Как се печелят евроизбори?

8039
Как се печелят евроизбори?
Снимка: колаж

Понеже евроизборите предстоят, нека предложим безплатно услугите си на партиите и ги обсъдим някои тактики за спечелването им.

1. Правете се, че не са евроизбори

Най-сигурният начин да загубиш евроизборите е да се държиш така, че това са евроизбори. Не са. Дебатът за Европа и участието на България в големия диалог все още не е породил и капка интерес. В съзнанието на избирателя ЕС е общо взето едно мъгливо понятие, което или означава "пътувам с лична карта където си поискам", или "има там едни еврофондове, които никога не достигат до нас" или "трябва да излезем от ЕС понеже ЕС=Кончита Вурст". Така че всеки опит да проведеш евроизборите така сякаш са евроизбори е обречен на провал. По-добрe e да се правиш на луд и да построиш кампанията си все едно са парламентарни. Просто тук-там, за всеки случай и от кумова срама, добавяй думичките ЕС. Например ако си от БСП, казваш: "ГЕРБ направиха всичко възможно да разрушат държавността, а Борисов се превърна в несменяема авторитарна фигура. И впрочем: Европейски съюз." Ако пък става дума за ГЕРБ, и например говори Цветанов, трябва да се каже нещо от рода: "Президентът е разединител на нацията. И на Европейския съюз".

Толкоз. Споменавай нещо там. Но не прекалявай.   

2. Кажете нещо критично за ЕС

Най-лесният начин да спечелиш евроизбори е, в случай, че кажеш нещо за ЕС, то да бъде принципно критично. Нещо от рода на: "Европейския съюз действително има много пробойни и все още не може да излезе от бюрократичния капан, в който е попаднал. Но тъкмо заради това изберете нас, за да се опитаме да го оправим отвътре". Тоест, ако преди се гонеше представата, че ние тихо, кротко и възпитано трябва културничко да седнем до важните клечки там, сега кандидатът трябва да има амбицията на реформатор, който ще оправя системата отвътре - (иначе той пак ще седне тихо, кротко и културничко, но това няма значение.) Идеалният ход в този случай е например партийният кандидат да обясни, че пренаселването на Европа с бежанци е онова, с което ще се бори в Европейския съюз.  

3. Гледай на изборите като на социологическо проучване

Представи си изборите за ЕС като едно доста скъпичко, но ефективно социологическо проучване. Сега ще си покаже тоя процент разлика за ГЕРБ и БСП накъде ще дръпне. Преброяване на дивия електорат и нищо повече. 

4. Английският не е важен

Владеенето на английски език е надценено. Полетът на Бареков в европейските институции се оказа напълно достатъчен аргумент срещу ученето на чужди езици. Човекът ходи на фитнес, говори неразбираемо и взема огромни суми - какво по-хубаво от това? Знаенето на английски език дори затормозява престоя в европейските структури. Ако започнеш да разбираш добре какво се говори това би те отклонило от основната ти задача - да си почиваш. 

5. Рестартирай патриотизма

За да съществува в нормално състояние, патриотичният вот се нуждае от постоянни рестарти - през няколко години трябва да се сменя лидера. Тоест, сега пак идва ред на Волен Сидеров, че Симеонов вече се поизтърка. 

6. Подай си оставката

Това е насочено специално към Борисов. Този човек ако не спечели някакви избори, веднага си подава оставката. Радев бие Цецка? Оставка. БСП го мине за пръв път? Оставка. В случай, че вотът за ЕС не огрее ГЕРБ, очаквайте поредния обиден жест на вожда, изгубил шаманска сила върху безропотното си стадо. Премиерът добре знае, че истинският мандат е онзи, който не се доизкарва докрай, а предсрочни избори през 2-3 години са единственият начин хем да изтощиш системата толкова, колкото може, хем да не я доизтощиш дотам, че да не те преизберат. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com