Фиктивни технически прегледи във фиктивна държава

6863
Фиктивни технически прегледи във фиктивна държава
Снимка: Google Street View

Поредното журналистическо разследване със скрита камера разкри как се правят масово технически прегледи на автомобили у нас. Проформа.

Заради пропуск в системата за годни се обявяват коли без платен данък, без документи и дори с технически повреди. И това не прави впечатление на никоя институция. Трябва медия да прояви самоинициатива или някой да я "светне" - наш човек или обикновен зрител, да осветли поредната порочна практика, за да започнат хрантутниците чантаджии, които издържаме, да се разтичат и да започнат уж да мислят за решаване на проблема.

Да се избиваме по пътищата е стар национален спорт. В интерес на истината държавата не е виновна за това, че родните шофьори нямат самосъзнание да спазват правилата, че са със самочувствие на по-знаещи и можещи и че решават ежедневно да избиват комплекси на пътя. Виновна е обаче, когато не изпълнява собствените си отговорности - да развива и поддържа безопасна инфраструктура, както и да оформя нормативна уредба и да следи за спазването ѝ.

В случая с техническите прегледи вината е на държавата. У нас, за съжаление, по презумпция винаги трябва да се счита, че ще има едни много, много тарикати, които ще се опитат и ще успеят да заобиколят системата и закона. И институциите постоянно трябва да са нащрек, за да парират подобни опити.

Защото в момента това, което се случва, поставя всички ни в опасност. Всеки ден по българските пътища излизат технически неизправни коли, които утре могат да убият някого.

И проблемът е, че отговорните органи умишлено отказват да се занимават. Те бездействат или от мързел, или от интерес. Защото схемата с фиктивните технически прегледи не е тайна. В интернет форумите шофьори на драго сърце обменят координати на сервизи и пунктове, правещи лесни, бързи и мними проверки. Дори често потребители се ядосват на тази открита комуникация и предпочитат да обменят опит чрез лични съобщения, защото се опасяват, че "куките" могат да влязат, да прочетат постовете им, да проверят въпросните сервизи и така да ги лишат от удобната услуга "фиктивен преглед".

Коли минават технически преглед без платен данък

Коли минават технически преглед "по втория начин". Aвтомобили без платен данък, без документи и дори с технически неизправности безпр...

Форумите са пълни с подобни казуси - ударен автомобил, с проблем със скоростната кутия и без документ за платен данък, след дружните усилия на многобройната общност успява по живо, по здраво да мине технически преглед.

На мнозина изобщо не им минава през ума екзотичната идея да карат технически изправна кола. Това струва пари и време, а в живота има къде-къде по-важни неща за купуване и правене. Само че въпреки скорошната статистика, че българинът дава повече пари за колата си, отколкото за дома си, психологията на тарикатлъка застрашава освен всички останали, и сами тарикати. Застрашава живота не техните близки, на техните семейства, на децата им. И на децата на други.

Явно е обаче, че това е устойчива психология и трудно ще се превъзпита от само себе си. Ето защо е време институциите да се задействат. Повече жертви на пътя не са ни нужни.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com