"Дунарит" - поредната история за държавата-бандит

19017
"Дунарит" - поредната история за държавата-бандит
Снимка: БГНЕС

Вече цяла седмица най-важната тема в новинарския обмен е случващото се около "Дунарит", което се явява глава поредна от сагата "КТБ". Само за няколко дни за русенския военен завод се изприказваха коренно противоположни приказки – че има нов собственик и че няма нов собственик, което направи кашата пълна.

Коментар на редактора

Цветан Василев: Борисов и Пеевски бяха решили, че "Дунaрит" и КТБ им се полагат

Банкерът и мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев заяви, че "Дунарит" винаги е бил цел на тандема Борисов-Пеевски. Днес (6 септ...

Всъщност историята на "Дунарит" е историята на КТБ, а именно – промяна на правилата на играта в движение. И е истински урок що е то да няма държава.

Нека в няколко реда погледнем каква е ролята на съвременната държава. Най-важната е да определя правилата, по които живеем и да не ги променя само защото на някой, който не е мнозинство, му се иска. В България обаче се случва точно така – и примерът с "Дунарит" е много показателен.

Ако сте слушали икономическия министър Емил Караниколов в края на август, щяхте да останете с впечатление, че "Дунарит" едва ли не ще фалира. Оказа се обаче, че предприятието може и покри 50 млн. лева дълг на секундата щом повече нямаше съдебни разправии по него. Кое фалиращо предприятие може да си позволи това? Ето тук лъсна как изпълнителната власт действа срещу частен бизнес само защото прокуратурата и МВР не успяха да направят така, че Цветан Василев да не избяга в Сърбия.

Със сигурност "Дунарит" ще е само поредния откъс от сагата "КТБ", но е изключително важно в светлината на случващото се там най-после да бъде разбрано следното – Цветан Василев може да е много полезен за сериозна и качествена промяна в България. Защото той години наред е бил в кюпа с хора, които сега "държавата" дори не помисля да закача. Затова колкото повече говори, толкова по-добре - след като няма да има правосъдие за всички. Всеки има глава на раменете си, за да отсява кое от приказките на Василев е истина и кое не е. И е крайно време големите български медии да обърнат повече внимание на казаното от него. Ако не заради принципи, то поне заради това, че като нищо не е далеч бъдещето, когато някоя видна нашенска държавна фигура може да попадне под ударите на американския закон "Магнитски". Иронията тогава ще е пълна!

Министърът на икономиката: Емилиян Гебрев не е собственик на "Дунарит"

Емилиян Гебрев не е записан като собственик на "Дунарит" в Търговския регистър – това още не е станало. Г-н Емилиян Гебрев не е с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com