X
 
 

Какво пък чак толкова каза Светия синод?

6376 32
photo of Какво пък чак толкова каза Светия синод?
Снимка: БГНЕС
Становището на Светия синод относно националната стратегия за детето, което се оказа, че не било на самия синод, а нa ловчанския митрополит Гавриил, беше подложено на масово бичуване в социалните мрежи. По примера на единствената инквизиция, която съществува в наши дни - тази на Фейсбук. Становището е просто размазвано, осмивано, иронизирано, в една твърде популярна и твърде хлъзгава семантична верига, която противопоставя модерен човек-наука-либерална общност срещу консервативни изкукали старци - църква - архаизъм. Под параванът на цялото нещо прозира и една особена, интересна гордост, която внушава следното: ние сме съвременни, разумни хора, които са осъзнали, че религията е откачена история, и ето, че този документ на Светия синод, показа същото.

Но все пак, да попитам: какво толкова каза Светия синод? Първо, каза че в училищата трябва да се изучава религия, за да може децата да открият тайната, че са създадени по образа на Бог. Училището, пишат свещениците, трябва да се грижи не само за разума на децата, но и за техните сърца. Къде точно е скандалът тук? Всички се втрещиха от това, че една църковна общност смята, че е добре децата да бъдат въдворени във вярата. Но какво друго да предложи Светия синод? Вярата хептен да се изреже като гангрена от миналото и всички дружно да празнуват нейния край и да махат прощално на всички патриарси и митрополити, товарейки ги на вагона на миналото - това ли да предложи синодът? И какво толкова ще стане ако има предмет, свързан с вярата? Ще увреди децата, ще затъпеят? Ще е тотална злина за тях да научат кой е Исус и какво все пак е казал и направил? 

На второ място, синодът заяви, че "По-хуманно и съответстващо на божествения закон е да се говори на децата и младежта за ценността на живота, брака и детерождението, отколкото да им се внушава, че забременяването е лесно отстранимо, че абортът е суверенно право на майката". Това също произведе нечуван скандал. Но пак - къде е скандалът тук? Едни хора, които са вярващи, твърдят, че отношението към брака и раждането би следвало да бъде такова, каквото е описано в Библията - ами дайте им право все пак да го кажат. Това е становище, позиция и всеки, дори в инквизиторската среда на фейсбук, би трябвало да има право на своето становище и позиция. Хора, които са християни, са говорили против аборта - и какво странно има в това? Какво да кажат? Да се отрекат от Библията и да кажат - абе плюя аз на всичко, което знам и вярвам, давай да абортираме, почвайте да абортирате от утре, аз се подлъгах по тия врели некипели за Бог, Мог и тъй нататък - и добре, че бяхте вие, модерното фейсбук общество, да ме откажете от вярата ми.

И на последно място, от Светия синод са се усъмнили в това, че може би пък не е кой знае колко прекалено родителите от време на време да ползват шамари, когато възпитават в децата си. Голям скандал пак. Ще кажеш, че никой не е ял шамари и всички сме страшно фрустрирани от това, че сме отнасяли някой друг като деца. От цялата работа обаче излезе, че Светия синод, виждаш ли, защитавал насилието и бил зъл към бедните дечица, понеже на тях трябва да се дава право на всичко и това е по-важно от дребната подробност, че все пак трябва да научат какво е добро и зло. 

Всъщност от Светия синод и от повечето подобни институции модерният човек сякаш очаква онова, което е обратното на замонашаването в миналото - да се отмонашиш. Де що има хора с кръст на врата и определени вярвания, да хвърлят кръста, да си направят Тиндър, да се наковат в петък вечер, да влязат у фейса и да рекат - абе сбърках малко аз, сега ще стана бамбашка като вас и аман от тия глупости за Господ, дайте ми Хокинг и Айнщайн (тук все пак се очаква и те, също като фейсбук общността, да пропуснат обстоятелството, че по-голямата част от великите учени доста често стигат до идеята за Бог). Всъщност Светия синод - такова е очакването - би трябвало да не се държи като Свети синод, а като...като какво? Като либерално послушна общност, която е "в час с времето" и се адаптира към различни пазари - най-вече към големия пазар на идеите. Добре, но всеки вярващ човек, най-простичко би ви казал - защо да съм в час с времето, когато нещата, в които вярвам са вечни? И понеже са вечни, са винаги в час с времето. И са повече в час с времето от онова, което считате, че е в час с времето - понеже то ще мине и замине, а онова, в което аз вярвам, ще остане вечно. И тъй нататък. Да не защитавам хора, които нямат нужда от защита. Който разбрал, разбрал. 

 

 

Автор: Райко Байчев

Противоположната позиция може да прочетете ТУК

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 8 потребители
 • Нищо Оригинално 17 Нищо Оригинално преди 5 месеца Профил на трол?
  Аз съм атеист и пак правя добри дела без Бог давал съм храна на бедни помагал съм на не малко хора и пак нищо няма да да ме убеди,че книга писана преди 6000 години е абсолютната истина.
 • Анонимен 16 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Като го гледам тоя на снимката, единствената разлика с Осама бин Ладен е различният стил на брадите им. На дължина май са горе-долу еднакви!
 • Боко Мазника от БРЕГ 16.1 Боко Мазника от БРЕГ преди 6 месеца Профил на трол?
  До депутатите в 44-то Народно събрание Уважаеми дами и господа, Ще Ви задам няколко въпроса: 1. Защо в българските църкви няма касови апарати??? 2. По кой закон, българските църкви са освободени от касови апарати??? 3. Как се отчитат, приходите в българските църкви??? 4. Къде е НАП, къде са данъчните служители??? 5. Кой е разпоредил, в българските църкви да няма касови апарати??? 6. Къде виж още ›› отиват парите от продажбите в българските църкви??? 7. Колко са пари, които до този момент, не са постъпили от приходите на българските църкви в държавния бюджет??? 8. Защо българските църкви се ръководят от мафията???
  : 1 !
 • Боко Мазника от БРЕГ 16.2 Боко Мазника от БРЕГ преди 6 месеца Профил на трол?
  До депутатите в 44-то Народно събрание Уважаеми дами и господа, Ще Ви задам няколко въпроса: Хаосът в българските църкви, е създаден от самото управление на българските църкви!!! Как се отчитат свещениците в българските църкви, когато извършват - „обреди": кръщение, миропомазване, изповед, причастие, брак /венчание/, опело и помен за починал и други??? Къде отиват тези при виж още ›› ходи??? По-голяма част от тези приходи отиват в джоба на свещеника, извършваш тези „обреди"!!! Вижте, какви коли карат тези свещеници и в какви палати живеят??? Това ли са слугите на Бога??? Тези свещеници крадат пари от Църквите, тоест крадат парите на християните??? Българските църкви се ръководят от мафията, тази мафията ръководи и държавата???
  : 1 !
 • Боко Мазника от БРЕГ 16.3 Боко Мазника от БРЕГ преди 6 месеца Профил на трол?
  Исус Христос изгони търговците от храма, а Българските свещеници – (корумпирани мафиоти) вкараха търговците в храма!!!
  : 1 !
 • Аврам 15 Аврам преди 6 месеца Профил на трол?
  По времето на соца поповете бяха с леви убеждения и станаха комунисти.Продаваха опиум за народа...... Сега поповете са десни и станаха капиталисти. Продават всичко, което могат.Кръстчета, гривнички, иконки, свещи,сватби, кръщенета.
 • Анонимен 14 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  България е светска държава и неможе да има вероучение в училищата и университетите, в държавата ни неможе да има християнски шерият и след реформацията християнската църква не гори на кладата всеки еретик или атеист!Българската църква има достатъчно много други начини да достигне до православните християни и да приобщава атеисти и друговерци към православното християнство.Факт е че заспалата ни цъ виж още ›› рква досега можеше да е покръстила всички помаци,цигани и турци, ако беше толкова загрижена за обществото.
 • Аврам 13 Аврам преди 6 месеца Профил на трол?
  Някога поповете бяха агенти на оная власт, сега са агенти на тая власт. Е, и? Сега поповете са направо бизнесмени дори, капиталисти отвсякъде.
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Винаги са били. Само че преди 1989 г. бяха червени капиталисти, сега са пребоядисани но пак капиталисти каквито винаги са си били! Покойният патриарх Максим се возеше на Мерцедес последен модел за ония години. Както му се полага като на всеки щатен офицер от КДС с чин от полковник нагоре! Да не мислиш че висшия духовен клир се вози на Лади и Москвичи? Даже Волгата я смятаха за втора класа.
  : 0 !
 •  12 преди 6 месеца Профил на трол?
  3/4 от състава на Светия синод са били доносници на комунистическия режим. Какво уважение, каква вяра, к'ви пет лева.
 • иванова 11 иванова преди 6 месеца Профил на трол?
  Колко струва едно кръщене в Българска църква. Колко е платил Христос на Йоан,за да го кръсти
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Абсолютен въпрос!!
  : 2 !
 •  11.2 преди 6 месеца Профил на трол?
  50 лв. с ДДС
  : 1 !
 • №6 продължение 10 №6 продължение преди 6 месеца Профил на трол?
  Както пише №6.1, в БПЦ трябва да работят, проповядват и творят духовни хора! Тези духовни отци на народа ни трябва сами да намерят начин да привлекат в хуманната (Човеколюбивата) вяра на нашата Църква и децата, и родителите им! Не да чакат депресираните даскали (изследванията показват, че над 50% са такива!) да им свършат работата!!
 • Анонимен 9 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Ей - браво. Най-после някой да се осмели да защити аргументирано все по-адекватните напоследък реакции на църквата ни. Лошото е, че поради дългото й адекватно отсъствие(благодарение на комунистите), народът толкова се е разюздил в духовно отношение, че сега дори истинските вяра и ценности се приемат на нож от обществото - добър показател и признак в какво сме се превърнали(крадци, убийци, агресори виж още ›› , морално деградирала утайка, мислеща само за пари и още ред др.). Не казвам, че всички попове са цвете за мирисане, но напоследък все повече духовници се срещат и нека да не горим и житото заедно с плявата.
 • Анонимен 8 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  УБИИ бацила на евроАтлантическият упадък. СТРАШНО МИЗЕРЕН И ОПАСЕН Е. УБИИ ГО И ПОМАГАЙ И НА ДРУГИ ДА ГО УБИЯТ. МРАЗИ И ЗАСТАВАЙ НА ПЪТЯ НА МИЗЕРНАТА БЛУДНИЦА ес ОБСЛУЖВАЩА ТРАНСНАЦИОНАЛНИТЕ КОМПАНИИ. ес Е АДА и той има пътека от добри намерения, но ес е АДА.
Нагоре
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...