Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Mission 31 или 31 дена на дъното на океана

03 юни 2014, 09:43 часа • 3324 прочитания

Група акванавти започнаха рекордно дълга мисия на дъното на океана. Изследователите, които са ръководени от Фабиен Кусто, внук на известния океанограф Жак Кусто, ще останат цял месец под вода.

С престоя си от 31 дни на дъното на окена тази мисия ще стане рекордна по продължителност на непрекъснато пребиваване на хора под вода.

Мисията носи названието Mission 31. Тя започна точно на 1 юни в 15 ч по Гринуич. Мястото на обитание на акванавтите стана подводна станция Aquarius Reef Base, намираща се на дълбочина 20 метра и плаваща в района на архипелага Florida Keys.

По време на мисията акванавтите ще изследват нови подводни технологии и ще проучват влиянието на климатичните промени върху коралите и други видове морски същества. Друга цел на мисията е да бъде привлечено вниманието на океанографите към „приключенията, риска и мистиката на това, което се крие в дълбоката морска вода“, разказват членовете на Mission 31.

Акванавтите ще остават във водата извън пределите на подводната станция по 6-9 часа всеки ден, извършвайки изследвания и всевъзможни експерименти.

Данните ще бъдат изпращани в реален режим чрез интернет, а след края на мисията на базата на цялата информация ще бъде създаден любопитен документален филм.

Едновременно със споменатите вече изследвания, ще бъде проучено влиянието на продължителния престой под вода върху психиката и върху физическото състояние на хората, участващи в мисията.

С реализацията на Mission 31 изследователите ще отбележат 50-тата годишнина от известната мисия Continental Ice Shelf Station Two (Conshelf Two), проведена през 1963 г. под ръководството на Жак Кусто. Самата станция Aquarius Reef Base е единствената към момента, на борда на която хората могат да остават в продължение на дълъг период. Станцията е създадена и се поддържа от National Oceanic and Atmospheric Administration и Международния университет Флорида.

Редактор: Анна Маринова

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес