Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И пред камера властимащите в София лъжат хората в очите!

16 март 2018, 13:40 часа • 33978 прочитания

Ще съдействаме на прокуратурата, за да се установи дали заменката, при която строителната фирма НИКМИ АД получава имот, на който иска да строи небостъргач от 43-44 етажа е законна. Това увериха общинските съветници на ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС) Ботьо Ботев, Силвия Христова и Михаил Владов по време на среща с граждани на "Стрелбище".

Коментар на редактора

Тази позиция, изказана на нарочно събитие, специално организирано да успокои страховете на жителите на „Стрелбище“, е факт от края на февруари! Тя не беше шумно оповестена и дойде, след като на главния архитект Здравко Здравков и общинските съветници от ГЕРБ Силвия Христова (тя е и председател на Комисията по архитектура и градоустройство), Ботьо Ботев и Михаил Владов трябваше да отговарят на въпроси на жителите на "Стрелбище" ще стане ли факт строежа на 44-етажна сграда точно на кръстовището на булевардите "България" и "Петко Тодоров", в единствената по-голяма градинка на квартала. Проектът е на строителната фирма НИКМИ, собственици на която са Милчо Благоев и Николай Козанов.

Един от поставените въпроси на представителите на общинската власт беше ще съдействат ли в подкрепа на подготвен от прокуратурата протест срещу решението на Столичния общински съвет (СОС) от 2006 година да бъде направена заменка, с която Благоев и Козанов да получат апетитния имот – имот, който по-късно е предвиден да стане зелена територия. Отговорът е известен и го има и на ВИДЕОЗАПИС (най-долу в статията) - ако някой нещо не си спомня какво е говорил (специално думите на съветник Ботьо Ботев - от 19:39 минута нататък, които бяха подкрепени от присъстващите на срещата му колеги от ГЕРБ): "Позицията е такава - ние ще съдействаме на прокуратурата и съда с необходимата документация, с това, което можем да направим да се постигне окончателно решение, което да удовлетворява обществения интерес".

Само че реалността е друга. Защото в решението на съда, с което не се допуска (засега) дело против заменката, личи следният текст: "Ответникът СОС чрез процесуални представители адвокат В. и адвокат П. изразява становище за неоснователност на протеста"! Или с други думи Столичният общински съвет работи ПРОТИВ отмяна на решението си, ПРОТИВ обществения интерес в конкретния случай! Нищо изненадващо, но гнусно, грозно и долно след многократните уверения на общински съветници от ГЕРБ, че няма да бъде позволен строеж на небостъргач, че те и партията им стоят зад хората и искането им да не живеят притиснати от бетон отвсякъде! Колко струват тези обещания при видимото от съда положение?

В позицията на адвокатите на СОС има и друг интересен момент: "Твърдените в протеста (на прокуратурата) пороци биха могли да обосноват незаконосъобразност (на решението на СОС да хариже имота на НИКМИ), а не претендираната нищожност". Именно на това основание съдът не допуска да почне дело – защото така подадената жалба не е за незаконосъобразност, а за нищожност! Точно това показва и колко прокуратурата пък си върши работата по случая с идеята да спре безобразието! Защото мотив за незаконосъобразност има – че решението е взето не с квалифицирано мнозинство от 39 съветници, а от 38! Но прокуратурата явно не набляга и дори не споменава това обстоятелство! Все едно да можеш да биеш дузпа и да решиш да риташ топката към тъча!

Съдебното решение може да се обжалва в срок от 7 дни. Ясно е къде е грешката на хартия на прокурор Радослав Стоев. Въпросът е дали неговата грешка е като обещанията на общинските съветници?!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес