Картината от убийството на Виктория Маринова, която ужасява властта

27488
Картината от убийството на Виктория Маринова, която ужасява властта
Снимка: Actualno.com/Елин Андреев

Политически мотив, свързан с работата – това е отговорът за версията, който 7 от 10 читатели на Actualno.com дадоха в специално пусната анкета относно убийството на русенската телевизионна водеща Виктория Маринова. И нашето допитване едва ли се различава много-много от общественото мнение като цяло, дори в този момент, в който има заловен заподозрян и по всичко изглежда, че става въпрос за сексуално престъпление.

Защо толкова лесно и масово хората повярваха, че Маринова е била убита заради работата си? Много просто – защото мнозинството у нас е пределно наясно как стават нещата в България, особено в по-малките населени места. Обикновено там има един дериберй - или няколко, но в ограничено количество, които колят и бесят. Те получават пълна протекция на централно ниво, като имат няколко простички ангажимента – да са на линия по избори, за да осигурят достатъчно гласове за "правилната кауза", да "усвояват" държавни и евросредства чрез "правилно разпределение", т.е. към "правилните хора" и тук-там по някой по индивидуален. Тези дерибеи определят живота на цели населени места, като чрез икономическа и съдебна власт, осигурени от политическа власт, поставят всичко под контрол. Ако някой се осмели да надигне глава, ако някой заговори открито, ако някой поиска справедливост, следва наказание – натиск, включително и най-вече през общината и съответните държавни институции (например данъчните да направят 5-10 ревизии, та да блокират изцяло бизнеса на непокорния и той да не издържи и да фалира, или ако е наемен работник, "приятелско" предупреждение към шефа му какво рискува за своя бизнес, ако не уволни "непокорния" и т.н.), до пълно съсипване на съответния човек.

Убийството на Вики – не с рогата напред, но как тогава?

Насилствената смърт на младата русенска телевизионна водеща Виктория Маринова буквално вдигна на "ура“ не само журналистическата ...

Тази картина не е някаква изолирана фикция. Тя е повсеместна реалност, начин на живот, обществена тайна, за които управляващите не обелват и дума – защото ако го направят, ще се издадат толкова много, че дори търпеливо овчи народ като българският няма да ги изтрае. И затова толкова много хора смятат, че Виктория си отиде заради работата си – защото посмя да каже в първия епизод на "Детектор", че това ще е предаване, което разобличава и отделя лъжата от истината. Българите добре знаят, че живеят в тотална лъжа!

Днес, 10 октомври, най-ясно страх точно по тази тема показа премиерът Бойко Борисов. Той добре усеща, че едно събитие, което дори не е свързано толкова явно с някоя от безбройните нагли властови и политически далавери, може да му изяде главата. Реакциите на международни институции – на Европейската комисия, на ООН, са изключително силни и точно това го плаши. Ирония на съдбата е, че случайната насилствена смърт на една млада жена всъщност може да се окаже катализатор, който този път да няма спирка, след като събития са далеч по-голям потенциал (като протестите срещу назначението на Пеевски) бяха овладени посредством старата максима "разделяй и владей"!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com