Очаква ни водна треска в Космоса

11598
Очаква ни водна треска в Космоса

Американската космическа програма стои на прага на т.нар. „водна треска“. Изразът е заимстван от прословутата „златна треска“, като в случая обаче става дума за добив не на злато, а на вода, при това не на Земята, а на нашия естествен спътник – Луната. За какво става дума?

В близко бъдеще няколко американски компании възнамеряват да пуснат в производство специални роботи, предназначени за търсене и добив на воден лед на полюсите на нашия сателит.

Атака във всяка точка на планетата за 60 минути

Ракетите ICBM са голяма работа, но тъй като биха се използвали само за ядрени удари, използването на такава би могло да доведе то Трета...

„Това прилича на знаменитата „златна треска“, която през деветнадесети век доведе до бурното развитие на калифорнийския регион. Това обаче е водна треска“, коментира американският физик Фил Мецгер.

Добив на вода или най-малкото – откриване на места, където тя може да бъде извлечена, е целта на Astrobotic Technology, малка компания от Питсбърг с големи амбиции. Тя вече се движи далече напред пред конкуренцията, проектирайки луноход, който ще работи в автоматичен режим на повърхността на Луната. От фирмата дори са сключили договор с частната компания за разработка на космическа техника SpaceX, според който апаратът трябва да бъде пуснат с ракета Falcon 9 през октомври 2015 г. Astrobotic Technology се конкурира с няколко други компании в конкурса Google Lunar X-Prize, наградата в който е 30 милиона долара, осигурени от най-известната интернет-търсачка. „Нашата цел е да осъществим кацане на повърхността на Луната през 2015 г. и да намерим вода“, разказва Джон Торнтън, президент на Astrobotic.

Плановете на НАСА за откриване на вода на Луната, на астероиди и дори на марсианските луни представляват един вид „златна мина“.

Този ресурс е изключително необходим на астронавтите, отправящи се на мисии в дълбокия Космос. Водата може да се разложи на молекули водород и кислород и да се използва както за дишане, така и за възобновяване на запасите от ракетно гориво. Разбира се, тя може да бъде просто филтрирана и изпита.

Не откриха атмосфера на планетата-джудже Макемаке

Докато телескопът Kepler почти всеки ден открива нови звезди в далечните слабо изследвани територии, нашата собствена планетарна систем...

Използването на този ресурс е ключово за космическите пътешествия и за създаването на селища на други планети. Също така, когато започне добиването на вода и други ресурси „извън Земята“, стойността на космическите полети значително ще се понижи. Освен това ще спадне и рискът за екипажите, участващи в мисии до Марс или астероиди.

„Масата на корабите за полет до Марс ще може да бъде намалена от три до пет пъти, ако успеем да получим гориво от космическото пространство“, коментира Фил Мецгер още една полза от добива на вода в Космоса.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com