Най-големият проблем – на Слави Трифонов, на Бойко Борисов, на всички

65341
Най-големият проблем – на Слави Трифонов, на Бойко Борисов, на всички
Снимка: Колаж/Actualno.com

Нека си признаем – много е опияняващо и наелектризиращо да следим и ровим в политическите карамоли. Умираме от кеф всички българи, като има скандалче. Ако пък не е едно, още по-добре. И не е само наша черта – човещинка си е и по света.

Само че след ах-иху обикновено идва тихо. И сега няма да е по-различно – идва, но ние (пак) не сме готови. Защото политическите спорове и важните теми, пречупени през най-важната – да живеем всички по-добре, са значимо нещо. Те обаче губят смисъл, когато дойде базова заплаха, която руши основи на живота ни такъв, какъвто го познава(х)ме.

След пролетната вълна на коронавируса в България нещата се поуспокоиха. Болестта се отдръпна и случаите сега са статистически пренебрежими за обичайния живот. И забравихме бързо какво беше. По-лошо – забравихме, че пак може да е. Най-лошото – така беше и през лятото на 2020 година, с едно голямо изключение – сега има активно противодействие! Тогава можехме да се браним само с мерки за ограничаване на контактите, сега имаме ваксини. Но заради феномена "ти ли ще ми кажеш", доверието във ваксините е рекордно ниско и при липсата на единен обществен отговор, на масова ваксинация с покритие от поне 70% (а всъщност трябва повече предвид Делта варианта), България не е подготвена за следващата вълна.

Без да карам който и да се съгласява, моето мнение е, че тази вълна ще дойде по-скоро, отколкото ни се иска и очакваме. Досега нямаше голяма вълна, с изключение на първата в Италия и Испания, която да не дойде и тук с параметрите от Западна Европа. При първата вълна устискахме, защото бяхме по къщите и не се събирахме, дори на открито, а и вирусът беше по-малко заразен. После ... всички знаят за есента и пролетта на 2020 и 2021 година.

При явната неспособност да бъде създадено стабилно управление от разбиращи хора (не просто "стабилно" по Борисовски), проблемът с коронавируса пак ще ни е номер едно в близко бъдеще. А той носи още куп проблеми – чисто здравни, икономически, които касаят физическо оцеляване. И трябва някой да ги решава. Не че няма сами да се решат – въпросът е какво ще платим, ако сами се решават?

С оглед на случилото се от есента и пролетта на 2020 и 2021 година даже се питам – пука ли ни вече за цената? Защото първата цена ще е директно загубените човешки животи. Втората – тези, които ще са увредени непоправимо. COVID-19 не е просто грипче и усложненията, които остават за здравето, в немалко случаи (със сигурност повече, отколкото при грипа), са дълготрайни. В България за това никой дума не обелва, дори на Запад много-много не се говори, защото тогава на дневен ред излизат въпросите кой е виновен и кой плаща. Третата – на тези, които ще трябва да се грижат за увредените непоправимо. Четвъртата – за тези, които ще загубят заплата и доходи, защото заради болестта ще трябва да спрат да работят в опит да се ограничат контактите помежду ни, за да не гледаме пак кой умира по стълбите на някоя болница.

Проблемът е как точно победителите на последните избори, които искат да изчегъртат точно един модел, довел ни до разруха на всякакви възможни нива, не си спомнят какво са правели само преди 3 години и какво правят сега – ЕТО ТОВА! При това положение вечно ще се спъваме в един и същи камък! А без управление, което да е наясно, че точно вирусът ще ни е проблем номер едно, защото ще предизвика бурна криза, сме пак за първите места по смъртност от короната. Тогава модата да бъдеше ехиден във Фейсбук за този вирус, дето го няма, пак ще позатихне - до следващия път. И ще забравим това, което можете да си спомните по-долу - с фейсбук публикацията. Но политиците, които искат да са държавници, нямат право да го забравят - да си държавник значи да вземаш трудни решения, не само такива, които се харесват!

п.п. Сега вече даряваме ваксини срещу коронавирус на Бутан, докато във Великобритания дневният брой случай прехвърли 50 000, в Испания гони 40 000, в Гърция стига до 3000. Да не дойде време да търсим спешно и веднага ваксини, но да няма - защото сега да не би някой да поръчва? А на всички "експерти" колко ваксинирана е Великобритания, ще поясня - към 16.07.2021 година 53,2% от британците са изцяло ваксинирани! За да има ефект върху епидемията, трябва да са поне 70% - защото голямата цел е да спрем вируса да се прехвърля от човек на човек масово и така да има много големи шансове да мутира! Ваксините ще помогнат за това - да укротим мутациите и да смирим вируса, но няма да стане, когато не ги искаме. Засега науката не предлага друго по-бързо и ефективно решение - може нещата да се променят и да има друго извън ваксините, но още не е така. А историята отдавна е доказала - който не иска да се обедини срещу криза, страда жестоко!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com