X
 
 

Глупавият мит за "умните" българи в чужбина

72240 35
photo of Глупавият мит за "умните" българи в чужбина
Снимка: iStock/Guliver
Митичните българи в чужбина. Едно фантастично животно - умно, красиво, будно, преуспяващо, което е недостижимата ни по-добра версия.

От години в обществото ни пълзи устойчивото виждане, че българите в чужбина са някакви други българи, не такива като нас - смачкани, търпеливи, заблудени, прости. Те са най-доброто от най-доброто, което имаме, и понеже са най-доброто, са навън. Защото най-доброто няма какво да прави тук.

Хиляди емигранти са се завърнали, за да станат безработни

11 258 гурбетчии са се върнали в България и са станали безработни. Това показват данни на Агенцията по заетостта за първите 9 месеца на...

През уикенда тази теза беше застъпена публично за пореден път. Първо бившият културен министър Вежди Рашидов заяви, че потенциалът на България се изнася и се е изнесъл в чужбина, а тук остава това, от което и "чеп за зеле не става". В подобен дух беше и изказването на Слави Трифонов пред студенти в Лондон, че целият морален и качествен капацитет се е изнесъл от държавата. Тоест, най-способните хора са в чужбина, а тук стоим 7 милиона непрокопсаници, 7-милионна баластра, останала от производството на изнесената качествена продукция.

Този мит беше много грубо разклатен на парламентарните избори тази година. Увлечени по утопията, че българите в чужбина са някакви вълшебни, свръх българи, новите десни формации помислиха, че могат да разчитат на тях, защото, нали, те са умни и красиви, по-умни и по-красиви от нас, и ще помогнат да променим играта. 

Помогнаха друг път.

Вотът в чужбина почти дословно повтори вота в България. С тази разлика, че ДОСТ зае второто място. Рухнаха за една вечер всички фантазии как емигрантите се вдигат и със цялата си събрана мъдрост и професионализъм ни избират нови свестни хора, които да ни управляват. Рухнаха, защото болезнената истина е, че българите в чужбина са същите като нас.

Колко са българските емигранти - сериозна енигма

Колко са българите, които са емигрирали в чужбина? Оказа се, че държавната статистика и тази, правена от неправителствени организации, ...

Първо, не всички са умни. Зад граница се изнася както блестящият бъдещ астрофизик/кардиолог/финансист, който не може да работи перспективно по специалността си у нас, така и не особено образованият бояджия/шофьор/барман, защото нискоквалифицираният труд тук е още по-нископлатен. И никой не може да каже коя армия е по-голяма - тази на икономистите - компютърни специалисти или тази на чистачите - берачи на боровинки.

Второ, българите в чужбина са "успели", защото са професионално реализирани, а не защото са морално или психологически по-различни. С каквото и да се занимават, те са сигурни за прехраната си. Живеят в по-добра финансова сигурност и в уредена среда. За тази уредена среда обаче се е борил някой друг. Борил се е и ѝ е плащал цената обикновеният германец, англичанин, швед. Ние отиваме наготово. Отиваме някъде, където законите работят и се спазват, някъде, където корупцията е сравнително изкоренена, някъде, където на политическия елит му пука какво искат гражданите. 

И тук е основната разлика между нас и българите в чужбина. И ние, и те, носим едни и същи страхове, комплекси и обременености. Само че ние трябва да се борим с тях и да ги преодоляваме, за да се опитваме да направим страната си по-добро място за живеене. На тях не им се налага. Тяхната страна вече е по-добро място за живеене. Ако им се наложи да се борят, ще разберат, че са същите като нас. И те са "болни" от малодушие, апатия и негативизъм, но в подредения свят, в който живеят, това няма значение, защото някой друг се е погрижил всичко да върви.

Затова и на избори резултатите са едни и същи - защото "материалът" е един и същ. Просто емигриралият е професионално, а не морално и психически по-развит.

25% от българските деца живеят в чужбина

Броят на българските деца в чужбина е над 200 000. На практика, близо 20-25% от българските деца са родени или емигрирали с родителите...

Българите, които избират съзнателно да останат в България, знаят, че промяната ще бъде трудна и дълга. Вероятно няма да я дочакат. Вероятно ще инвестират усилия, за да бъде по-добре за децата и внуците им. И това ще трябва да им е достатъчно. Има обаче хора, за които не е. Те искат своето щастие сега, искат всичко, което могат да имат днес, в своя живот. И тъй като това не е възможно тук, отиват някъде, където е възможно.

Тези хора са прави, разбира се. Всеки има само себе си и своето щастие и трябва да го преследва така, както усеща за правилно. Напусналите България плащат висока цена за избора си така, както плащаме и ние, останалите, за своя. Той обаче не е достатъчен аргумент разни хора да разделят обществото и народа ни на "тук" и "там", на "ставащи" и "неставащи". Всеки път, когато грешим и когато не сме това, което искаме, трябва да говорим. Да ни се внушават лъжи обаче, да ни се внушава чувство за малоценност, че сме нефелни остатъци, от които нищо не става, е не просто обидно, престъпно е.

В България има безброй добри хора, безброй добри специалисти, безброй смели, свестни и честни българи, които искрено вярват, че това е единственият дом, който са избрали, и че ще работят и ще се борят, за да стане той по-добър и по-хубав. Престъпно е тези хора да бъдат наричани "некачествени". Престъпно е да се внушава на децата им, че единственият път е навън.

Няма от какво да се срамуваме, защото правим всичко, което ни е по силите днес и сега, за да подредим страната си. То може да не е много, но толкова имаме. Българите в чужбина също толкова имат, но техният дом вече е подреден и не се налага да застават лице в лице със себе си и общата ни нефелност. Затова стига с митовете и легендите. Никой няма да дойде отвън и да ни извади от блатото, ще трябва да се извадим сами.

Автор: Десислава Любомирова

Actualno.com

Етикети:

35 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Светлин 22 Светлин преди 10 месеца Профил на трол?
  Браво,изключително точен анализ.Мнението ви съвпада с моето!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Мартин 21 Мартин преди 10 месеца Профил на трол?
  Оправдавам надеждите на тази млада жена, тя търси смисъл да остане. За съжаление подобни идеи в едно абсолютно безидейно общество са обречени. Елита който разполага с парите в България съответно взема решенията за бъдещето на нацията е неспособен да мисли в подобни мащаби. Далеч по-важна е новата му любов под формата на апетитна синоптичка отколко вашето бъдеще Десислава. Живеете в мощни инерцион виж още ›› ни процеси на феодализация ,макар че календара показва 2017-та. Средновековието тепърва започва на Балканите, като едва ли някой от нас ще доживее следващата индустриална, социална или духовна революция ,която ще “обърне масите”. Ние избрахме да емигрираме защото стремежите , търсенето на знания и непримиримоста нищо не значат за мнозинството оставащо в България. Него го интересуват далеч по-примитивни дадености, които много точно може да анализирате от темите на разговорите им , като и нивото на което се водят. Експониран този подход по цялата вертикала на власта и притежаващата ги олигархия лесно може да предвидите и собственото си бъдеще.
 • Русков 21.1 Русков преди 2 месеца Профил на трол?
  А не мислите ли, че с вашата позиция единствено оправдавате собствената си неангажираност? Ако Вие сте над средното ниво е нормално повечето хора да Ви се виждат безидейни / дребнави и т.н. Ролята на интелигентния човек е именно да захранва обществото с идеи, мотивация и борбеност. Но с коментара си Вие просто ставате част от проблема - чакате идеи от обществото и борбеност от него. Това е толкова виж още ›› капитулантско. Хаджи Димитър и Стефан Караджа нищо не са чакали. Но са запалили духа на поколения българи. Сега от нас се иска малко характер, където и да сме по света. И не е важен резултата, а дали ние сме направили каквото е зависело от нас самите. Кои сме ние? Тези които отстояват визията си за България или тези които са капитулирали безхарактерно? Защото малко хора в страната се борим като опълченци. И ако имаме подкрепата - морална, материална от българите в чужбина, перспективата ще се подобри. Правете каквото можете според позициите, силите и възможностите си.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Да бях прочела нещичко... 20 Да бях прочела нещичко... преди 10 месеца Профил на трол?
  Драга Десислава Любомирова, днес като прегледах материалът ви така лекичко настръхнах, защото ако някой не е прекарал в "чужбината" повече от поне 3 последователни години някъде, не би разбрал за какво става въпрос. После попремислих и реших да не обръщам внимание на това, което набързо прегледах, тъй като разни писания от тоз тип се въртят из пространството постоянно. Накрая реших, че виж още ›› искам да вникна във вашата гледна точка пък също и ако не напиша това, което мисля, си причиниявам физическа болка, и най-накрая исках-не исках прочетох статията ви внимателно. И като се замисля, май първоначално повече са ме вбесили коментарите на така наречените "родолюбци", отколкото ващите мисли. За съжаление, стилът в който е написан материалът ви не е рзбираем за голяма част от читателите, които са попаднали на него, към които невнимателно прочелите, спадах и аз до преди малко. Само че, драга ми г-жа(г-ца) Любомирова, въпреки уважението ми към академичната ви подготовка и свободатат на изразявате свобоно мисълта си за тъжните митове и легенди на нашето време, статията ви звучи по-скоро разделяща, вместо да звучи обединяваща. Така добре сте схванали ситуацията, но за съжаление цитирате думите на недотам мъдри хора. Предполагам сте била афектирана от коментара на бившия културен министър, но не мога да приема разделението на "тези там" и "ние тук", изречено от чиято и да е уста. За жалост статията за хората,за които е написана, които всъщност създават напрежението и плюват разни безсмислени думи в ефира, няма да я разберат. И се поражда напрежение, и като прибавим неразбирането от на голяма част от аудиторията, наистина се получи едно надграждане на напрежението, и то без умисъл. Ако приемете един съвет, от един човек , който обича да чете, ако някога пак напишете статия за хората "тук" и "там" , моля ви напишете я с по-обединителен характер. А това кой какво работи, берач ли е, секач ли е, академик или инженер, няма значение. Борбата за съществуване е жестока и вътре и извън пределите на родната ни България!Хората които не са разбрали материалът ви набързо оплюха "берачите" все едно са от семейството на кралица Елизабет, и надали знаят че дори и внукът и имаше почасова работа като пилот и то като доброволец. Тъй че драги, срамна работа няма, щом ми дава спокйствие и сигурност, пък и най-вече удоволствие. За обединението бих дала за пример народите от източна Азия. Те не се оплакват, работят къртовски от сутрин до здрач, но възпитават поколенията градивно и позитивно, независимо от местоположението на подрастващитем били те в Северна Америка, Япония, Китай или Европа. Дори Гришо го каза,което ме учуди колко много мъдрост има в 26-годишната му красива главица: всичко е въпрос на упорит труд, вяра и независимо от къде е човек да се държи с уважение към хората и към това,което прави. Когато едно нещо се усъвършенства до максимална степен, и резултатите са налице. Говоря от личен опит тук. Моя милост. Някъде по света.
 • Анонимен 20.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Десиславке, не съди без да си го изпитала на свой гръб. Подклаждаш ненужните никому злоба и напрежение. А и не те прави много Умна (да сложа ли кавички, се чудя).
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Стефан Върбанов 19 Стефан Върбанов преди 10 месеца Профил на трол?
  Само хората който са ЖИВЯЛИ извън България могат да разберат на какво ниво е страната ни и само един човек който няма подобен опит може да напише такова нещо( Десислава Любенова). Борбата за по добър живот е навсякъде една и съща но държавната система не работи в нашата мила татковина. Съжалявам ако си мислите че сме предали страната си и всеки има право на мнение, но искам да кажа че за съжаление виж още ›› имаме само по един живот и няма никакъв шанс тои да премине за една загубена кауза каквато е правителствената мафия в България. Който както иска така да го разбира но това е самата истина. Борисов и компания са се загнездили и едва ли ще има промяна скоро. Демокрация с комунисти няма как да се получи. И още нещо вместо да се делим по между си можем да сме единни и да си помагаме въпреки че има и черногледи хора като писателката на статията.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Стефан Върбанов 18 Стефан Върбанов преди 10 месеца Профил на трол?
  Само хората който са ЖИВЯЛИ извън България могат да разврат на какво ниво е страната ни и само един човек който няма подобен опит може да напише такова нещо( Десислава Любенова). Борбата за по добър живот е навсякъде една и съща но държавната система не работи в нашата мила татковина. Съжалявам ако си мислите че сме предали страната си и всеки има право на мнение, но искам да кажа че за съжаление виж още ›› имаме само по един живот и няма никакъв шанс тои да премине за една загубена кауза каквато е правителствената мафия в България. Който както иска така да го разбира но това е самата истина. Борисов и компания са се загнездили и едва ли ще има промяна скоро. Демокрация с комунисти няма как да се получи.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • толераЗД 17 толераЗД преди 10 месеца Профил на трол?
  Искаше ми се да не харесвам статията, защото е донякъде поляризираща, но уви има много истина в нея. За мен тези които "за чеп на зеле не стават" са тези, които държат постоянно да има делене на "ние тук, които се борим" и "вие там, които се кефите". Хора с тесен мироглед има навсякъде. Както има шикалкавене със закона в България, така има българи в чужбина, които същ виж още ›› о го правят. Разликата е, че в чужбина не ние определяме законите. По същия начин, и тук и там има страшно способни и амбициозни хора. Както има "борци за промяна" в България, така има и Динковци и Дебори. Както има "върнали се успели българи", така има и хора, които се редят на опашка за чуждо гражданство и социални помощи. Пък тези които говорят глупости по телевизията и те се борят за 15-те си минути слава, а с тъпото се блесва най-ярко...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 16 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Чудесна статия. Неутрална и без сочене на пръст и псуване. Рядко четем нещо толкова трезво, а не заемащо изцяло позицията на едната от страните.
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Който не взема страна не с позволява квалификации, я да погледнем само заглавието, твърдението че кадърните хора напускат държавата е мит, който на всичко отгоре е глупав а умните българи са в кавички.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Иван 15 Иван преди 10 месеца Профил на трол?
  Емоциите в коментарите само доказват ,че между многото хора с добре платени професии берачите са в пъти повече. И докато за първите макар и нищожният брой имам надежда да са различни, най-малкото защото работата им го налага . То останалите никога няма да се интегрират и променят, нямат време за това. Черната работа винаги е планирана в стриктен график, като работещите си мислят че много са пости виж още ›› гнали достигайки долната граница на средният стандарт. Ако бяхте постигнали толкова много ,адекватно и без емоции щяхте да обесните на иначе наблюдателната девойка ,че написаното не се отнася за вас. Избирателни секции в чужбина се правят за да се видят старите кучета, никой от младите не вярва на “градската десница “. Българското ги интересува като традиции, история, малкото хубави спомени и абсолютни нищо свързано с политика. Иска ми се да повярвам ,че тази девойка искрено вярва че може да промени средновековната диващина в която живее. Най-малкото ще разгледаме другите публикации в този съмнителен сайт. Синсинати , САЩ .
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 14 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  "Журналистката" явно съди по себе си, и в тази статия! ДОКОГА разни платени вчерашни ... без зрялост, опит и обективност, ще ни натрапват "мнението" си? Иска да се изкара голяма журналистка, а пише пълни глупости и абсурди! Е, определено ни "впечатли"! Поредната и неадекватна статия!!! Какъв е този абсурд? Стига сте ни я натрапвали този псевдо журналистка - срам за ги виж още ›› лдията Ви!!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 13 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?

  Коментарът е премахнат текстово от actualno.com, тъй като нарушава общите правила за ползване на сайта и съдържа нецензурно съдържание.


  За да видите коментара, натиснете тук

 • Калина 13.1 Калина преди 10 месеца Профил на трол?
  Е, ти, като си толкова умен, защо се срамуваш да застанеш зад мнението си ... със собствено име, с лицето си...... Ами защото ги нямаш тези неща.....единият "акъл" ти е останал
  : 4 !
 • Magdalena Manolova 13.2 Magdalena Manolova преди 10 месеца Профил на трол?
  Ти не ставаш за нищо,анонимен хейтър!Заради такива като теб се радвам,че сме на този хал,защото човек получава това,което заслужава!Даже не съм сигурна дали си българин.Най-вероятно си непрокопсаник от ромски произход,беден,болен и гладен.Така ти се пада!
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Лудогорец победи Левски в дербито на 12-...

Шампионът на България Лудогорец спечели дербито на 12-я кръг в Първа лига, след като се наложи над лидера в класирането до момента Левс...

missing image
Откриха детско полицейско управление в С...

Десетки малки бъдещи полицаи се включиха в новата инициатива на Община Сандански- детско полицейско управление.  Първата сбирка с...