Когато не считаш закона за нищо (СНИМКИ)

7737
Когато не считаш закона за нищо (СНИМКИ)
Снимка: Thinkstock

Абсолютно нагло и без никакво уважение спрямо закона редица медии, всичките до една свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски, директно изнасяха информация от екзит полове как върви гласуването. Става въпрос за „24 часа”, БЛИЦ и ПИК.

От страна на „24 часа” дори беше пуснато обяснение защо е направено нарушението. Според обяснението причината била, че ЦИК дава резултати от екзит половете да се пускат свободно в социалните мрежи, които не се считат за доставчици на медийни услуги по българското законодателство. „Абсурдно е да няма санкции за междинни резултати, публикувани във Facebook (бел. ред. – в оригиналния вариант на текста Facebook е написан „фейсбук”), а за същите данни в информационните сайтове или радиостанции и телевизии това да е абсолютно забранено и наказауемо. Лицемерно и нечестно е медиите да пренасочват читателския интерес към Facebook страниците си или да правят смешни класации и да оповестяват чрез песни, хора и ръченици резултатите на партиите”. БЛИЦ и ПИК си спестиха прочувствените слова.

Съгласно чл. 205, ал. 5 от Изборния кодекс "резултатите от допитвания до общественото мнение по повод изборите не може да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната". Нарушението на това ограничение води след себе си глоба от 2000 до 5000 лева при първо провинение и глоба от 5000 до 10 000 лева при повторно провинение (чл. 475, ал. 1 и 2).

Коментар на редактора

И на мен много закони не ми харесват, но ги спазвам - така, както със сигурност на много хора. Но за да можем всички да живеем относително добре, следва да спазваме общи правила. Цивилизованото оспорване на тези правила става само по два начина - или пред съда, или чрез внасяна на законопроект за промяна, което може да стане посредством депутат/партия, към която да се обърнем.

Когато сам правиш всичко възможно държавата ти да не е държава, без да опитваш да промениш конструктивно правилата, значи не си нищо повече от един егоист, гледащ само своето. В този случай ЦИК следва да налага глоба "при повторно нарушение" за всеки ъпдейт на съответната анкета - тогава би било интересно колко ще бъде бранена "свободата на словото"! Тази "свобода", при която пускаш някакви резултати, за които пишеш, че ги казва "социологическа агенция". Затова и ЦИК много правилно удари пет пъти по "24 часа" - иначе наистина не сме никаква държава. Редно е обаче комисията хубаво да огледа "новините" за 26 март и в БЛИЦ, и в ПИК и да действа по същия начин - ще си помогне много на бюджета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com