Ще има ли нов "Пейо Яворов" за матурата - вече се появиха Дебелянов, Йовков, Багряна

5958
Ще има ли нов "Пейо Яворов" за матурата - вече се появиха Дебелянов, Йовков, Багряна
Снимка: БГНЕС

Ден преди Държавния зрелостен изпит по български език и литература, на който се очаква да се явят над 52 000 зрелостници, социалната мрежа Facebook прелива от коментари, закачки и недвусмислени послания кой ще бъде авторът на задача 41 от матурата по български език и литература (БЕЛ).

В създаденото Събитие "Матура по БЕЛ 2016" във Facebook от време на време се появяват публикации на очевидно фалшиви профили на български поети и писатели като Елисавета Багряна, Димчо Дебелянов и Христо Смирненски.

Нетърпеливи зрелостници организират различни онлайн анкети, в които се питат едни-други кой ще бъде тази година авторът на матурата, върху когото дванайсетокласниците ще трябва да разсъждават под формата на литературноинтерпретативно съчинение или есе. В импровизираните допитвания надделява като че ли изборът на Димчо Дебелянов, но се появяват и недвусмислени послания за Елисавета Багряна, Йордан Йовков, Елин Пелин и Христо Смирненски.

Във Facebook събитието са поканени близо 14 000 души, като броят им расте, а междувременно при елементарна справка в търсачката на социалната мрежа могат да бъдат проследени и новосъздадените фалшиви профили на споменатите български автори.

Освен това зрелостниците масово се питат под публикации във Facebook събитието за оферти как и откъде да се сдобият с отговорите на матурата. Други пък твърдят, че ги имат и ги предлагат за сума от около 100 лева.

Ето например какво пише потребител: "Ако някой желае помощ за матурата по БЕЛ да ми пише на лично съобщение.

Достъпни цени за всеки.

При група от 5 човека има намаление на цената."

Мерките срещу преписване на матурите - малко са!

Видеонаблюдение, точно определено място, на което сядаш, без мобилни телефони, дори затваряне на експертите, които определят изпитните ...

Не липсват и коментари с директни уговорки между отделни потребители, скрити сред десетките публикации, пълни със хумор и сарказъм относно предстоящия ДЗИ.

Actualno.com припомня как миналата година точно вечерта преди държавния зрелостен изпит по БЕЛ във Facebook се появи фалшивият профил на човек, кръстил се "Пейо Яворов". Тогава той написа във Facebook групата "Кандидат-студенти СУ 2015": "Дано сте ме научили добре". Следващата сутрин на матурата се падна именно Пейо Яворов със стихотворението "Ще бъдеш в бяло".

По-късно същата вечер на 19.05.2015 г. се появиха и предполагаемите отговори на матурата по БЕЛ, публикувани във Facebook групата "Матура по БЕЛ 2015".

Потребител тогава обяви следното: "Разполагам с вътрешна информация за отговорите на първите 30 (затворените) въпроси по БЕЛ. Пращам на лично на хора в нужда!" По-късно поясни, че тъй като е бил затрупан от заявки, направо пуска отговорите в групата:

"Tui kato mnogo hora mi pisaha za otgovorite i mi e trudno da otgovarqm na vsichki puskam gi tuk zamalko i posle shte gi mahna. Koito vidql - chestita troika (pone)

МОН моли прокуратурата за помощ при злоупотреби с матурите

Министерството на образованието и науката (МОН) иска помощ от прокуратурата за съдействие при установяване на злоупотреби при провеждан...

1b 2a 3a 4g 5a 6b 7v 8b 9v 10g 11a 12b 13a 14b 15a 16a 17b 18a 19a 20v 21b 22a 23v 24а 25v 26v 27g 28g 29b 30a".

Тогава от образователното министерство бяха категорични, че няма как да се знае вариантът на матурата по БЕЛ, тъй като той се генерира рано сутринта непосредствено преди изпита.

Междувременно за тазгодишните матури от МОН обявиха, че са взели драконовски мерки срещу преписвачите.

За първи път всеки ученик на държавните зрелостни изпити ще стои на точно определено място в изпитната зала, така че при видеонаблюдението ще може да се установи всеки ученик кой е. В центъра за наблюдението ще се гледат едновременно всички зали, като ще е максимално ясно кой стои на съответното място. Всички мобилни телефони на учениците ще бъдат събрани, като сега ще бъдат събрани телефоните и на учителите, които са квестори. Това обяви на пресконференция заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

На 18 май ще се състои първият задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература за 12-и клас и външното оценяване по предмета в седми клас. На 20 май е втората задължителна матура в 12-и клас и външното оценяване по математика в седми клас. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com