Детекторът на лъжата бил безполезен?

13086
Детекторът на лъжата бил безполезен?

Популярните тестове с детектора на лъжата вече не гарантират обективност на информацията, която съобщава тестваният човек. До този извод стигнаха група учени от Северозападния университет в САЩ. Според тях, след предварително обучение почти всеки може да се научи да излъже не само доверчив събеседник, но и безпристрастната машина.

Както се смяташе до този момент, лъжата може да бъде идентифицирана по това, че при даването на отговор, който не е истина, човек губи повече време, отколкото ако казва истината. За да прозвучи правдоподобно една лъжа, е необходимо отначало да сме си подготвили някакъв отговор. В случая с детектора на лъжата няма време за това и затова анализите показват, че тестваният не казва истината.

Добрата лъжа-въпрос на тренировки

Колкото повече практика се натрупва, толкова по-виртуозно става умението да се лъже. Необходимо е малко повече време, за да може човек ...

Изследователите от Северозападния университет се запитали, дали е възможно хората да се научат да произнасят лъжата автоматично, без да се замислят. Те провели експеримент с участието на две групи. Членовете на едната група трябвало да отговарят на зададен им въпрос мигновено, без да разполагат с време за измисляне на лъжа. Втората група разполагала с време за подготовка на отговор. Оказва се, че след кратка тренировка хората от първата група успели да дават съвсем навреме лъжлив отговор, заблуждаващ техническите средства.

Детекторът на лъжата разчита още на различни физически показатели – ускоряване на пулса, сърцебиене. Учените обаче планират в скоро време да проверят може ли предварителна подготовка да накара тестваните да измамят машината и в тази насока. Ако се изясни, че предварително трениран човек сравнително лесно може да излъже машината, то необходимостта от детектор на лъжата и сходни машини просто ще отпадне, прогнозират учените.

Възможно е обаче да се появят нови машини за откриване на лъжа, опиращи се на други показатели. Например такива, регистриращи мозъчната дейност.

Вече има други изследвания, които са доказали, че при лъжа се активират определени участъци от мозъка. Ако се използват машини, регистриращи тези промени, те ще дават много по-надеждни резултати, отколкото остарелите вече детектори на лъжата, коментират специалистите.  

Най-лъжливите реклами

Рекламната индустрия никога не е можела да се похвали с неопетнено реноме. Когато получим имейл, който ни обещава да свалим 10 кг. за е...

Психолозите пък припомнят, че понякога не е необходима никаква машина, за да разобличите лъжеца. Достатъчно е само да наблюдавате жестовете на събеседника. Ако разговарящия с вас човек избягва да ви гледа в очите или инстинктивно крие устата си с ръка, това е сигурен признак, че той лъже.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com