Извадиха зъб от носа на пациент

4602
Извадиха зъб от носа на пациент

За необичаен медицински случай разказват специалисти от Саудитска Арабия. Става дума за пациент, който, след повтарящи се няколко пъти в месеца кръвотечения от носа в продължение на три години, потърсил лекарска помощ.

Чрез хирургическа намеса медиците извадили от носа на 22-годишния мъж бяла костна маса с дължина 1 сантиметър, която всъщност се оказала истински... зъб.

Български хирург създаде "черна кутия" за медици

Наш хирург, който работи в Канада, създаде устройство, което записва картина и звук по време на операция, съобщава Digital Journal.Видн...

След неочакваната находка медиците решили да се посъветват със стоматолог. Той стигнал до извода, че става дума за допълнителен зъб, който, по неразбираеми причини, е пораснал в носа на младия човек. При това в устата на пациента имало всички 32 зъба, с които всеки от нас би трябвало да разполага, предава Fedpost.

„Допълнителните зъби, дори и тези, които растат неправилно, не са изключителна рядкост. Но да бъдат премахвани от носа на пациент се случва съвсем рядко. Трябва да кажем, че въпросният случай е доста необичаен. За цялата ми практика все още не ми се беше случвало да вадя зъб, пораснал в носа“, разказва доктор Джон Хелщейн, стоматолог и професор по устна патология към университета на щата Айова.

Както показват изследванията, от 0.15% до 3.9% от хората имат повече зъби, отколкото е нормално.

В случая пациентът имал т.нар. мезиоденс – допълнителен среден зъб, разположен между резците.

Екзотичните гъби се търсят все повече за лечение

Все по-голям интерес има към екзотичните видове гъби, които се използват за медицински цели. Това разказа директорът на Гъбозавода в ...

Припомняме и един друг, доста необичаен случай от областта на денталната медицина. Само преди по-малко от месец медици извадиха 232 зъба от устата на 17-годишен индиец. След като момчето потърсило помощ заради болка в челюстта, лекарите установили, че то страда от заболяването сложна композитна одонтома. Обикновено пациентите с такава диагноза имат доброкачествен тумор, състоящ се от няколко пълноценни или недоразвити зъби.

В образуванието, отделено от устата на индиеца, обаче се оказало, че има най-малко 232 малки и големи зъби.

Операцията отнела на лекарите 8 часа и, според специалистите, случаят е достоен за Рекордите на Гинес.

Редактор: Анна Маринова

Информатика и военно дело - професиите с най-високо заплащане

Искате да си подсигурите високи доходи и по-безоблачно бъдеще – тогава учете медицина, информатика или военно дело. Защото това с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com