Магнитно поле определя траекторията на футболната топка с висока точност

4086
Магнитно поле определя траекторията на футболната топка с висока точност
Снимка: Thinkstock/Guliver

От седмица светът е футбол. На фона на световното първенство учените представиха интересна новина, свързана с една от най-популярните на планетата спортни игри, само че в една частна нейна разновидност – американския футбол.

Изследователи от университета Северна Каролина, университета Карнеги-Мелън и Disney Research са разработили технология, с чиято помощ може да се проследява топката за ръгби чрез нискочестотни магнитни колебания.

Невиждано - жена стана треньор на мъжки отбор по футбол

Президентът на втородивизионния френски клуб Клермон Клод Миши направи революция в професионалния футбол в страната, след като покани з...

Със системата ще може с изключително висока точност да се установява кога топката преминава гол линията или страничната линия на футболното игрище. Въпреки че подобна технология вече се прилага от тази година на световното първенство, специалистите са на мнение, че новата система ще е много ефективна и точна. Чрез технологията ще се предотвратяват грешни съдийски отсъждания.

За да работи системата, топката ще бъде оборудвана с батерии, електронен предавател и антена.

Всички компоненти са достатъчно малогабаритни и леки, за да може теглото на топката да е в рамките на допустимото според Американската футболна лига. Няколко други антени, монтирани в рамките на игрището, ще приемат сигнала, а компютърна система ще проследява траекторията в триизмерното пространство.

Както вече споменахме, това не е първата разработка от този тип. За съжаление предишните системи са използвали високочестотни радиовълни, отразяващи се в конструкцията на стадиона и в самите играчи. Това понякога е причина за нулева точност в работата на системата, коментират специалистите.

Краси Балъков строи огромен спортен комплекс в София

Спортен комплекс на стойност 10 милиона евро може да бъде построен в София по инициатива на Краси Балъков, пише "Стандарт". Идеята е на...

Технологията с магнитните нискочестотни колебания също има недостатъци, но за отстраняването им е използвано една друга технология - complex image theory.

Тя работи на базата на специални алгоритми, които компенсират влиянието на паразитните излъчвания в околното пространство. Това води до определяне координатите на топката с изключително висока точност по време на работа на системата, разясняват технологията американските изобретатели.

Редактор: Анна Маринова

 

Такава дузпа не сте виждали (ВИДЕО)

Феновете на двубоя от АFC Challenge Cup между отборите на Малдивите и Афганистан станаха свидетели на уникално изпълнение на дузпа. Дву...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com