Кои напитки провокират появата на депресия?

7237
Кои напитки провокират появата на депресия?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Възможно ли е депресията да бъде провокирана от употребяването на някои питиета? Учените са установили подобна зависимост и дори ни поднасят списък с напитки, които имат общо с появата на трайното лошо настроение при някои хора.

Американски специалисти, цитирани от tvoymalysh.com.ua, са провели многогодишно изследване, резултатите от което бяха публикувани сега.

Любимото питие издава сексуалния характер

Питието, което обича да пие вашият партньор, подсказва какъв е характерът му и до каква степен можете си паснете, обясняват психолози...

Според данните от проучването, любителите на сокове и вода с подсладители много по-често страдат от депресия, в сравнение с останалите.

Експериментът започнал още през 1996 г. Групата доброволци редовно давала информация за своя начин на живот, диета и употребявани напитки. От 2000 година учените започнали да регистрират случаи на депресия при участниците.

Провеждането на анализ на данните от изследването накарал специалистите да стигнат до интересен извод. Оказало се, че плодовите сокове и напитките, в състава на които влизат плодове или имат подсладители, ароматизатори и оцветители, повишават риска от развитие на депресия с около 30-38 процента. Сравнението е с останалите хора, участващи в изследването, които изобщо не употребявали такива напитки.

Също така станало ясно, че доброволците, които предпочитат да пият напитки от алуминиеви кутии, са много по-застрашени от отключване на заболяването.

Любопитно за... бозата

Идилията на уютните, изпълнени с аромата на ванилия, карамфил, канела и, разбира се – на боза, малки и по-големи сладкарници, ка...

По-склонни към депресия са и хората, които употребяват диетични напитки, допълват още учените.

Чаят сам по себе си се оказал чудесно питие, но при добавянето на изкуствени подсладители в него, дори той провокирал появата на депресия. Употребяването на чай със захар и мед не представлява такава опасност, поясняват изследователите.

Изненадващ е резултатът относно употребата на кафе. По време на изследването станало ясно, че кафето снижава риска от развитието на депресия с около 9 процента, в сравнение с хората, които изобщо не пият от ободряващата напитка.

Редактор: Анна Маринова

Кои са най-подходящите напитки през лятото?

Тази година жегите подраниха, но ние трябва да сме подготвен, за да им отвърнем.Вижте кои са топ 5 на най-разхлаждащите и утоляващи жаж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com