Дали ни мислят за губерния?

13174
Дали ни мислят за губерния?
Снимка: Getty Images / Guliver

Пьотр Толстой, едно от най-популярните лица на най-гледания и финансиран от руската държава Първи телевизионен канал, направи скандално изказване. След като кореспондентът на БНТ му пожела, ако влезе в Думата, да води доброжелателна политика към България, Толстой отговори: "Разбира се. Просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме".

Коментар на редактора

Руски депутат: Ще купим цяла България, вече купихме половината крайбрежие

Пьотр Толстой, едно от най-популярните лица на най-гледания и финансиран от държавата Първи телевизионен канал, направи скандално изк...

Звучи като истина, нали?! С икономическата мощ, която притежава Русия, сякаш няма нищо по-лесно от това да си купи България - едно бившо подобие на някогашна губерния.

Факт е, че руските туристи у нас са завладели курорти като Несебър и Созопол, но през последните години браншът отчита спад в търсенето на имоти от страна на руснаците.

Факт е и че голяма част от обществото ни е разделена в двете крайности: едната разглежда Русия като заплаха за евроатлантическите ценности, другата - плюе по тях и си сипва примерно водка. Това обаче сега няма никакво значение.

И друго нещо е факт: подобно изказване за страна, която по Конституция е суверенна държава, е крайно недопустимо и скандално. Нещо повече, то е обидно и унизително за всеки български гражданин, независимо от чувствата, които таи към Русия.

„Единна Русия” получава 343 мандата в Думата

Руската политическа партия „Единна Русия” ще заеме 76,22% от местата в Държавната Дума, сочат данни от предварителните избо...

Пьотр Толстой е известен с категоричната си подкрепа за президента Владимир Путин и неведнъж се е обявявал срещу протестите в Украйна за присъединяването й към Европейския съюз.

В своето изказване от неделя пред БНТ той говори и за това как Съюзът не трябва да присъединява страни, които влизат в зоната на национален интерес на Русия. Интересно е България влиза ли в тази "зона"?

А дали на север ни мислят за губерния, уважаеми читатели?! Губерния, с която могат да разполагат както намерят за добре. Губерния, която обаче се изхлъзва покрай грандиозни енергийни проекти, а после бива съдена и принудена да плаща. Достатъчно е само да погледнем ситуацията около "гьола" АЕЦ "Белене" и "Южен поток", за да е ясно, че с немарливото си поведение лазим по нервите и на Кремъл, и на Брюксел.

Затова "губернията" поне трябваше да отговори! И го направи. Външният ни министър реагира на изказването на Толстой, макар традиционно това да стана със закъснение. И така се прави, ако искаме да запазим някакъв авторитет и достойнство като независима държава. Иначе е много лесно да наведем глава и да се правим на важни само пред жабите от нашия си гьол.

Украйна на практика не позволи на руснаците да гласуват (ВИДЕО)

Украйна стана единствената страна, откъдето дойдоха сигнали за нарушения на правата на руските граждани да гласуват за Държавната дума,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com