Как се създава материя от светлина?

10769
Как се създава материя от светлина?
Снимка: Thinkstock

Учени от института Макс Планк в Германия и техни колеги от Кралския колеж във Великобритания възнамеряват в най-скоро време да проведат интересен експеримент.

Резултатите от опита би трябвало да потвърдят една от хипотезите в областта на електродинамиката, според която частиците материя могат да бъдат създадени от частици светлина.

Извънземните, които ни присветнаха от Марс не били извънземни

В светлинната точка, която се появява на снимки, направени на Марс от американския робот "Кюриозити" на 2 и 3 април, няма нищо мистери...

Тази теория е представена преди около 80 години от двама американски физици – Грегъри Брайт и Джон Арчибалд Уийлър. Според тях, сблъсъкът на две или повече високоенергетични фотони може да доведе до раждането на чифт електрон-позитрон.

За реализирането на този експеримент учените ще използват ускорител на частици. Опитът ще бъде проведен на два етапа. През първия етап в ускорителя ще бъдат пуснати и ускорени електрони почти до скоростта на светлината. Те ще се ударят в мишена, представляваща пластина от чисто злато и с дебелина от няколко милиметра. Сблъсъкът на електроните с атомите на златото трябва да доведат до освобождаването на кинетична енергия във вид на фотонно гама-излъчване.

Полученият поток от гама-фотони ще бъде фокусиран и насочен чрез магнитно поле, което ще послужи и за филтър, „отсяващ“ образуваните при сблъсъка чифт електрон-позитрон. Фотоните ще се отправят към предварително подготвено абсолютно черно тяло, където ще се преобразуват във възбудени фотони на инфрачервена светлина. Към черното тяло ще бъде насочен още един лъч лазерна светлина, което би трябвало да доведе до образуването на множество двойки елекнрон-позитрон.

Ако планираният експеримент бъде проведен успешно, той ще стане първият в историята на науката случай на създаване на фотонен колайдер.

Светлина връща двигателните способности при хора с парализи

Хората с увреждания на гръбначния мозък често остават с различно ниво на парализа за цял живот. Нова разработка на учените от Университ...

Получените данни може да бъдат използвани за провеждането на изследвания в нови направления на квантовата електродинамика. Това ще помогне на учените да разберат по-добре процесите, които са се случили в първите 100 секунди след Големия взрив и появата на Вселената.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com