Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новите автобуси в София - като за китайци

10 септември 2016, 11:39 часа • 55394 прочитания

В края на август тази година столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че по 9 линии от градския транспорт в София тръгват изцяло нови автобуси. Освен това, скоро същото ще се случи и по още три.

Коментар на редактора

В днешния текст няма да анализирам тази новина и да търся някакви проблеми в идиличния ни свят – все пак е събота и не бива тролчетата на ГЕРБ и БСП да се преработват, че идват избори. Ще ви разкажа обаче една история от „живия живот“.

Наскоро пътувах с един от новите автобуси и станах свидетел на крайно интересен казус. Не беше час пик, т.е. нямаше кой знае колко хора, но не е като да бяхме двама души в рейса. Автобусът наближи поредната си спирка и трима-четирима души се наредиха пред една от вратите, подготвяйки се за слизане. Рейсът спря и изненада – вратата не се отвори! След секунда на чакане се почна с виковете към шофьора: „Защо не отваряте, какво правите?“. Моментално дойде и обяснението от бдителна пътничка“ „Ами той си говори по телефона“.

Ядосаният шофьор, естествено, не остана длъжен. „Г-жо, вижте, отварям само с едно копче и трите врати. Не трябва да се застава на жълтата плоскост пред вратите – то си пише, но кой да чете. Като стоите, вратата блокира“.

Снимка: Actualno.com/Ивайло Ачев

В този момент вкупом насочихме поглед към вратите, за да видим какво пише. И, о, чудо – там пишеше следното нещо на български: „Внимание! Не заставайте“. Имаше и подсладен на английски надпис: “Caution! No Standing”.

Снимка: Actualno.com/Ивайло Ачев

Моментално дойде логичният въпрос: „Къде точно да не заставаме“. Обяснението беше: „Ами на жълтото бе, госпожа, китайците са го измислили“. Госпожата не се отказваше: „И къде в надписа пише да не стоим на жълтото? Да бяха се съобразили, че сме българи, не китайци“. Тук вече смислен довод нямаше, само препратка към човешката еволюция и сивото вещество в главите. Плюс, разбира се, уточнението, че не трябва да заставаме „на жълтото“ преди автобусът да е спрял напълно. Справка в надписа на вратите не търсете ...

Модерното си е модерно, спор няма. Чудя се само как ли изглеждат модерните рейсове в час пик и ще трябва ли да носим и жълтите си книжки в градския транспорт? Любознателната госпожа вече го намекна на шофьора - китайците са по-дребнички, ще застанат на пътечката между седалките, а българите - как?

п.п. За все още обърканите читатели - не стойте на рампата за хора с увреждания, когато се возите в новите автобуси в София. Вижда се ясно къде е рампата от двете приложени снимки ... надявам се.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес