Нов център за наблюдение на астероиди създаде ЕКА

2395
Нов център за наблюдение на астероиди създаде ЕКА

Заплахата от астероиди за Земята непрекъснато вълнува учените и жителите на планетата и стана още по-осезателна след падането на Челябинския метеорит преди няколко месеца. За по-строго наблюдение на потенциално опасните за нас космически тела Европейската космическа агенция (ЕКА) откри в италианския град Фраскати, разположен недалеч от Рим, Координационен център за наблюдение на околоземни обекти.

В центъра ще се събира информация за небесните тела, които може да попаднат в атмосферата на Земята и да застрашат земните жители.

Избраха име за най-опасния астероид

Астероидът 1999 RQ36, към който през 2016 г. ще се полети OSIRIS-REx, вече има и гражданско име - Бену, избрано след конкурс, предаде ...

Центърът е създаден с подкрепата на Европейския институт за космически изследвания и е построен на територия, стопанисвана от институцията.

„Страните от Европейския съюз развиват инфраструктура, за да защитят Земята и хората от такива катастрофи, като челябинската. Системата, разбира се, е предвидена за глобална защита, което означава, че тя ще защитава цялата повърхност на Земята. И ако има риск астероид да се сблъска със Земята, то е добре да го открием отрано. Тогава можем да предупредим правителствата и да обявим евакуация, ако е необходимо“, коментира Николас Бобрински, директор на програматаза предупреждение за космическа заплаха.

Към момента съществуват от порядъка на 10 000 т.нар. околоземни обекти – астероиди, представляващи риск за планетата.

Учените обаче предполагат, че са ни известни едва 1% от съществуващите на слънчева орбита потенциално опасни тела. Става дума за астероиди, които са с размери, по-големи от 30 метра. Както твърдят специалистите, при евентуално падане на метеорит с размери до 100 метра в диаметър трябва да бъдат предприети екстремни мерки за евакуация на населението.

НАСА тества успешно ловец на астероиди

Американската космическа агенция НАСА обяви за успешния край на тестовете на сензорите на нов телескоп, наричан "ловец на астероиди"...

Припомняме, че челябинският метеорит падна на 15 февруари тази година в Челябинск, Русия. Обектът се приземи в замръзнало езеро на километър от град Чебаркул. От ударната вълна при взривяването на космическия обект пострадаха повече от 1200 души и бяха нанесени множество щети на сгради.

По същото време край Земята премина и друг, потенциално опасен за планетата ни астероид, с название 2012 DA14. Този много по-голям (с размери на футболно игрище) и по-притеснителен обект за щастие остана далеч от родната ни планета. 

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com