Яко ще измрем - и това е причина за оставка

18853
Яко ще измрем - и това е причина за оставка
Снимка: БГНЕС

Помните ли онази реплика, че яко ще измрем заради коронавируса? Имаше много силни реакции на тези думи, но сега и националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев потвърди, че смъртността от COVID-19 в България сериозно се е увеличила.

Със сигурност не умираме така, както при избухването на епидемията умираха в Западна Европа и както продължават да умират сега в САЩ, Бразилия, Индия - стотици, дори хиляди на ден, зависи какво сочи дневната статистика. Но в момент, в който се научава все повече за SARS-CoV-2 и как да бъде третиран, България върви назад по отношение на смъртността.

Защо? Отговорът е уникално прост, макар да има нужда да си припомним детайлите му и да не ги забравяме - защото сме такава държава! Държава, в която здравеопазването е търговска политика - принципът на клиничните пътеки! Държава, в която сериозно количество болници развиват дейност предимно насочена към това да оберат най-скъпите клинични пътеки. Държава, в която здравната профилактика отдавна е изветряло понятие. Държава, която гони своите деца зад граница, защото една привилегирована клика краде като разпрана - един от поредните и не последни примери можете да си припомните ТУК, ако още ви пука! Държава със системна политика на забатачване на необходими реформи, което води до натрупване в начина на живот - натрупване на отрицателното! И всичко това е по вина на тези, които управляват и са управлявали.

Управляващите сега искат конкретика, когато им крещят: "Оставка". Конкретиката е следната - ако има поне една международно призната класация за качество на стандарт на живот в Европа, в която ние да не сме в последната тройка (щях да кажа петица, но се замислих), то нека поспорят и да си дадат оставката след ден-два. Иначе - веднага. Защото щом си имал 10 години да управляваш и положението е такова, значи нищо не си направил и няма и да направиш. И най-важното - защото положението е точно такова: "Каквото става в обществото, това ще става и в училище". Да, тези думички не важат само за коронавируса - важат заради това, че управляващите държавата не създадоха системност в нито една сфера за по-добър живот, освен системност за техния по-добър живот!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Като денонощен клекшоп: Инфинити парламент и така до края на света

Дзен или изкуството да изслушваш главни прокурори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com