Държавата, която можеше да е на гражданите

6655
Държавата, която можеше да е на гражданите
Снимка: БГНЕС

Ограбват те в градския транспорт. Случвало се е на мнозина. Повечето от жертвите са писали откраднатото в графа "загуби" на семейния бюджет и са продължавали напред. Някои са се оплакали в полицията, след известно време също са писали откраднатото в графа "загуби" и са продължавали напред. Не и Гергана Попова.

Гергана е пример за гражданска активност! След като бива ограбена на 22 декември, в ужасната тъпканица преди коледните празници в трамвай номер 7, тя, заедно със своя приятелка, успява да издири кои са джебчиите и да ги посочи на полицията. Гергана свършва цялата работа, която би трябвало да свърши МВР, и за полицията остава само да обере лаврите. Не би – дори това не успя да направи родната полиция. Тя пусна след 24 часа задържаните, защото не успяла да събере доказателства за вината им, въпреки свидетелски показания и на други пострадали.

Пирин, та Пирин

"И ние искаме да спасим природата на Пирин, може би от псевдоеколозите". Така, триумфално, вицепремиерът Валери Симеонов обобщи какви г...

Този емблематичен случай показва защо България е скапано подобие на държава. Защото уж има институции, но те не си вършат работата. Защото дори когато някой друг им свърши черната част от работата, те пак не довършват нещата. Защото са некадърни. Защото са корумпирани. Защото не им пука за никого, освен за себе си.

Паразитите в държавните институции отдавна са основната причина всичко малко по-кадърно да гледа как да се изнесе от България със светлинна скорост. Защото освен явната неспособност да наложат справедливост, те гласуват и подкрепят модела, който им пази жалката службица и който урежда още по-некадърните им роднини на държавна служба за сметка на данъците на всички като Гергана.

Искате увеличение на заплатите ли, чиновнически недоразумения? Гледайте си работата. И знайте, че накрая няма да има и една Гергана, която да ви плаща и сегашните, явно незаслужени възнаграждения. Тогава ще си ги търсите от крадците, които закриляте – както тези от градския транспорт, така и от онези, наричащи се "държавници".

Коледно пожелание

Всяка Коледа отправяме традиционните за празника пожелания – здраве, късмет, щастие – знаете как е. Припомняме колко е важн...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Случаят Даяна или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com