Да преименуват ББР на Банка ДП и да се свършва тази мъка

9643
Да преименуват ББР на Банка ДП и да се свършва тази мъка
Снимка: БГНЕС

Огромен скандал се развихри в парламента - за пореден път. Само че не между управляващи и неуправляващи, а между ДПС, ИТН и "Възраждане".

Поводът беше едно от онези решения, по които са компетентни само група съветски учени или както би казал Слави - от Магаданския научен институт.

Трябваше депутатите да одобрят гаранционно споразумение, с което Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) отпуска на Българската банка за развитие (ББР) заем в размер на 175 млн. евро. По презумпция тези пари са за финансиране на малки и средни предприятия. Друг е въпросът дали стигат до тях и по-точно - до колко, до какви и най-вече чии предприятия стигат.

ОЩЕ: Със скандал около Пеевски: НС гарантира 175 млн. евро заем на ЕИБ за ББР

Въпросното споразумение е между ЕИБ и българската държава във връзка с договор за финансиране между ЕИБ и ББР. Обичайната практика е, когато се отпуска такъм заем, държавата да е гарант по него. Но с ръка на сърцето трябва да кажем, че от "Възраждане" този път бяха прави. "Делян Пеевски, който е включен в списъка "Магнитски", което значи, че една много силна и влиятелна държава е решила, че около този човек се случват много съмнителни неща, аз навързвам две и две, и то тази сутрин прави 350 милиона за Пеевски", заяви депутатът от партията на Костадинов Деян Николов.

Колегата му Димо Дренчев пък обяви, че това е "каца без дъно": "Ние просто ще гарантираме следващия транш за няколко олигарси. Не съм съгласен, че това е само г-н Пеевски ... Тези пари ще ги изгорим".

Щом депутати твърдят такива неща, няма как да не им вярваме. Още повече, сред тях има и човек, който добре знае за какво става въпрос - бившият министър Гроздан Караджов. Той припомни твърдение на Кирил Петков, че ББР е раздала почти 90% от капитала си на 20 фирми. Това не са някакви джобни пари, това са близо 2 млрд. лв.

Не пропусна да се включи и Тошко Йорданов, който припомни, че всичко това се случва на рождения ден на Пеевски: "Днес г-н Пеевски има рожден ден. Да е жив и здрав. Дали този заем не е много скъп подарък, направен от Христо Иванов, Кирил Петков и Асен Василев?".

ОЩЕ: Делян Пеевски почерпи в парламента за рождения си ден (СНИМКА)

Трябва да повторим - обичайна практика е държавата да гарантира, когато има кредитни линии към ББР, защото тази банка е държавна, един вид насърчителна банка. Така че във вчерашната случка няма нещо спорно. Спорно е това, че ББР кредитира олигарси, а не дребен бизнес. Това се изнася в медиите от години, но ефектът е близък до нулата.

Проблемът е видим с просто око - ББР кредитира все такива, свързвани с мастити фигури като Пеевски: Милионите от ББР - Пеевски, Гергов, Вълка вече ги няма официално, а имало ли ги е и как? Или такива като Вълка:

ОЩЕ: Прекратиха разследването за кредита на Вълка от ББР

А проблемът на Пеевски е в това, че като гласува подобни решения, мирише на конфликт на интереси. Гласува за кредитни линии към банка, която в миналото е кредитирала свързвани с него дружества и не се знае публично и ясно тези кредити да са погасени.

Каквото и да казват в нейна защита, едва ли много хора вярват, че ББР помага на малкия бизнес, а не на лакоми корпулентни олигарси. Ами да я преименуваме на Банка ДП и да се свършва тази мъка.

ОЩЕ: Пеевски, "Булгартабак", ББР, над 50 млн. лв.: Пак щекотливи въпроси

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com