Грешка в лаборатория на IBM е довела до откриване на нов материал

4906
Грешка в лаборатория на IBM е довела до откриване на нов материал
Снимка: Getty Images / Guliver

Като химик изследовател в една от лабораториите на IBM Джанет Гарсия смесва и нагрява химикали в търсене на по-здрави и лесни за рециклиране материали, пише New York Times. Наскоро тя пропуска една от стъпките в химическите експерименти, забравяйки да сложи един от компонентите в стъкленицата. В резултат тя открива, че лабораторният съд е пълен с твърда бяла пластмаса, която дори е замразила бъркалката. Д-р Гарсия успява да извади субстанцията от стъкленицата с помощта на чук.

Диамантът вече не е най-твърдият естествен материал

Диамантите ще си останат най-добрият приятел на жените, но скоро могат да загубят привилегированото си положение в промишлеността. Скъп...

Тази грешка всъщност води до откриването на ново семейство материали, които са необичайно здрави и леки, показват самопоправящи се качества и могат лесно да се модифицират, за да бъдат лесни за рециклиране.

В последните години се наблюдава бум на нови полимери, но повечето от тях са варианти на вече съществуващи синтетични класове, които се характеризират с дълги вериги от прости молекули, свързани с химически връзки.

Специалистите от IBM отбелязват, че това е първото съвсем ново семейство, открито в последните десетилетия. То все още не е получило име, но кодовите названия засега са „Титан“ и „Хидро“.

Материалите не са готови за комерсиална употреба, но учените посочват, че вече работят с няколко университета за разработването на приложения, които могат да имат сериозен ефект в области като транспорт, космически изследвания и микроелетроника.

Учени създадоха материал по-лек от водата и по-твърд от стоманата

Немски учени създадоха с помощта на 3D лазерна технология материал, който не потъва във водата, но е по-твърд от стоманата, пише в. "Де...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com