X
 
 

НAП, защо ми хабите времето, след като всичко мое е при вас?!

16089 0
НAП, защо ми хабите времето, след като всичко мое е при вас?!
Снимка: БГНЕС
Недоумявам и съм бясна, че си похабих четири часа да се занимавам с деклариране на трудовите и извън трудовите ми доходи за миналата година в Националната агенция по приходите (НАП).

Защо ли!?

Защото абсолютно всичко до стотинка, което съм получила като възнаграждения, го има в НАП. Данните са подадени 100% коректно от всички, с които имам работни взаимоотношения.

Всичко фигурира при тях – виждам го в платформата на НАП! До стотинка е вписано колко ми е платено, колко данък ми е удържан, колко са авансовите данъци. Пише го там, където са ми дали достъп с ПИК (Персонален идентификационен код).

Защо, по дяволите, не въведете един калкулатор, който да сметне ТРИ ЧИСЛА: общ доход, платени данъци и краен резултат - сума като надвнесен или недоплатен данък? Със сигурност за този, който е разработил платформата за достъп, ще е елементарно да го инсталира. Лесно ще е и за държавата, защото НАП може да изчисли какво й се дължи още в началото на новата данъчна година. Лесно ще е и за нас, данъкоплатците, защото нямаше да се занимаваме изобщо. Само щяхме да проверим какво показват окончателните ни резултати.

Ако беше така, аз (и всички останали български граждани) още в първите дни на годината щяхме да знаем какво дължим на държавата или съответно колко сме й надвнесли. Без никакви грижи за двете страни.

Просто е, ама кой да го направи, нали трябва да ни затормозяват!? А уж прокламираха, че ще ни се улесни данъчният живот като си вземем от НАП пароли за достъп до трудовите и данъчните ни досиета.

Как, по дяволите, не се мисли глобално при тези ситуации, не разбирам!? Кому е нужно сега аз, която вероятно не съм попълнила правилно декларацията, защото няма как да знам типичните счетоводни термини, членове и алинеи от данъчното законодателство, да отида в НАП и да похабя още няколко часа!? И моето време, и времето на служителя със сигурност ще е загубено. При това съвършено излишно, вместо да свърша нещо смислено. А и служителят да си работи спокойно с цифрите и данните, от които разбира, не да се обяснява с несчетоводител за счетоводни дела.

И питам НАП не без основание: Защо ми хабите времето, след като всичко мое е при вас?

Автор: Анита Чолакова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 36 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  След като имате трудови и нетрудови доходи трябва да си хабите времето да подавате Данъчна декларация по ЗДДФЛ и ЗКПО, иначе подлежите на санкции.Ако искате да не подавате Данъчна декларация за доходите си се лишете от нетрудовите доходи и останете само на трудовите си и никой няма да Ви задължава да подавате Данъчна декларация.
 • Октомврийският СюргюнЪ 6.1 Октомврийският СюргюнЪ преди 9 месеца Профил на трол?
  За БКП-ГЕРБ-ШАЙКАТА всики доходи са "трудови", дори и недекларитрани, ако си партиец от Партията! Другите са правонямащи до сампдоказване на невинността!
  : 8 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Ало-о-о, №6, доходите ти от полит-пропагандно тролене "трудови" или "нетрудови" са?! И ти подаде ли си си декларации за тия доходи?! А платили ли си 10%-данъка?!
  : 1 !
 • Македонецъ 5 Македонецъ преди 9 месеца Профил на трол?
  /Мародерстваща безнаказана бюрюкрация/ извадка от словото на /4/. А , лицето от фейсбук Павлов пита как правителството шяло да оправдае заплатите на тази вилнееша бюрюкрация знаейки много добре , че изобщо не му се налага на правителството да обяснява за заплатите на тази вилнееша бюрюкрация.
 • Македонецъ 5.1 Македонецъ преди 9 месеца Профил на трол?
  А , защо никъде никога не се говори за ЧАСТНАТА бюрюкрация , всякакъв вид фирми и агенции при които ти се налага да ходищ , защото Държавата именно заради тях ми е усложнила живота и е допуснала тяхното съществуване.И те обикновено ми взимат и пари. Днес е това ТРИУМФ НА ПЛУТОКРАЦИЯТА , наричана най безрамно демокрация.
  : 5 !
 • Македонецъ 5.2 Македонецъ преди 9 месеца Профил на трол?
  А , ТОВА Е ТАКА , ЗАЩОТО ТЪМНИТЕ СИЛИ ЗИДАТ BABYLON*33. Запознаха ви с този Проект в трилогии *шестологии Star wars. Дори и чисто физически си поръчаха сграда едно към едно с Кулата на Вавилон и тя ОТ ГОДИНИ и е ФАКТ.И на повечето тук това им харесва. За това става на въпрос. Ами единствено мога да ви пожелая все така тази бюрюкрация да ви губи времето. Все така и наистина ви го желая.
  : 5 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  А какво ще вършат и с какво ще оправдават многохилядните си заплати, привлегии и облаги стотиците хиляди партийно-назначени корумпе-чиновници, ако не с мародерстваща безнаказана бюрокрация?! И под прикритието "за благото на комуната, общото" всичко се прави за да се прехвърлят и облекчат работата и задълженията на правоимащите мутро-чиновници и да се утежни и усложни живота на правонямащ виж още ›› ите данъкопладци! Отделно е законовата възможност за рушветчийство при тълкуването на взаимно-противоречащите си чиновнически измишльотини! След като издръжката, луксовете и облагите на държавната и общинска партийна бюрокрация ни струва ок. 20% от сумарния бюджет няма никакъв смисъл освен умишлен тормоз и рушветчийско мародерство да се се събират 10% ДОД - за събирането на 1 лев да се харчат по 2 бюджетни лева! По-добре е да се премахне въобще подоходното облагане и да се уволнят 85%-90% от партийната търтей-бюрокрация! Така ще се реализира чиста печалба от 10% за обществото и ще отпадне целия тоя умишлен тормоз върху данъкопладците!
 • Верка Иванова Маринова червен бряг 3 Верка Иванова Маринова червен бряг преди 9 месеца Профил на трол?
  У краднах ги имотите на Брат ми Недко и общинските имоти съм у краднала ще му ги върна всичко ще върна моляви не ме пречукваите от Бой 👊👊👊👊⚰🔫😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥
 • София-град 2 София-град преди 9 месеца Профил на трол?
  Верка Иванова Маринова от червен бряг ще ми върнешли у крадените имоти в това число Ина Недко от Равно поле
 • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  то тротоари няма ти искаш калкулатори за дьлжими суми
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  защо висиш 4 часа...попълни си го по интернет за 15 мин...нали имаш пик?...
  : 4 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Мислиш ли , 4е е безопасно да правиш ревизии на бензиностанции от големите вериги , на милионерите , на политиците , на престъпниците ?! Това е трудно , безполезно и ОПАСНО ! Ако спрат проверките на изрядните платци , представяш ли си , какво съкращение на раздутия им щат ще има !
  : 2 !