Не хора, а компютри ще управляват офисите и предприятия в близкото бъдеще

22864
Не хора, а компютри ще управляват офисите и предприятия в близкото бъдеще

Всички понякога негодуваме срещу шефовете си и казваме по някоя и друга недобра дума за тях (моля, шефовете да не четат). Скоро обаче няма да можем да търсим недостатъци у началника, или да го обвиняваме в пристрастия към този или онзи служител, защото шефът няма да бъде… човек.

Съвсем скоро офисите и предприятията няма да се управляват от хора, а от машини – безпристрастни, студени, безчувствени и безкомпромисни управители, които няма да има смисъл да ругаем.

Нетбуците са пред изчезване

Asus възнамерява да прекрати производството на нетбуците Eee PC, съобщава DigiTimes.com. Според главния изпълнителен директор на компан...

Идеята за това и реализацията й принадлежи на група американски учени от Масачузетския технологичен университет, който влиза в първата десетка на световната класация за най-добри висши учебни заведения. Специалистите от там вече са измислили автоматизирана програма на име AutoMan, която е способна да поеме цялата организация в офисите и в предприятията, съобщава New Scientist.

„По-добре шефът ми да бъде компютър, отколкото негодник“, заявява авторът на изобретението – компютърният специалист Даниел Бъроуи. Неговият проект беше презентиран по време на конференцията OOPSLA в Тусон, САЩ, състояла се през ноември тази година.

И все пак машината не може да бъде съвършена като ръководител, признават учените. Колкото и бързо и непрекъснато да се усъвършенства изкуственият интелект, компютрите все още не могат да изпълняват някои задачи, които са съвсем лесно разбираеми и изпълними от човешкия разум. Например – машината има сериозни проблеми при превода на специфични думи от чуждестранни езици. Тук на помощ идват т.нар. crowdsourcing платформи от рода на Amazon Mechanical Turk. Самият  AutoMan е нужен най-вече за това да разпределя задълженията между участниците в подобни услуги, както и да приема или отхвърля тяхната работа и да извършва разплащания.

„На хората все още остава интересната, творческата, занимателната част от работния процес. Компютърът ще изпълнява черната работа“, коментира Даниел Бъроуи.

Ще управляваме компютъра си само с очи

Британски учени разработиха технология, с помощта на която ще можем да контролираме компютъра само с очи. Технологията е разработена с...

Ученият се надява, че неговата система ще направи crowdsourcing-а много популярен, като принцип на работа, предполагащ разпределение на задълженията и отговорностите между голям брой изпълнители от цял свят. Той също е на мнение, че хората, които работят дистанционно, при автоматизация на техния процес на работа ще могат да образуват голям печеливш сектор, обслужващ световната икономика. Дали това ще стане точно по този начин, скоро ще имаме възможност сами да се уверим.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com