Държавата устиска един месец и изЧЕЗна

10404
Държавата устиска един месец и изЧЕЗна
Снимка: БГНЕС

Българската държава категорично няма каквото и да е намерение да участва в придобиване на част от активите на ЧЕЗ в България по какъвто и да е начин. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на вчерашното, трето заседание на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ в парламента. Горанов изрично уточни, че това е позиция, съгласувана с премиера Бойко Борисов, но не била официална позиция на цялото правителство.

Коментар на редактора

"ЧЕЗ-Прага": Ако България се оттегли от сделката, процедурата продължава

Ако България се оттегли от сделката за закупуването ЧЕЗ, процедурата продължава с "Инерком" на Гинка Върбакова. Това заявиха от "ЧЕЗ-...

Браво, Бойко, браво, Борисов! Този път изтрая даже повече от месец. Два дни, но повече. На 1 март, като си поговори по телефона с Бабиш, пресслужбата ти каза, че си го молил да съдейства на българската държава да влезе в сделката за ЧЕЗ. И го каза точно когато коалиционните му партньори един през друг почнаха да говорят как трябва да има държавен контрол, внесоха даже и предложение в тази насока за правомощията на КЕВР и днес, 4 април, това нещо ще бъде гласувано на първо четене в пленарна зала.

Още по това време обаче Горанов започна да говори, че не е хубаво държавата да влиза в ЧЕЗ. И вече това е и позицията на Борисов – изказана отново от някой друг по тази тема, не от самия него. Всичко би могло да бъде прието за нормално развитие на нещата, ако нямаше едни 500-600 млн. евро – неясно колко точно, но със сигурност не по-малко от половин милиард, за които ЧЕЗ съди държавата. Тази сумичка е между 1,5 и 2 пъти повече от цялата цена на българския бизнес на ЧЕЗ. И въпросът е кой ще я спечели, както и как ще я разпредели.

Би било уникално тъпо от страна на чехите да позволяват българската държава да се намеси в сделката, при положение, че е кристално ясно, че има клауза какво става с обезщетението. А българската държава спокойно може да не се меси, ако получи някоя компенсацийка – или ако я получат някои, важни, хора. Защото при такива сделки работата опира на първо място до пари. Пари, пари, пари! А най-големият майтап е, че действително нашата държава – повтарям, нашата – би била като нищо по-лош стопанин от Гинка Върбакова. Защо по-лош ли – защото ще се намерят веднага повече маймуни, които да се овесят на клона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com