X
 
 

На абитуриентски бал при президента - а после?

4704 1
photo of На абитуриентски бал при президента - а после?
Снимка: Слави Михайлов
На 30 май тази година българският президентът Румен Радев ще бъде домакин на традиционния абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение, който е част от благотворителната инициатива "Подкрепи една мечта".

В деня на събитието, Actualno.com публикува думите на човек, който е израснал в социални домове. Младежът се казва Слави Михайлов и от трибуната на опита обръща по специфичен начин внимание точно на грижата за деца без родители. Ето какво споделя той:

Мая Манолова ще иска законови промени в подкрепа на деца без родители

Омбудсманът Мая Манолова ще отправи предложение до Министерски съвет за промени в две наредби, които да защитят правата на децата, оста...

Знам, че медиите сте изключително силни и можете да поставите на дневен ред на политиците проблемите на всяка една област. Обръщам внимание на сираците и тези, които са с декларации за отказ от родителски права на родителите изоставени и отгледани в социални институции. От времето на покойния вече президент д-р Жельо Желев се провежда този бал за завършващите средно образование. Истината, е че досега никой не се зае с това да реши важен въпрос относно тези младежи и девойки! Няма единна национална политика, която да казва къде отиват младите хора, като напуснат социалната институция и какво се случва с тях?

Да, вярно е - пълнолетни са и трябва сами да поемат своя път в живота! Но пак питам - къде отиват? От времето през 1999 година, когато аз напуснах социален дом до момента не се е променило абсолютно нищо! Порасналите младежи излизат от дома и всеки, който както намери за добре, да се оправя! Сега положението е още по критично, защото традиционния бал при президента обръща внимание на част от Центровете за настаняване от семеен тип и реално на приема ще са много по-малко завършващи абитуриенти! В традиционния бал не вземат участие освен абитуриенти от ЦНСТ и такива, които са настанени в приемни семейства. Броят на завършващите и оставащи буквално на улицата е в пъти по-голям!

Сега имам притеснения за един конкретен случай, който всъщност се оказва не е единичен. Момче от малко градче, което завършва образованието си успешно, се чуди къде да отиде след 31 май, защото неговите приемни родители са му казали, че държавата спира да плаща за издръжката му и той трябва да напусне дома им! Социални дирекции и нито една институция не обръща внимание и на тези млади хора, които напускат приемните семейства! Дори въпросното момче не е бил до края на балната вечер с класа си заради това, че е отчаян и се чуди накъде да поеме!

Жалко е, че се създадоха хубави сгради, материалната база се подобри в тези социални услуги за деца! Но истината, е че не се промени отношението на държавните институции и не се предприеха през всичките тези години никакви стъпки за решаването на този сериозен проблем.

Над половината от децата, отглеждани в институции, имат психически смущения

Повече от половината деца, отглеждани в интституции, имат психически смущения, заяви Весела Банова, директор на сдружение "Дете и прост...

Преди дни беше погребението на 22-годишен младеж, който преди две години напусна социален дом във Варна и е скитал по улиците. Защото е живеел в необитаем гараж, който гараж е бил запален от неизвестно засега лице. Много от момичетата излезли от тези домове, стават проституиращи и раждат деца, като по този начин повтарят "грешките" на биологичните си родители!

Питам се нормално ли е държавата да влага цели 18/19 години средства за едно дете и след това да не предложи никакъв старт в живота!? Що за социална политика е това? Ужасявам се от факта, че това е известно на социалните служби, както и на администрацията на президента и никой не се заема сериозно с тези проблеми! Докога ще продължава това? Да залъгваме чужденците, да усвоява държава средства и нищо конкретно да не се прави за тези млади хора?

Преди години се радвах на инициативата на Президентската институция, но сега разбирам, че тя е неправилна и меко казано подигравателна спрямо завършващите и напускащите социалните институции млади хора. Защото, питам се, какъв е смисълът да си като звезда на бала, да се снимаш с Президента на Република България и куп политици и знаменитости? Два часа слава и после всеки да се оправя, както знае! Това, за съжаление, е отношението на институциите в България!

Надявам се на този бал при Президента на България да се обърне внимание към проблемите на тази социална група (бел. ред. - в него ще участват 120 младежи, като за половината държавата търси подходяща работа). Отпускането на стипендии за част от младите, които продължават образованието си във ВУЗ в рамките на инициативата "Подкрепи една мечта" е малка част от решението на проблема. Не може с кампанийни инициативи да се решават толкова болни теми на обществото! Не е сериозно!

Всичко, от което имат нужда, е обич

15 хил. евро, за да осиновиш дете, което е "откраднало" душата ти. Това е историята на Патрик и Стефка Камчиева. Стефка е работила като...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
    Мисля, че е на ход национално отговорният български капитал да осигури работа, достойно възнаграждение и да подкрепи продължаващото образование на тези млади граждани. Вместо да хленчат, че липсват кадри, родните капиталисти могат да ги създават. Още от гимназията биха могли да се свържат с добрите ученици, със сръчните самоуки майстори и да им дадат перспектива в България. Страно ми е, че това не виж още ›› е утвърдена практика...
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 17 януари

Овен Това е ден, в който да потърсите нещо ново за себе си. Помислете какво не сте правили, но бихте искали да опитате и се втурнете в...

Последно в Актуално