X
 
 

Да върнем 16-часовия работен ден

17880 15
photo of Да върнем 16-часовия работен ден
Снимка: iStock/Guliver
Индустриалци настояват повече да не плащат първите три дни болнични, за да бъдат облекчени финансово. Предложението идва от Асоциацията на индустриалния капитал, структура от онзи тип, който в медиите много често се нарича просто "бизнесът", "работодатели" и прочие неутрални термини. 

Предпочитаме друго название, малко по-разширено. Вместо "бизнесът", да го наречем така: "Едни хора, които просто искат да ви изцедят колкото се може повече, за колкото се може по-малко пари, предлагат нещо". Вижте как по-добре се връзва, цялата новина изведнъж си отива на мястото - "Едни хора, които просто искат да ви изцедят колкото се може повече, за колкото се може по-малко пари, предлагат да не ви плащат болнични първите три дни".

Така, сега е добре, заспа.

Но ние мислим, че бизнесът (да се чете горната дефиниция) твърде плахо предлага идеи и сами ще предложим други.

1) Минималната работна заплата да се намали

Минималната работна заплата несправедливо расте през последните години. 560 лева е крупна сума, която стига не просто за поддържане на добра покупателна способност, но и за заделяне на пари, останали ти след честите екскурзии зад граница. Този растеж е изкуствен, става дума за балон на минималната заплата, който, за да не гръмне, по-добре плавно и година по година да почнем да намаляваме, за да може бизнесът (да се чете горната дефиниция) да може да си позволи по-ниски разходи и по-големи печалби.

2) Работният ден да се върне на 16 часa 

Ние с възхищение четем пролетарската поезия и проза, разказваща за работниците по тютюневите фабрики, които бачкат по 16 часа на ден. Кой въобще ги измисли тия осем часа? И какво значат усилията на скандинавските страни да въвеждат 6 часов работен ден, или пък четиридневна работна седмица? Давай и ние да помислим експериментално - да въведем експериментално тези 16 часа, пък да видим какво ще стане. Може да е за добро, кой да ти каже. И без това бизнесът (да се чете горната дефиниция) отдавна е установил, че е по-добре да си убит от работа, отколкото да си полуубит от работа, защото второто ти дава минимален шанс да мърдаш.

3) Договор - като завършиш да останеш в България

Това тук не е преувеличение - имаше такива напъни миналата година. Бизнесът (да се чете горната дефиниция) беше предложил образованието да стане безплатно, но за определени години завършили студенти да са длъжни да работят в България. Но защо определени години? Кому е нужно това разхищение на човешки ресурс в други държави, където му се плаща много, вместо да му се плаща малко тук. 

4) Политическа икономия 

Цели поколения учеха политическа икономия и се явяваха на изпити, с които да докажат доброто си проумяване на марксистки процеси. Но тъй като настъпи икономически обрат, той пък трябва да предизвика огледална образователна реформа, в която Бизнесът (да се чете горната дефиниция) да направи учебник, в който да обясни справедливата си и социалнообразуваща роля. Нека там се каже например, че за да се развива Икономиката е необходимо Солидарното Участие на работника, който да изпълни горните три точки и веднъж щом ги изпълни Икономиката ще започне да се Развива добре.

5). Право на отказване от плащане

Любимият трик на някои собственици на хотел на морето е примерно към края на сезона, средата на септември, да се окаже, че тоя човек просто се е отказал да плати на последните от две до четири седмици на работниците си. Защо? Защото работата не вървяла много добре. Един вид те така и така са на море, какво сега, важното е, че им се дава място за престой, нищо че май не са виждали отблизо морето заради реално функциониращата точка 2. Та идеята, че ако да кажем бизнесът (да се чете горната дефиниция) нещо не е работил добре, той трябва да може да поиска от работника солидарно да се включи в неуспеха и солидарно да не получи заплата. 

 

Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 19 потребители
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  афтуръ да ну зевършел в ната ьонсу т.н. свободиен от учение институт,А????
 • Анонимен 7 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  тук държавата трябва да измисли начин да контролира болничните. Но тя е абдикирала. Не проверява болничните и от тук идва проблема. А по повода на минималната заплата тя е безкрайно малка. Минималната заплата трябва да е поне 800 лева и бизнеса да направи производството ефективно не да работим като в каменната ера. За ПЕНСИИТЕ. Тъй като няма пари за всички пенсионери минималните пенсии трябва да с виж още ›› а 300 лева другите да не се пипат. Много хора имат минимални пенсии заради смяната на икономическия модел не заради това че не са работили. Пак до работодателите. Направете фирмите ефективни с модерно и правилно управление а не башибозушка работа.
 • Антонио Ресио 6 Антонио Ресио преди 2 седмици Профил на трол?
  Половин работен ден - 12 часа.
 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Всъщност проблема доиде , когато с изменение в закона първите 3 дни болнични ги възложиха на работодателя вместо на НОИ . С аргумента да няма злоупотреби. А злоупотребите не са в частния сектор , а сред чиновниците. Но тях никой не ги проверява. Но пък прави са и коментарите срещу работодателите , някои от тях се държат като рабовладелци. А аз съм в категорията свободна професия ,и съм самоосигуря виж още ›› ващ се. Много отдавна се осигурявам само за задължителната пенсия. Сметнал съм , че за да съм на кяр , трябва да имам 40 дни болнични годишно , и то дълги болнични.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Ами ще ти кажа КАК. Като не можеш да направиш бизнес с нормални заплати ставаш работник .И те така става. И като оставиш мерцедеса и лова на екзотични морски животни из тропика ,може и заплатите да вдигнеш. А болничните са за компенсация на 210 часовия работен месец.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Като знаеш КАК става защо не направиш фирма и да видим хвалебствията на твоите работници. Нито карам мерцедес , нито ходя на лов въобще, нито ползвам отпуска от 20 дни като всички работници. При нас се работи средно 7,5 ч., като само собствениците работят по 10 часа, /защото за тях ИТ няма претенции/ осигуровките се внасят на пълната заплата, която не е минималната, има осигурени социални пакети и виж още ›› производителността прогресивно пада.Някой да ми обясни при този феномен откъде да дойде увеличението? Защото е много лесно да се вика дай, ама никой да не дава нищо насреща.
  : 9 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Наистина искам да разбера и моля някой да ми обясни без обиди и без ирония ЗАЩО работодателят трябва да плаща осигуровките за първите три дни от болничните. Нали за това е здравно-осигурителната система. Щом (и ако) са се плащали здравните осигуровки, системата трябва да изплаща болничните на болните. Няма основание бизнесът да поеме тези прословути първи три дни.
  : 2 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Изключително добри идеи! Подкрепям.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  А защо не напишете с колко фалшиви болнични се точи държавата? Или как работници и служители имат претенции за " Достойни" заплати срещу които искат да правят "Нищо"? Защо не кажете, че тия бленувани заплати от по 2000 евро в чужбина се изкарват, ама ако работиш поне 14 часа, ако нямаш нужната квалификация? За България са много, но нека да живеят там с тях за да видим какво щ виж още ›› е им остане чисто в края на месеца. Всички разбираме, че истината не е черна и бяла, но нека да не слагаме всички под общ знаменател. Всички искат, но един не каза какво ще даде насреща- а нали сделка се сключва, когато и двете страни са доволни?
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Ниската производителност е по вина на патроните на фирмите! Икономисват от качествени машини, технологии и материали, не инвестират във вътрешно фирмено обучение и плащат крайно ниски заплати! Как нашите работници в чужбина постигат висока производителност?! Няма как да построим читав капитализъм, като го строят наследниците на строителите на комунизЪма!
  : 5 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  А нищо не казахте за качествата на самите работници или за морала им? Аз виждам че колкото и качествени материали и машини да се купуват все са недоволни и все гледат как може да им се плаща повече, а насреща...? И пак повтарям-да не слагаме всички под един знаменател. Нека всички които се оплакват да създадат фирми и работни места /сега фирма може да се регистрира и с 2 лв/, да се погрижат работн виж още ›› иците им да получават хубави заплати и да споделят опита си!
  : 20 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  А ти, като си голям отворко и много ги разбираш нещата, я ми обясни откъде богатите стават по богати, след като работниците стават все по некачествени. Нали не си мислиш, че работниците увеличават спестявания от минималната заплата?____ "В края на март 2019 г. широките пари са 95.039 млрд. лв. (82.2% от БВП) при 94.614 млрд. лв. към февруари 2019 г. (81.8% от БВП), показват данните на БНБ.&qu виж още ›› ot;
  : 7 !
 • Анонимен 2.4 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Повечето които казват че са на минималната заплата, искат да ги осигуряват на нея, за да не плащат осигуровки на държавата, щото не му трябвало, видиш ли, нито болничен, нито ще докарал до пенсия, но с чиста съвест взема горницата на черно. Друг е въпроса как се чува репликата, ти ми увеличи заплата пък аз ще произвеждам същото количество. Хайде сега като сте толкова разбирачи да ми кажете откъде виж още ›› ще дойдат увеличенията, като се произвежда същото количество, разходите на фирмите също се увеличават, а никой не смее да вдигне цените за да не загуби клиентите си. Искам да видя как вие, като видни икономисти ще ми напишете това уравнение и ще ви останат пари за да направите исканото увеличение? Най- лесно е да кажеш КАКВО трябва да стане, а аз искам да ми кажете КАК!
  : 22 !
 • Анонимен 2.5 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Абе да не би и ти да си от шоуто на Слави? Друго обяснение няма!
  : 4 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  точка 6). В събота и в неделя да се работи поне 12 часа.
Нагоре