Масовото затваряне на университети трябваше да започне отдавна

29936
Масовото затваряне на университети трябваше да започне отдавна
Снимка: БГНЕС

Европейско изследване за подобряване на оценката и финансирането на научните организации и висшите училища у нас заключи, че системата в България е много фрагментирана и за да се подобри качеството на научните изследвания, е необходимо университетите да бъдат намалени от 52 на 10.

Според експертите има неписан стандарт на 1 млн. жители да се пада 1 университет. Стандарт, за който явно никой в България не е чувал.

Рейтингът на университетите тази година ще бъде непълен

На фона на зациклилите конкурси за научни центрове по оперативна програма "Наука и образование" и спрения достъп на страната ни до межд...

У нас отдавна висшето образование е превърнато в бизнес, а университетите - в търговски дружества. Не е важно какво е качеството на образованието, не е важно какво се учи, има ли нужда от него държавата, каква е реализацията на студентите. Важно е да текат едни пари. Важно е възможно най-много маймуни да се накачат на клона, следователно всяка година се откриват все повече и повече ненужни специалности, ненужни филиали, увеличава се приемът, вдигат се таксите...

Защото на никой не му пука за качеството. От години в МОН не се е появявало ръководство, което да вземе присърце проблема, че хиляди висшисти остават безработни заради напълно ненужната си квалификация или че други хиляди си намират работа, но са толкова неподготвени и некомпетентни, че понякога представляват абсолютен риск за икономиката, бизнеса, националната сигурност  и общественото здраве.

Във Великобритания 47% от завършващите влизат в университет. В Германия - малко над 50%. В Холандия - около 1/3, тоест между 30 и 40%.

В България обаче близо 80% от зрелостниците стават студенти. Иначе казано - всеки, който поиска.

Одобриха промените в Списъка на приоритетните професионални направления

Министерският съвет одобри промени в постановлението, с което са определени условията и редът за утвърждаване на броя на приеманите за ...

Години наред местата в университетите са повече, отколкото абитуриентите. Което е абсурдно. И е абсолютно основателна шегата, че скоро в родните университети ще се влиза само с касова бележка.

Няма държава, в която куцо, кьораво и сакато да влиза и завършва университет и която да си въобразява, че може да изгради работеща, функционална и просперираща икономика с подобен тип кадри.

Масовото затваряне на университети трябваше да започне отдавна. Естествено, вътрешната съпротива в системата е прекалено голяма, защото никоя маймуна на иска да се пусне от клона. Крайно време е обаче да проумеем, че тази реформа е в интерес на всички. Има много млади хора, които нямат качествата да станат висшисти. При едно реформирано средно образование обаче, те също могат да намерят своето място и реализация и да бъдат полезни - и на себе си, и на държавата.

Развитите западни икономики, към които постоянно се стремим, имат свои работещи правила и ако искаме да имаме шанс да ги настигнем, трябва да заимстваме техния опит. Корумпираната търгашеска сган в родната наука и образование много болезнено ще се раздели с неизчерпаемите си източници на държавно финансиране, но това е битка, която трябва да бъде спечелена.

Във Варна дават най-много пари на университетските преподаватели

Икономическият университет във Варна дава най-високи възнаграждения на преподавателите си. Това показва статистика, представена и комен...

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com