Общински съветници от ГЕРБ обещаха съдействие за прокуратурата заради небостъргача в "Стрелбище"

4148
Общински съветници от ГЕРБ обещаха съдействие за прокуратурата заради небостъргача в "Стрелбище"
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Ще съдействаме на прокуратурата, за да се установи дали заменката, при която строителната фирма НИКМИ АД получава имот, на който иска да строи небостъргач от 43-44 етажа е законна. Това увериха общинските съветници на ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС) Силвия Христова и Михаил Владов по време на среща с граждани на „Стрелбище”.

Припомняме, че казусът "небостъргач в Стрелбище" стана актуален през лятото на 2017 година, когато фирма НИКМИ загради с ограда имот, който е хем нейна собственост (придобит е чрез заменка от 2006 година, одобрена от тогавашния СОС), хем е зелена площ по Общия устройствен план (ОУП) на Столична община. В този имот НИКМИ иска да строи, като Върховният административен съд взе решение, че общинските власти трябва да одобрят Подробен устройствен план (ПУП) на НИКМИ, с който да се представи инвестиционно намерение, но главният архитект Здравко Здравков не изпълнява разпореждането на съда и то се обжалва – в частта, че Здраков трябва в срок от 14 дни да одобри ПУП-а на строителната фирма. По този повод главният архитект, който взе участие в срещата с жителите на "Стрелбище", посочи, че всяка седмица, в която не изпълнява решението на ВАС, му се натрупва глоба от 500 лева. Той получи специални благодарности от присъстващите, че отстоява позицията в градинката да няма колосален строеж.

На Фандъкова не ѝ хареса идеята граждани да раздадат правосъдие срещу строителна фирма (ВИДЕО)

Минискандал се заформи в Столичния общински съвет между общинския съветник на БСП Николай Николов и столичния кмет Йорданка Фандъкова. ...

В началото на януари тази година обаче Софийска градска прокуратура (СГП) подаде протест (292/2018) срещу заменката, с която НИКМИ получава имота. Засега няма заведено дело, като до този момент съдът е разделил протеста на две – срещу решението на СОС да направи заменката и срещу заповедта на кмета по това време (бел. ред. - 2006 година кмет на София е Бойко Борисов) да утвърди решението на Общинския съвет. В момента се събира документация от СОС относно решението (номер 799/26.10.2006) и се чака становище на Общинския съвет. Именно затова Михаил Владов, Силвия Христова и колегата им Ботьо Ботев увериха, че ще има пълно съдействие от страна на общинските власти за съда.

Защо тогава има притеснения?

Адвокат Димитър Божилов посочи, че при обжалването на прокуратурата има тънък момент – дори то да мине, реално ще се отмени само решението на СОС, но ще има действащ договор и той трябва да се обжалва допълнително, чрез граждански иск. Има ли политическа воля за това – на този въпрос нито г-жа Христова, нито г-н Владов, нито г-н Ботев отговориха конкретно (бел. ред. – откъс след 17:50 минути в долното видео). А адвокат Станимир Кайтаски коментира, че има притеснения относно работата на институциите, защото говорим за случай, стартирал 2006 година, който явно изглежда пълен с нередности, но все още е нерешен, а на всичкото отгоре се стигна до положението НИКМИ да загради един от изходите на квартал "Стрелбище", да го разруши и все още да няма реален отговор.

Заповедта за премахване на оградата

Сагата "небостъргач в Стрелбище" - параграф 22 и след обяснения на Фандъкова

Въртене в омагьосан кръг без истински резултат – това се случва по отношение на вече течащия от половин година казус с блокиран о...

Архитект Здравко Здравков увери след изрично зададени въпроси, че дори заповед с предварително изпълнение, каквато е тази за премахване на оградата, подлежи на съдебен контрол т.е. не може да се действа преди съдът да каже. Главният архитект не каза, че някога в практиката си се е сблъсквал със случай, при който административна заповед с предварително изпълнение се изпълнява преди да приключи междувременно заведено дело, с което тя се оспорва. Здравков изрично подчерта, че сме правова държава и трябва да се съблюдава върховенството на закона, като увери отново, че желанието на Столична община е теренът на НИКМИ да си остане зелена площ и работи за това. Главният архитект обаче изрази съжаление, че от НИКМИ не са склонни да приемат обезщетение с друг имот – поне засега.

Съгласно официален отговор на Йорданка Фандъкова до общинските съветници от БСП Николай Николов и Борис Цветков, досега съдът позволява предварително изпълнение, но все още има възможност за обжалване и тепърва ще трябва да се изчака окончателно решение.

И още дела

От обяснението на главния архитект на София Здравко Здравков стана ясно, че има няколко дела. На първо място НИКМИ оспорва решението от средата на септември, 2017 година на СОС, с което се спря производството по одобряване на Подробен устройствен план (ПУП) за имота (бел. ред. – в рамките на имота влизат няколко урегулирани поземлени имота /УПИ/), където НИКМИ иска да разположи грандиозния си строеж. На второ място – НИКМИ оспорва решението за изключването им от Общия устройствен план на "Стрелбище", в което Здравков видя противоречие с първото дело. Отделно има решение на Комисията по екология към СОС, че няма как да се стартира инвестиционно намерение, защото има 61 описани дървета в заградения имот на НИКМИ. Главният архитект увери, че общинските власти имат необходимите репресивни инструменти, но предпочитат да не настройват никого срещу себе си.

Прокуратурата счита подписана от Бойко Борисов заменка в "Стрелбище" за нарушаваща закона

Един от най-спорните и добили шумна известност опити за застрояване на София отива на съд – при това след като прокуратурата реши...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София