Има ли карантиниран пилот в самолета?

9994
Има ли карантиниран пилот в самолета?
Снимка: БГНЕС

Ден N-ти от карантината на другарите. Обикновените граждани се дивят дали карантината е за всички и как е възможно при толкова активни другари (Нинова и Борисов), удивително малко от контактните им лица да са карантинирани. Чудеса, съграждани, чудеса. Височайшите болници са лидери на двете най-големи партии у нас – управляващата и опозиционната. И двамата лидери са особено медийно подвижни – я в джипката, я сред електората. А антуражът им се оказа здрав като камък. Него коронавирус не го лови, защото трябва да се работи.

И така до петък сутринта. Тъкмо тогава депутатът от БСП Иван Ченчев се провикна в пленарната зала: "Не само, че работите сега с напазарувана група, а и пуснахте болни хора. Тук има човек, който се е обявил за карантиниран и ако това е така, ще сезираме РЗИ".

Да поясним преди да се втрещим: От два дни депутатите се карат, защото отцепниците от БСП гласуват с мнозинството и получиха, с промяна в парламентарния правилник, правото да се изявяват от трибуната като парламентарна група. Нищо чудно да станат и такава, че да лъснат зависимостите им от ГЕРБ, тутакси се разпалиха от БСП. Но не затова е думата. От няколко дни гербистите полагат неимоверни усилия да съберат кворум в пленарната зала, а социалистите дават мило и драго да им го разтурят. Пак от няколко дни в кулоарите шетат слухове, че бая депутати би трябвало да са в карантина (поради тесни контакти със заболелите лидери), а не са. В парламента и в социалните мрежи почва едно дебнене – кой ходи като сянка из кулоарите и изглежда болен, кой е писал във Фейса, че е карантиниран, пък после си изтрил поста...Как да не се шашне човек? Цялата петъчна сутрин депутатите се караха за кворума и регистрацията. „Вашето тяло беше в тази зала“, гръмна от председателските висини Валери Симеонов. А здравният министър Костадин Ангелов отказа на депутатите от БСП справка колко депутати са болни и колко – карантинирани. Трябвало да го сезират официално, тогава можело и да каже. Най-после, от кумова срама ли, от що ли, ГЕРБ и ДПС обявиха, че напускат пленарната зала, докато се разбере имало ли е в нея депутат с коронавирус. БСП и те си излязоха. При ГЕРБ обаче работата излезе леко лицемерна. Или по-скоро след дъжд - качулка. Някои от тях се върнаха в пленарната зала да си догледат бюджетите. Залата съдържаше общо 92 депутатски тела. После и те щели да си излязят до изясняване на случая.

На всичкото отгоре народните избраници сколасаха с наличните 92 гласа "за" да си сменят същия ден правилника. Ако депутат е с коронавирус или под карантина, може да участва дистанционно в заседанията на парламента. Както се казва, всичко в името на кворума.

И тъкмо тук е въпросът. Били ли са в пленарната зала подлежащи на карантина депутатски тела, без значение дали са се регистрирали за кворум, или не? Защото кворум от коронавирус не пази. И какво е по-важно – кворумът или човешките здраве и живот? Обикновеният гражданин, който издържа с данъците си депутатските тела, има право да знае това. Без значение дали депутатското тяло принадлежи политически към управляващите или към опозицията. И двата вида тела са били еднакво изложени на риск, след като и двамата лидери са с коронавирус.

„Карантината е за всички!“ ревна до небето здравният министър само преди седмица, като се чу, че ще променя заповедта си заради некарантинираното тяло на президента. Помните ли този скандал, или вече го забравихте? Премиерът и президентът си размениха любезности на тема карантина, а шефът на столичната РЗИ си тръгна за малко. Впрочем преди ден се върна отново на работа - пак за малко.

Та за кого е карантината все пак? За обикновените граждани, които, ако ги затворят и няма кой да ги погледне, трябва 10 дни да умират от глад? И които могат да бъдат глобени, ако отидат да си купят един хляб или ако си изведат кучето?

Имат ли право обикновените граждани да знаят какъв е здравният статус на депутатите по време на извънредна епидемична обстановка? Имаме ли право да знаем дали и как те спазват правилата в държавата? Как мислите?

"Спазвайте мерките", призова по Фейсбук насред собствената си карантина премиерът. И още каза: "Да не се заразиме повече от необходимото, масово". Кое е необходимото и кое – повече от необходимото, г-н Борисов? Ако питате хората, те ще кажат, че хич не е необходимо да се заразяваме.

И още от премиерските окуражителни слова: "Не се подвеждайте по лъжците, те това целяха. Пуч, сега да няма парламент, да не може да се взимат решения, да не може да се финансират системите, държавата да се срути и да кажат: "За това е виновен Бойко, айде сега ще праим президентска република и ще отиваме на друго място". Няма да стане".

Кое всъщност е вярно? Че БСП клатят кворума, за да не се приеме бюджетът и хвърлят обвинения, че карантинирани депутати ходят в парламента? Или че Борисов на всяка цена иска парламентът да работи и не би се спрял пред нищо?

Едва ли и този път ще се разбере истината, освен ако, не дай си Боже, депутатите се изпоразболеят масово. И не само те. В парламента има администрация и журналисти. А извън него – обикновени граждани, които също не искат да се излагат на риск.

Иначе, и към двете партии – да употребяваш коронавируса за политически цели е същото, като да впрегнеш човешкото нещастие в полза на партията си. А това е цинизъм.

Автор: Спасиана Кирилова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

4 вида патологичен евродепутат: Класическите архетипи

Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Агитирай лесно: Как се печелят избори с международното положение

Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

3 предизборни изненади и компромати, идеални за след празниците

Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Размисли върху кабинета на служебния премиер

Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com