Космическият апарат "Касини" успя да заснеме Уран

5629
Космическият апарат "Касини" успя да заснеме Уран

Докато изпълнява мисията си за изследване на Сатурн и спътници му, космическия апарат "Касини" - съвместен проект на НАСА, Европейската космическа агенция и Италианската космическа агенция, успя да пренастрои инструментите си и да издебне и снима за пръв път съседния "леден гигант" Уран, съобщи Discovery, цитирана от БТА.

На спиращото дъха изображение Уран се вижда като малка синя точка далече отвъдпръстените на Сатурн. Учените понякога наричат Уран "леден гигант", за да го разграничат от по-големите му събратя - класическите газови гиганти Юпитер и Сатурн.

Порите на потните жлези на дланта показват отпечатъците ни по-добре

Южнокорейски учени са разработили нов по-бърз и надежден метод за взимане на пръстови отпечатъци, съобщава Live Science. Технологията ...

Когато космическият апарат "Касини" е заснел Уран, планетата се е намирала на около 28,6 астрономически единици от него и Сатурн. Астрономическата единица представлява средното разстояние между Земята и Слънцето и се равнява на 150 милиона километра.

Освен забележително от естетична гледна точка, уловеното от "Касини" изображение на Уран има и практическо приложение. Снимката ще помогне на специалистите, работещи по няколко научни проекта, да калибрират инструментите си.

Снимка: архив

 

Вече не са нужни игла и конец за дълбоки рани, затваря ги лепило

Учени разработиха специално лепило, което вероятно ще замени използването на традиционната игла и конец, за да се зашият рани, съобщи с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com