X
 
 

Масовото затваряне на университети трябваше да започне отдавна

27830 5
photo of Масовото затваряне на университети трябваше да започне отдавна
Снимка: БГНЕС
Европейско изследване за подобряване на оценката и финансирането на научните организации и висшите училища у нас заключи, че системата в България е много фрагментирана и за да се подобри качеството на научните изследвания, е необходимо университетите да бъдат намалени от 52 на 10.

Според експертите има неписан стандарт на 1 млн. жители да се пада 1 университет. Стандарт, за който явно никой в България не е чувал.

Рейтингът на университетите тази година ще бъде непълен

На фона на зациклилите конкурси за научни центрове по оперативна програма "Наука и образование" и спрения достъп на страната ни до межд...

У нас отдавна висшето образование е превърнато в бизнес, а университетите - в търговски дружества. Не е важно какво е качеството на образованието, не е важно какво се учи, има ли нужда от него държавата, каква е реализацията на студентите. Важно е да текат едни пари. Важно е възможно най-много маймуни да се накачат на клона, следователно всяка година се откриват все повече и повече ненужни специалности, ненужни филиали, увеличава се приемът, вдигат се таксите...

Защото на никой не му пука за качеството. От години в МОН не се е появявало ръководство, което да вземе присърце проблема, че хиляди висшисти остават безработни заради напълно ненужната си квалификация или че други хиляди си намират работа, но са толкова неподготвени и некомпетентни, че понякога представляват абсолютен риск за икономиката, бизнеса, националната сигурност  и общественото здраве.

Във Великобритания 47% от завършващите влизат в университет. В Германия - малко над 50%. В Холандия - около 1/3, тоест между 30 и 40%.

Одобриха промените в Списъка на приоритетните професионални направления

Министерският съвет одобри промени в постановлението, с което са определени условията и редът за утвърждаване на броя на приеманите за ...

В България обаче близо 80% от зрелостниците стават студенти. Иначе казано - всеки, който поиска.

Години наред местата в университетите са повече, отколкото абитуриентите. Което е абсурдно. И е абсолютно основателна шегата, че скоро в родните университети ще се влиза само с касова бележка.

Няма държава, в която куцо, кьораво и сакато да влиза и завършва университет и която да си въобразява, че може да изгради работеща, функционална и просперираща икономика с подобен тип кадри.

Във Варна дават най-много пари на университетските преподаватели

Икономическият университет във Варна дава най-високи възнаграждения на преподавателите си. Това показва статистика, представена и комен...

Масовото затваряне на университети трябваше да започне отдавна. Естествено, вътрешната съпротива в системата е прекалено голяма, защото никоя маймуна на иска да се пусне от клона. Крайно време е обаче да проумеем, че тази реформа е в интерес на всички. Има много млади хора, които нямат качествата да станат висшисти. При едно реформирано средно образование обаче, те също могат да намерят своето място и реализация и да бъдат полезни - и на себе си, и на държавата.

Развитите западни икономики, към които постоянно се стремим, имат свои работещи правила и ако искаме да имаме шанс да ги настигнем, трябва да заимстваме техния опит. Корумпираната търгашеска сган в родната наука и образование много болезнено ще се раздели с неизчерпаемите си източници на държавно финансиране, но това е битка, която трябва да бъде спечелена.

Автор: Десислава Любомирова

Actualno.com

Етикети:

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • напред, науката е далавера 4 напред, науката е далавера преди 9 месеца Профил на трол?
  - Държавният монопол в системата е изключително вреден. Имаме хиляди училища, които са ръководени по едни и същ начин от едни и същи хора, блокиращи здравословната конкуренция, адекватната оценка на образователния продукт, и всякакво друго проявление на здрав разум. Мислете за корупционна среда, в която няма нито конкуренция, нито способи за адекватен контрол върху дейността и харчовете на инсай виж още ›› дерите, които отдавана са превърнали системата в своя династична собственост, предавана по наследство. Така ще получите що-горе реална предсатва за картинката. 90% от печелившите в тази нездрава среда имат роднини в системата. Не липсват и случаи, в които всички от една фамилия са на хранилка. Колкото и да си прост, ако имаш правилните роднини, ще те дондуркат. Мотото тук е - "След нас и потоп". - Лошия образователен продукт в средните училища рефлектира във висшето образование. ВУЗ се опитват да обучават едни студенти, които реално са на прогимназиално ниво. Такива студенти стават професионални преписвачи, собственици на купени дипломи. Решението – входящи тестове и подготвителни семестри, в които това ниво да се покрие поне на минимум. За съжаление този проблем си има развитие – вече можем да се „похвалим” и с директори на училища, доктори, асистенти и др. под. на прогимназиалано ниво. - Да, трябва да им спрем хранилката, както и да установим качествен контрол и базова почтеност в системата. Но това е битка за смели хора. Насреща са обединените усилия и общия интерес на хиляди неономенклатурни връзкари. А поредните управници, вместо да затворят кранчето и да изринат тинята, се хвалят как щели да наливат още повече пари в бездънната яма. Зер то освен служители на държавна хранилка, други хора в тази държава няма....
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Авторката на статията е живо доказателство за твърдението, че "има много млади хора, които нямат качествата да станат висшисти". Но не образователната система е виновна затова, че икономиката масово няма нужда от квалифицирани кадри. Да, висшето образование е бизнес за многото частни "университети", които се нароиха след решения на Народното събрание и Министерския съвет. В виж още ›› исшето образование е последният все още ненапълно приватизиран публичен сектор. Иначе класическите университети в България са двойно по-малко от 10. Другите висши училища са институти или промотирани наскоро колежи.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • радев 2 радев преди 9 месеца Профил на трол?
  като библиотекарския
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ТРЯБВА НИ ЗНАНИЕ ЗА ИСТИНСКАТА НИ ИСТОРИЯ 1 ТРЯБВА НИ ЗНАНИЕ ЗА ИСТИНСКАТА НИ ИСТОРИЯ преди 9 месеца Профил на трол?
  Не вярвайте на рублофили които се наричат патриоти. Те мразят всичко и всеки в циволизования свят. И най-лошото мразят читавите българи защото ги е страх от тях. Не "евро-антлантизма" гони българите от България. Гонят ги ''нашите'' си комунисти в едно с руските чекисти. И това е от години. Руско-турската дружба процъфтява в резултат на царска услуга. Двете империи под виж още ›› писали край Цариград в селището Ункяр Искелеси забележителен договор, който превърнал Черно море в мечтаното руско езеро. Султанът поел ангажимента да не допуска в него други кораби, освен руски. В замяна Николай I обещал да брани независимостта на своя побратим с “материална сила”, т.е. с военна. На практика Османската империя се превърнала в руски протекторат, вместо да бъде бъде унищожена и така за бъдат освободени ''братята славяни'' и православни, пъшкащи, както четем в литературата ни под турско робство.Нещо повече, този период е белязан от целенасочено обезбългаряване на днешна Източна България с цел коренното население да не пречи на руските военни походи, бидейки потенциално опасно като най – многоброен етнически елемент, на базата на който един ден би могла да възникне независимо българско НЕПРЕОДОЛИМО препятствие на пътя на руските интереси в Босфора. За целта стотици хиляди българи били “насърчени” от руските покровители на Турция да се махнат от родните си места и да заселят в пустеещия руски юг и те го облагородили с труда си. Г.С.Раковски е описал този руски позор спрямо предадените и продавани в Русия българи - след Кримската война са “разменяни” срещу прогонените от земите им край Крим черкези, които се преместили по споразумение с османците в българските земи. Интересуващите се могат да прочетат подробностите в статиите на родоначалника на българската национална революция и учител на Левски в “Дунавски лебед”, да видите отражението на този позор и в онези мрачни погледи на българите при посрещането на руските войски през 1877 г. на българска земя, за които пише и Достоевски като военен кореспондент. И всичко тава продължава и до днес. Всички наши читави предприятия са руска собственост. Спомнете си съдбата на моторите "Балкан". Спомнете си също какво стана с предприятието "Булет" което произвеждаше Булгаррено в България. За съжаление вместо да харчат рублите си за да подобрят живота в РУСИЯ те дават жалки рубли на местни не ставащи за нищо нищожества да ПРОДВАТ БЪЛГАРИЯ, използват медиите, армия от тролове да заблуждават невежи като тях. Не само Бог, но и всички българи трябва да пазим България и да си отваряме очите за истината и за историята ни и за днешния ден. Няма да изчезнем. Имаме страхотни българи, които правят чудеса в тази съсипвана вече 70години държава. Най добрата фирма в света за правене на стени за катерене, най-големият Европейски производител и износител на велосипеди сме и т.н. Бъдете здрави българи по род и не забравяте че сме най-древния народ на Балканите и света наричан траки
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  като тия от библиотекарския
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
"Забранената снимка" на Макрон на финала...

Eто я снимката от финалния мач за Световната купа 2018 г., когато Еманюел Макрон скача в изблик на радост от мястото си на президентска...