи Циклопе !
  : 0 !
 • Анонимен 21 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Райко БойчеФ, ти виждал ли си нотариален акт, който е НЕЗАКОНЕН! Нали знаеш, че такъв акт НЯМА ДА БЪДЕ ВПИСАН В АГЕНЦИЯТА ПО ВПИСВАНИЯТА! Защо пишеш ГЛУПИСТИ и се излагаш като "журналист"!
 • Анонимен 21.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Нотариалният акт е законен, ама сделката - не, бе тупан!
  : 0 !
 •  ciklop50 21.2 ciklop50 преди 7 месеца Профил на трол?
  21. Това е кукуто Циклоп !
  : 0 !
 • Анонимен 20 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Червените, лайномети не спират!
 •  ciklop50 20.1 ciklop50 преди 7 месеца Профил на трол?
  20. Пак е Плювачът Циклоп, той е Главанак - тъп, озлобен и гламав !
  : 0 !
 • Юруш на муфтата 19 Юруш на муфтата преди 7 месеца Профил на трол?
  Цецко, на морето в Созопол има едно двуетажно апртаментче 300 квадрата и созополския кмет (твой човек) Резака, ще ти го уреди за 100 бона - това е далавера по-сладка и от софийската ...
 • Анонимен 18 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  !!! Margi Draganova е фалшив профил ! Margi Draganova е ПиАр глутница на ГЕРБ, това не е платена гъска ! Това са наемници на повикване . Личната кохорта на Лакея Цвъко, натоварена с отбраната му и с плюенето ...
 • Анонимен 17 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Цецко, как си с МАДУРИТЕ ? Май че Боцко ти кастрира едното Мъдо ! Сега остава да кастрира и другото ...
 • Анонимен 17.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  И двамата МАДУРО ще ги закачи на кака Ви КУРИ на изборите (за спомен от ГЕРБ)
  : 5 !
 •  ciklop50 17.2 ciklop50 преди 7 месеца Профил на трол?
  17.1 Циклопе, МАДУРИТЕ са за цялата циганска сган на Мангала Иванчо Драгалевския !
  : 0 !
 • . 16 . преди 7 месеца Профил на трол?
  Всъщност, той нищо не каза. А на мен освен отегчително, ми беше и обидно да го слушам.
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Защото си крадлив, завислив цо.ци.ал.ист.
  : 6 !
 • Анонимен 15 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Ха ха много добър коментар, въпреки че казусът не е толкова смешен. Май някой беше казал, че светът е оцелял защото се е смял. Само моля не псувайте в текста, псувайте си ама наум :)
 • Анонимен 15.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Не е смешно. Всичките ни политици затъват в алчност и битовизъм, СРАМ!
  : 1 !
 • Анонимен 14 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Ха,ха... Всичко било законно?!? Ами естествено че ще е законно, след като сами си пишете законите, а народа изобщо не реагира, че превърнахте държавата в бащиния. Я нека, още в зародиш на писане на законите народа да взема отнощение и да ви бие през пръстите, да видим дали ще е законно. Аман от наглеци!
 • Анонимен 14.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Нещастен си, даже и необразован, за това те боли.
  : 3 !
Нагоре