Намериха гробище на вампири в Полша

11654
Намериха гробище на вампири в Полша

Докато провеждали разкопки недалеч от магистрала до Гравице, Полша, група археолози се натъкнали на истинска сцена от филм на ужасите. Те попаднали на цяло гробище, пълно с няколко скелета на вампири. За това, че погребаните са били подозирани във вампиризъм, учените предполагат от начина, по който са били разположени телата им в гробовете.

Главите на починалите хора били отрязани и поставени между краката им – ритуал, който според славянските вярвания, трябвало да попречи на умрелите да излязат от гробовете след смъртта си.

Вампирът се завръща в Созопол утре

Утре в 09.30 часа с кола, изпратена от кмета на Община Созопол Панайот Рейзи, скелетът на прословутия вампир ще се завърне в родния си ...

Към момента възрастта на находката все още не е установена.

Това не е първият път, когато полски археолози се натъкват на подобна находка. А Полша не е единственото място, където са били разпространени подобни погребални ритуали и вярвания.

В началото на 90-те години археологът Хектор Уилямс и колегите му открили странен скелет на възрастен човек в гроб на остров Лесбос. Тялото на мъжа било прободено с няколко дълги железни шипове във врата, таза и глезена.

Неотдавна археологически екип от Флоренция се натъкна на друго погребение, за което се подозира, че става дума за обвинен във вампиризъм човек.

Това е гроб на стара жена, погребана с напъхана в устата тухла.

Вампирът се "завръща" в Созопол за туристическия сезон

Прословутият вампир най-вероятно догодина "ще се завърне" за туристическия сезон в Созопол и може би окончателно ще бъде експониран в л...

Подобен обичай се смята за екзорсистка практика, прилагана в Италия срещу вампири.

Припомняме, че миналата година скелет на мъж, за който се предполага, че е бил смятан за вампир, беше открит и в България. Той беше намерен от археолози в Созопол, а възрастта на находката беше датирана от периода на Средновековието. Тялото на погребания е било проподено в гръдния кош с лемеж – желязна част от рало. Подобен ритуал се смятало, че предпазва от вампирясване.

Въпреки цялата мистика около погребенията от този тип, археолозите смятат, че в живота на „вампирите“ не е имало нищо паранормално.

Според тях голяма част от обвинените в пиене на човешка кръв хора са страдали от туберкулоза.

Созопол и Сигишоара се побратимяват - вампирите ни били роднини

Созопол се побратимява с румънския глад Сигишоара, известен със замъка на зловещия владетел–вампир Влад Дракула. Мотивът за сътру...

Заболяването ги карало да изглеждат бледи, немощни, да губят тегло и да наподобяват на външен вид точно жертви на истински вампир.

Друго предположение е, че „заподозрените“ са страдали от заболяването порфирия – наследствено заболяване на черния дроб, което не позволява на организма да произвежда достатъчно хемоглобин. Страдащите от него имали непоносимост към слънцето, тъй като по кожата им се появяват мехури, стават изключително бледи, а зъбите им се уголемяват. Много от болните от порфирия пиели животинска кръв като начин за справяне с анемията. Смята се, че самият Дракула е страдал от порфирия, припомнят учените.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com