Не законът ни е виновен за неизбежната самоотбрана

17614
Не законът ни е виновен за неизбежната самоотбрана
Снимка: Pixabay

Да се промени законът, за да е ясен. Това поискаха и продължават да искат много протестиращи, възмутени от случая, при който ръководителят на рентгеновото отделение на УМБАЛ Пловдив простреля смъртоносно влязъл в дома му крадец.

Коментар на редактора

Защо изричен законов текст не помага на лекар, защитил семейството и имота си?

Случаят с д-р Иван Димитров, един от много уважаваните лекари в УМБАЛ Пловдив и ръководител на рентгеновото отделение на болницата, веч...

Когато става въпрос за юриспруденция, нещата никога не са прости. И причината е очевидно явна, макар за мнозина в България, а и по света, да не е така. Причината е, че животът е прекалено сложен и не е черно-бял, за да очакваме и правилата да бъдат едни и същи завинаги. Защото ако беше така, все още мъжете щяха да ходят на лов, а жените - да поддържат огъня и да събират корени, ядки и грудки.

Какво казва Наказателният кодекс за конкретния случай с д-р Иванов? Съгласно член 12, ал. 3 от Наказателния кодекс "няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище". Притесненията обаче идва от ал. 2 на същия този член, която гласи: "Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението".

Ето това е проблемът - да се определи с пределна яснота дали защитаващият се не е прекалил. И това е работа на МВР, следствието и прокуратурата. Което само по себе си също е проблем, даже по-важен - защото прокуратурата и МВР в България, също както и съдът, отдавна са институции, на които хората не вярват! Те последователно са доказали, че не работят. Затова и усещането за липсата на справедливост в България е толкова високо - с пълно право.

В случая с д-р Димитров никой, освен той, МВР и прокуратурата не знае абсолютно всички детайли. Но точно МВР и прокуратурата все още нищо не обясняват, което подсилва основателно съмненията. Защото, ако лекарят е хванал крадеца на местопрестъплението, бил е нападнат и ранен, има пълното право да се отбранява и законът в сегашния си вид го защитава категорично т.е. няма нужда от никаква промяна и трупане на политически дивидент от нея. Ако, обаче, крадецът се е уплашил и тръгнал да бяга, а лекарят го е застрелял извън границите на имота си, това вече не е самоотбрана - и правилно трябва да се наказва. Изглежда, че говорим за първия вариант - и тогава няма какво да се коментира повече. Но МВР и прокуратурата следва да обявят какво е станало - ясно и категорично. При това следва да го направят бързо - това им е работата. Тежка, трудна, но това е положението - ако не им харесва, да не я работят, а да станат например чистачи. Защото усещането е, че явно не им харесва да работят - иначе хората нямаше буквално да мечтая крадците да бъдат разстрелвани, ако просто бяха там, където трябва - в затвора.

Протест в защита на лекар, убил влязъл с взлом в дома му крадец

Трябва да се променят законите, това са много глупави закони. Говорим за самозащита. Това заявиха пред bTV събрали се на протест колеги...

Колкото до политическото говорене на такива като Ангел Джамбазки - г-н Джамбазки, ВМРО е във властта! Ако искаше да променя Наказателния кодекс, досега време имаше достатъчно - преди д-р Димитров да влезе в ареста! Но вместо това "Обединени патриоти" се занимават с парк "Пирин", със Закона за посевния и посадъчен материал - все теми, свързани с "развитие" на бетона на последните места, където още не е поникнал т.е. тема за келепир. Така че - популизмът на боклука, а МВР, следствие и прокуратура да си свършат работата точно и бързо!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com