Художествено или не съвсем: Първо Копейкин, после Рубльов. А Чапаев къде е?

18362
Художествено или не съвсем: Първо Копейкин, после Рубльов. А Чапаев къде е?
Снимка: БГНЕС

Всички имена от този текст са измислени и не визират реални лица. Ако някой разпознае себе си и се обиди, да сезира Зукърбърг. Защото целият Фейсбук е пълен с фолклор около Копейкин и Рубльов - ту влезли в един бар, ту излезли от виц и влезли в политиката, ту се сбили, ту се коалирали.

Само че те едва ли ще влязат в бар, както повелява този тип фолклор. По-вероятно е да влязат в едно Народно събрание, в което, от друга страна, кой ли пък не влезе...

Дотук със сатирично-художествено-лиричните отклонения.

Повече от сигурно е, че проруските партии у нас от вчера са с една повече. Учредената от Стефан Янев формация едва ли ще предложи нещо по-различно, по-националноотговорно, по-консервативно и по-патриотично от всички, които се упражняваха по тази полоса преди него. Само дето изглеждащият стабилно генерал със сигурност пълни сърцата на електорат от типа ГЕРБ-лели, за разлика от например Костадин Костадинов, на когото симпатизират почувствалите се изоставени от Сидеров българи-юнаци с буйна кръв.

Ето и малко бекграунд на Яневото партийно строителство.

Война е. Съвсем не толкова далеч от нас - в Украйна. Избивани са майки, деца и старци от един православен народ, исторически близък до нас. Над пет милиона са прогонени от домовете си, а десетки хиляди от тях вече са в България. Пред един паметник в центъра на София граждани протестират срещу агресията и в знак на солидарност носят украински знамена. И са нападнати от други, претендиращи да са патриоти, показващи любов към руските знамена - вероятно в знак на солидарност с агресора. Случката прелива в гротеска, защото има и физическа саморазправа.

И в този момент на сцената излиза поредният Генерал, пременен като Спасител.

Политическото инженерство няма спирка. Нито дъно. Просто няма.

Нали имахме един генерало-пожарникаро-кмето-премиер? После имахме и все още имаме един генерало-летецо-президент. Сега иде Повелителят на специалните операции. И това ако не е девалвация на пагона, здраве му речи.

Хората около Янев не са забележими с нищо друго, освен с това, че са бивши едикакви си. Нито един с визия за управление, нито един с обществено влияние. Костадинов поне сам себе си умее да лансира. А речите на Янев могат да приспят галопиращ кон.

Не е много ясно на какво точно разчита новосъздадената партия. Очеизвадно е, че посланията на нейния лидер, с цялото ни уважение към блестящата му военна кариера, звучат като преразказ на Путиновите опорки.

И обратно в художествения свят, че реалният трудно се понася. Като стана дума за послания, в бара (или в парламента, все тая) след Копейкин и Рубльов вече може да влезе и Чапаев. Може, даже му е време, защото серията вицове за него завършва точно като резултат от българско партийно строителство.

Лежи Чапаев на смъртно легло, омотан в системи, кабели и маркучи. До него седи Петка и хлипа. Чапаев му прави знак да даде нещо за писане, написва предсмъртна бележка и издъхва. Петка, просълзен, излиза и прочита бележката пред строя: "Петка, копеле, махни си крака от маркуча, че не мога да дишам".

Автор: Стефан Стефанов

ЗАГЛАВНА СНИМКА: АРХИВ, 2015 ГОДИНА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com