Коалиция между двете големи сили е от полза само за Борисов

6819
Коалиция между двете големи сили е от полза само за Борисов
Снимка: БГНЕС

Задавате ли си въпроса защо Борисов толкова настоява за съюз с втората политическа сила - коалицията ПП-ДБ? Защото само това е безопасният за него вариант. Придърпвайки към себе си доскорошните си опоненти, ще ги държи на къса каишка. Решат ли да го захапят - ще пострадат и те.

Истината е, че лидерът на ГЕРБ силно се страхува да не бъде разследван. Страхува се и да не попадне в списъка "Магнитски". Затова пуска слухове, че уж иска да управлява. Всъщност може би дълбоко в себе си наистина иска, но реално не прави нищо, за да го постигне.

Хайде да погледнем прагматично. Лидер си на победила, макар и с малко, политическа сила. За втори път. Желаеш да се коалираш, за да има стабилност. И вместо да поемеш цялата отговорност за това, което правиш и да станеш премиер, пускаш слухове, че пак ще издигнеш Габровски за поста. Габровски, когото парламентът вече веднъж отхвърли като кандидат за премиер. Не е сериозно, не е и виц, направо си е като "подръж малко тази кандидатура". Пък той ще изчака следващото раздаване, по-безопасно ще е.

Обект на дълъг анализ са причините за недостатъчния резултат на ПП-ДБ. Вероятно главната от тях е наивното вярване, че явявайки се заедно, ще увеличат механичния сбор. Само че събирайки разни хора в разни листи, даваш на партньора и функции на конкурент. Влизат в действие преференциите и ето ти като краен резултат скандали, разправии и разтуряне на механичния сбор. Защото всички знаем - той не е идеен. А вече е ясно и друго - по-малък е от предишния механичен сбор.

Това тепърва ще се разнищва, на дневен ред сега е Борисов.

Замисленото от него минава през две фази. Първата е да донагорещи жегата между ПП и ДБ - той това си го умее.

Втората е, ако наистина е готов за общо мнозинство с тях, да жертва достлука си с Пеевски и Гешев. С първия имат само общо минало и нямат общо бъдеще, но с втория е по-сложно.

ПП-ДБ няма да се откажат от съдебната реформа. Западните страни вече натискат здраво за това. Партньорските служби имат предостатъчно информация за корупционните схеми и е въпрос на време прекият двубой между миналото на Борисов и бъдещето на Гешев.

Отсега можем да предвидим какво би правила неговата партия в новия парламент. Борисов, след като ни се накара следизборно, съобщи най-важното - няма да се навият за импийчмънт на президента.

Не че не си го знаехме и преди това. Всъщност, спойката между Борисов и Радев е общата им неприязън към Кирил Петков, който им казва истини право в очите. Това невинаги е приятно. А може и да боли.

Знаехме си и друго - че Борисов е обещал на Радев да вземе негови хора в имагинерния засега експертен кабинет. И ето - призна си и това.

След такава топла прегръдка нищо добро не се очертава за ПП-ДБ. По-добре е да си отстояват принципите, заради които избирателите им са ги пратили в парламента - съдебна реформа, борба с корупцията, подкрепа за Украйна. Всичко останало е банкянска алабалистика и ако ѝ пригласят, ще гледат следващия парламент отвън.

ГЕРБ твърде много се осланя на европейските партньори, но дали в ЕНП са единодушни в подкрепата за Борисов? Нещата в тази партия нито са прости, нито са лесни. Партия равно на лидер е само герберско уравнение, разцъфтяло у нас под благосклонния поглед на бизнеса, когото впоследствие смачка.

Пък и едни приятелски отношения с едропейски лидер не могат да бъдат основание за еврочадър, ако се докажат корупционни деяния. Ама на какво точно е базирано това топло приятелство? Мачлета ли ритат? Поцинковани кофи ли размятат насам-натам? Или просто си правят някакви услуги, вероятно взаимни? Ще има ли европейска подкрепа за шефа на ГЕРБ, ако главният ни прокурор вече е друг, защото Гешев се е оказал по-подходящ за друг пост, защо не и международен?

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com