МВР и корупцията - борят се, а кой ще пребори?

5317
МВР и корупцията - борят се, а кой ще пребори?
Снимка: Pixabay

С поръчка за близо 1,5 млн. лв. с ДДС за обучение на 150 служители от дирекция "Вътрешна сигурност" МВР направо си признава, че има проблем с овладяването на корупцията.

"Корупцията в МВР и органите на съдебната власт в голяма степен обезсмисля всички организационни, функционални и санкционни мерки за превенция и противодействие на корупцията в различните сфери на обществения живот. Тези органи са призвани да гарантират върховенството на закона и спазването на правата на гражданите. Поради високата отговорност, с която са натоварени, чувствителността към корупцията в тези сфери е по-висока и съответно реакцията при такова поведение следва да е безкомпромисна. Проявите на корупция в органите на МВР и на съдебната власт разклащат усещането за държавност у гражданите и доверието им в институциите, пораждат чувство за несправедливост, неравенство и ненаказуемост и мотивират към незачитане на установения правов ред", се сочи в техническата документация към въпросната обществена поръчка.

За целия период на проекта ще бъдат проведени общо 24 мероприятия със 150 служители на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР по актуални теми, свързани с прилагането на съвременни методи и средства за превенция и противодействие на корупцията. Те ще са тридневни и предвиждат семинари, кръгли маси, работни срещи за обмяна на опит и най-добри практики в областта на превенцията и противодействието на корупцията.

Събитията ще се организират в Пловдив, Хисаря, Сандански и к.к Боровец. Те са насочени към повишаване на капацитета на служителите от дирекция "Вътрешна сигурност" – МВР, по теми, свързани с корупцията сред служителите в системата на МВР, както и корупционни практики за нелегален трафик на хора и противодействие и пресичане на контрабандата с акцизни стоки. 

Проектът "Превенция и противодействие на корупцията" е финансиран от Норвежкия финансов механизъм.

Отворени обаче остават въпросите:

- Защо се влагат толкова много средства за обучение на само 150 служители?

- Те досега не са ли знаели как да се борят с корупцията, след като вече са в МВР и то в звеното, което е призвано да ги разбира тези неща?

- Защо за бази на обучението им са нужни минимум 4-звездни хотели?

- Със същите по размер средства не би ли могло да се проведе обучение на поне половината от състава на МВР, ако изискванията за настаняване бяха значително по-скромни?

- Защо смятат, че корупцията в МВР и органите на съдебната власт в "голяма степен" обезсмисля всички организационни, функционални и санкционни мерки, а не в "пълна степен"?

Припомняме, че дирекция "Вътрешна сигурност" е структура на МВР за оперативно-издирвателна, информационно-аналитична и организационна дейност по превенция, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, извършени от служители на министерството.

Автор: Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com