Неразрушимата хармония на МОН*

4551
Неразрушимата хармония на МОН*
Снимка: БГНЕС

"Направихме всичко необходимо, за да възпрепятстваме преписването", каза заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. МВР работи по три сигнала за търговия с отговорите на матурите, общо 33 са анулираните работи на зрелостници заради преписване, а просветният министър Меглена Кунева сезира главния прокурор Сотир Цацаров за купуване на отговорите от тестовата част на матурата по български език и литература (БЕЛ). Междувременно от МОН заявиха, че от септември ще бъде сменен форматът на ДЗИ-та. Това беше съвсем кратка равносметка.

Коментар на редактора

Държавните зрелостни изпити всяка година "разрушават хармонията" на няколко нива: образователно ведомство, ръководства на училища, квестори, зрелостници и родители.

В МОН започва да им трепери доста от рано, защото трябва да се впрегне ужасяващ ресурс от хора и да се построи нужната организация, макар в министерството да са наясно, че няма по-лесно нещо от купуването на отговорите за матурата!

По училищата цари често пъти хаос, защото на талази пристигат чиновнически нареждания от регионалните инспекторати или директно от София, чиято отправна точка е в съмнението за добре свършена чисто логистична работа от страна на директори и преподавателски състав.

Преди матурите зрелостниците се впускат в ексклузивни оферти за отговорите, а "образователната мафия" произвежда желания продукт от заготовки. В деня на ДЗИ-то и квесторите, и родителите в повечето случаи са на тръни: едните, за да спазят проформа изискванията на МОН, другите, за да са солидарни с децата си. А солидна част от тях междувременно преписват..

Хармонията се срина и на тазгодишната матура по български език и литература, а самата тя беше отново толкова лесна.

МВР работи върху 3 сигнала за търговия с отговорите на матурите

МВР работи върху три сигнала за търговия с отговорите на матурите. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. За момента от полицията не пос...

Журналисти отново се сдобиха с отговори на теста по БЕЛ сякаш напук на мотото, което сътвориха от МОН: "Не преписвайте, ще Ви хванем"!

Дни преди изпита Facebook преливаше от примамливи оферти и налучквания за автора върху който трябва да се пише литeратурноинтерпретативно съчинение или есе отново напук на категоричната заявка за драконовски мерки за сигурност.

И всичко мина постарому: с установени преписвачи, с облекчени квестори и родители, с доволни или надхитрили системата зрелостници, с празни чиновнически погледи..

Уважаеми госпожи и господа от просветното ведомство, така няма да стане! Става банално и безсмислено! Защото моделът е генерално сбъркан и Вие знаете това!

Докога часовете по български език и литература ще бъдат маргинализирани в гимназиален курс? Докога ще продължи вашето окастряне на литературни произведения, маскирано като реформа? Кога ще започнете да се грижите за българските ученици, като не възпитавате в тях отвращение към училището, а чувство, че без него не може да си пълноценен човек? А кога ще се погрижите за българските учители, които трябва да произведат от гимназиста гражданин? Докога ще си затваряте очите за безсмислието, което имаме като Държавни зрелостни изпити, където крайната цел е оценката? В този им вид те не проверяват знания, а изобретателност по преписване!..

Изтеглиха вариант II за националното външно оценяване по български език и литература за VII клас

Журналистът Галя Ряшева изтегли вариант II за националното външно оценяване по български език и литература за VII клас. Министърът на о...

Ето на тези въпроси сте длъжни да отговаряте, а не да броим колективно в ефир камерите и черните химикали в класната стая!

За пореден път дебатът за средното образование у нас е запратен в тесния ъгъл на безвремието, откъдето лъха на смрад и зле свършена работа.

След няколко дни отново ще е пълно с двойки и бисери, отново голяма част от напусналите школото ще са функционално неграмотни и зле ориентирани за света около себе си, отново много ще избягат навън и много ще се борят тук. Това не е изненада.

Но Вашето неумолимо желание да не разклащате хармонията по ведомствените коридори ще има дългосрочни последствия за българското образование и Вие носите голяма част от отговорността за това.

* Заглавието прави аналогия с темата на 41 задача от матурата по БЕЛ върху повестта "Гераците" на Елин Пелин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com