Инките давали алкохол и дрога на принасяните в жертви деца

18590
Инките давали алкохол и дрога на принасяните в жертви деца

За науката и света не е тайна, че древни цивилизации, като инките и ацтеките, са принасяли в жертва човешки същества, за да умилостивят боговете или във връзка с други ритуали. Сега ново изследване на учените дава повече яснота за жертвоприношенията на деца, извършвани от инките. То е базирано на анализ на три намерени в Аржентина мумии, а негови автори са специалисти от Брадфордския университет на Северна Англия.

Изследването показва, че в продължение на седмици и дори месеци на обречените на смърт деца са били давани наркотици и алкохол.


„Испанските летописци предполагат, че деца са били принасяни в жертва по най-различни поводи: във връзка с важни етапи от живота на инките, по време на война или стихийни бедствия. Съществувал е и календар на ритуалите“, разказва Ема Браун от Факултета по археология.

Изследваните от учените мумифицирани останки на три деца са били открити през 1999 г. в храм край върха на вулкан Люляйляко на височина повече от 6000 метра над морското равнище. Най-голямото от децата е било девойка на 13 години, а другите – момче и момиче на около четири или пет години. Те са живели преди 500 години, по времето на империята на инките, която процъфтявала в Южна Америка до края на XV век, преди на континента да пристигнат европейците.

„От испанските хроники знаем, че инките избирали особено привлекателни или надарени жени. При тях е имало специален човек, издирващ такива момичета, които после били взимани от техните семейства“, разказва Ема Браун.

Трите мумии от Аржентина са феноменално добре съхранени. За тях се смята, че са най-добре запазените мумии в света. „Изглежда, че тези три деца просто спят“, споделя впечатления Ема Браун.

Тя, заедно с международна група от учени, изследвала мумиите, като били приложени методите на съдебно-медицинската експертиза за анализ на химическите вещества. За целта използвали косми от косите на децата. Тъй като косите на момичетата били по-дълги от тези на момчетата, анализът при тях бил и по-продуктивен. Като цяло резултатите били доста изненадващи.

Малария убила Тутанкамон

Изследователи използваха най-съвременни технологии и направиха ДНК анализ, за да съставят фамилното дърво на Тутанкамон. Използвана е...

Оказало се, че в последните месеци от живота си децата са приемали сериозни количества алкохол и кока – суровина за добив на кокаин.

Историческите данни показват, че тези вещества често са използвани в ритуалите на инките.

Данните от анализа на косите на най-голямото момиче, което учените нарекли „Девата от Люляйляко“, са най-ценни за специалистите. Изследването показало, че една година преди смъртта си девицата е започнала да приема много повече кока, отколкото преди това. Учените предполагат, че този факт има връзка с избора на девойката за жертвоприношение. В същото време проведени по-рано изследвания доказват, че се е променило и менюто на „девата“ – от диета, богата на картофи, тя преминала към порцион, включващ месо и царевица.

Резултатите от изследването говорят още, че в последните няколко седмици на момичето е било давано голямо количество алкохол.

В Чили откриха изгубен град на инките

Чилийските учени откриха археологически обекти, карти и исторически записки, които свидетелстват за това, че чилийската столица Сантяго...

Това означава, че децата са били под силното въздействие на алкохола и коката, когато са били качени на върха на вулкана и принесени в жертва.


„В случая с Девата от Люляйляко няма никакви следи от насилие. За нея са се грижили много добре. На тялото й има добре оформен слой мазнина. Косата й е добре поддържана, облечена е в красиви дрехи. Предполагаме, че в конкретния случай, когато девойката е била изложена на въздействието на алкохола и студа на височина повече от 6000 метра над морското равнище, тя е умряла тихо и безпобелзнено“, коментира Ема Браун.

Към момента трите мумии се намират в Археологическия музей Алта-Монтана-де-Салта в аржентинския град Салта. И продължават тихичко да... спят.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com