От самолет се вижда какво иска Радев - да пилотира държавата до безкрай

12765
От самолет се вижда какво иска Радев - да пилотира държавата до безкрай
Снимка: Lap.bg

Много му се управлява на нашия президент. Тази серия от служебни правителства изглежда му се е усладила, защото не пропуска случай да изтъкне колко си ни е добре така.

Радев дотолкова се е улисал да се самохаресва, че малко преви пръчката. Нападна ПП и ДБ, че искали - забележете - служебните правителства занапред само да подготвят изборите и да не се занимават с друго.

Ами така трябва да бъде, господин президент, поне според българската Конституция. Политиците от споменатите формации не искат нищо извън конституционно записаното. И тяхното настояване е не защото има някакво нарушение - няма такова засега, а защото от самолет се вижда колко ви харесва да пилотирате държавата до безкрай.

Само че България е парламентарна република. Все още. И всякакви опити да се вкара в някакъв вид единовластие са обречени на неуспех.

Впрочем, у нас по традиция демократичните идеи трудно се отстояват. Повечето от хората, дръзнали да се противопоставят на някой авторитарен властник, са свършвали зле. Така че е добре Радев да не атакува партиите, които отстояват демократичните принципи, най-вече тези, които са разписани в основния закон.

Иначе за политическата намеса в работата на прокуратурата президентът е напълно прав. Възниква обаче въпросът като е прав, къде е бил досега? Като изключим юмрука, който вдигна чак след безпрезедентното нахлуване на каскетурата в президентството, досега държавният глава не е предприемал нищо. Ни-що.

Трябваше да стане видно, че Гешев си отива, че да заговори Радев по темата. Дето се вика, след дъжд качулка.

Един ентусиаст по социалните мрежи неотдавна написа, че у нас се карат не русофили и русофоби, а хората на Путин и хората на руската мафия. Това вероятно е някакво доста елементарно твърдение, граничещо със световната конспирация и дори с белетристиката. Но не е зле хубаво да се огледаме и ослушаме кой какво говори, кого за какво напада и прочие.

Гледайки и слушайки президента, няма как да сме оптимисти, че опазването на демокрацията му е приоритет. Демокрацията изисква да се прекланяш пред духа и буквата на закона, да си страж на Конституцията, а не да се чудиш кое как да заобиколиш и да хвърляш вината на другите. Да, не успяват последните парламенти да направят стабилно мнозинство. Но за това не са виновни само партиите, а българските избиратели, които са гласували по този начин и са получили раздробен парламент.

Нито е голяма беда това, нито пък е редно да виним електората. Той и без това е доста объркан и няма да се впечатли от ново развитие по още една сюжетна линия с елементи на война - тази между Радев и ПП-ДБ.

Българите ще припознаят за свои водачи не онези, които ползват мътната вода за добър улов, а тези, които правят всичко за нейното избистряне.

ПП и ДБ тепърва ще имат да доказват какво могат и е най-добре да продължат да отстояват това, с което са спечелили досегашната си подкрепа.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com